Muzykuj.com Forum
wymiana klawiatury w sp4-7 na Fatar TP9 PIANO - Wersja do druku

+- Muzykuj.com Forum (https://forum.muzykuj.com)
+-- Dział: Stage Piano (https://forum.muzykuj.com/forumdisplay.php?fid=93)
+--- Dział: KURZWEIL (https://forum.muzykuj.com/forumdisplay.php?fid=105)
+---- Dział: SP (https://forum.muzykuj.com/forumdisplay.php?fid=108)
+---- Wątek: wymiana klawiatury w sp4-7 na Fatar TP9 PIANO (/showthread.php?tid=137)

Strony: 1 2

wymiana klawiatury w sp4-7 na Fatar TP9 PIANO - cziko - 22.11.2012

Mam pytanie. Przeczytałem na sonikmatter, że da się wymienić klawiaturę w sp4-7 z tej "szajsowatej" na Fatar TP9 PIANO. Link do forum : http://forum.sonikmatter.com/forums/index.php/gallery/image/35-fatar-tp9-piano-the-replacement/ oraz http://forum.sonikmatter.com/forums/index.php/topic/49313-sp4-7-keybed-replacement/

Czy można zamówić w Polsce taką klawiaturę. Jeśli ktoś wie gdzie - piszcie!!!

RE: wymiana klawiatury w sp4-7 na Fatar TP9 PIANO - hammond - 23.11.2012

Najłatwiej zapytać serwis dystrybutora. Mają wszystkie części. Ty poważnie myślisz o wszczepieniu innej wystającej na bok klawiatury?

RE: wymiana klawiatury w sp4-7 na Fatar TP9 PIANO - cziko - 23.11.2012

Tak Smile ona nie będzie wystawać ponieważ się ja skróci. Kupiłem sp4-7 żeby nie taskać na próby pc3x-a. Klawiatura w sp4-7 dobija ;(. Instrument spełnia wszystkie moje wymagania (w tej klasie cenowej) po wymianie klawiszy. Jedyne co zostaje po skróceniu klawiatury to delikatne szpary na końcu i na początku klawisza. Ponoć można zamówić te elementy ( C najwyższe czyli pełny klawisz) oddzielnie żeby wszystko licowało.

Ile sama klawiatura kosztuje?

RE: wymiana klawiatury w sp4-7 na Fatar TP9 PIANO - cziko - 23.11.2012

około 200 $

RE: wymiana klawiatury w sp4-7 na Fatar TP9 PIANO - 12grudzien - 23.11.2012

Ja rozważałem zamiane klawiatury w moim Kurzweilu PC3 61 na Waterfall - też Fatara. Nie orientuje się ile kosztuje i czy by podeszła.

Na którymś forum (cunka albo sonikmaster) widziałem fotki ze zmiany klawiatury w PC3 76 klawiszy na ważoną ze Stduiologic VMK 176 bodajże.

Jestem pod wrażeniem. Jeśli uda Wam się przerobić klawiatury to koniecznie się tym podzielcie. Swoją drogą to na próby bym Pc3 61 kupił, aby się nie nadźwigać, a koncerty grał z full sprzętem... wiem leń ze mnie.

RE: wymiana klawiatury w sp4-7 na Fatar TP9 PIANO - cziko - 24.11.2012

Nie ma problemu. Klawiaturę będę zmieniał na przełomie kwietnia. Jeszcze zastanawiam się jak przy okazji uruchomić aftertouch (ponoć trzeba oddzielnym kabelkiem połączyć z płytą ale gdzie i jak tego jeszcze nie wiem) - ale może się dowiem Smile

RE: wymiana klawiatury w sp4-7 na Fatar TP9 PIANO - 12grudzien - 24.11.2012

Cziko - skąd jesteś?

RE: wymiana klawiatury w sp4-7 na Fatar TP9 PIANO - cziko - 24.11.2012

Włodawa woj. lubelskie Smile

RE: wymiana klawiatury w sp4-7 na Fatar TP9 PIANO - 12grudzien - 25.11.2012

Będziesz dzwonił do dystrybutora? Ja postaram sie jutro przedzwonić z pytaniem, czy jest możliwość zakupienia samej klawiatury.

A Fatar TP80 podejdzie mi na długość idealnie, zostałoby nawet 1 lub 2 mm więcej odstepu od krawedzi. Jak myślicie, wysokość klawiszy ma jakieś znaczenie? Bo tu jest zwykła syntezatorówka, a tam byłoby Waterfall a więc zabudowane.

RE: wymiana klawiatury w sp4-7 na Fatar TP9 PIANO - cziko - 25.11.2012

Trudno powiedzieć co z tą wysokością przy syntezator-ówce. Jak byś dzwonił to prośbę mam ogromną o zapytania się o TP9 Piano czy mają i ewentualnie jaka była by jej cena lub termin sprowadzenia. Ja do niedzieli przyszłej będę niedostępny. Odezwę się dopiero po 2 grudnia.

RE: wymiana klawiatury w sp4-7 na Fatar TP9 PIANO - 12grudzien - 25.11.2012

Ok, postaram się dowiedzieć.. Jakby co, to wpadam do Ciebie, Kurzweile na stół operacyjny i jazda

RE: wymiana klawiatury w sp4-7 na Fatar TP9 PIANO - cziko - 25.11.2012

(25.11.2012, 21:12)12grudzien napisał(a): Ok, postaram się dowiedzieć.. Jakby co, to wpadam do Ciebie, Kurzweile na stół operacyjny i jazda

Trzymam za słowo Smile

RE: wymiana klawiatury w sp4-7 na Fatar TP9 PIANO - hammond - 26.11.2012

Nie zapomnij udokumentować tej zbrodni Smile

RE: wymiana klawiatury w sp4-7 na Fatar TP9 PIANO - 12grudzien - 26.11.2012

Smile

Panowie, dobra wiadomość.

Po rozmowie z Audiotech (dystrybutorem) dowiedziałem się, że oczywiście jest możliwość sprowadzenia tego, jednak aby to zrobić trzeba napisać oficjalnego e-maila z opisem tej klawiatury oraz tym czego potrzebujemy. Wtedy dystrybutor kontaktuje się z firmą Fatar, ona wycenia im te części i wtedy (jeśli są dostepne) przysyłają do Polski.

RE: wymiana klawiatury w sp4-7 na Fatar TP9 PIANO - cziko - 26.11.2012

Póki mam możliwość jeszcze to napisze "good job" 12grudzien Smile

RE: wymiana klawiatury w sp4-7 na Fatar TP9 PIANO - cziko - 18.06.2013

Tak jak pisałem wcześniej. Zamówiłem klawiaturkę TP9 Piano 76 key. 14.06.2013 dotarła do dystrybutora. Dzisiaj została wysłana kurierem do mnie Smile. Jutro najprawdopodobniej będzie transplantacja i się okaże czy pasuje. Jak się uda wrzucę foty.
Trzymajcie kciuki Smile

RE: wymiana klawiatury w sp4-7 na Fatar TP9 PIANO - hammond - 19.06.2013

czekamy na wieści :-)

RE: wymiana klawiatury w sp4-7 na Fatar TP9 PIANO - cziko - 19.06.2013

Trochę jestem zawiedziony gdyż po otworzeniu paczki okazało się, że ta klawiaturka wcale nie jest ważona tylko doważana na sprężynkach. Dzwoniłem do dystrybutora i twierdzi ze innych nie ma a na stronie fatara wyraźnie pisze, że jest ona ważona Sad

RE: wymiana klawiatury w sp4-7 na Fatar TP9 PIANO - 12grudzien - 19.06.2013

Dopiero teraz przeczytałem dokładniej tytuł tematu i TP9 to zwykła spręzynowa klawiatura. Ja mam taką w Kurzweilu PC3 61 tylko że z oznaczeniem S (Syntheiser) a Twoja nie jest wazona, tylko po prostu zabudowana. Aj.... Ważona to np TP40. Spójrz na rysunki

RE: wymiana klawiatury w sp4-7 na Fatar TP9 PIANO - cziko - 19.06.2013

Tak widziałem ale na stronie jest wyraźnie napisane "weighted keys" z tym, że dalej piszą " dynamic bubble contacts" sugerowałem się tym pierwszym członem Sad. No cóż to i tak lepsza niż ta oryginalna z sp4-7, tym się tylko pocieszam. TP40L mam w pc3x i własnie porównywałem na podstawie tej klawiatury. No zobaczymy jak będzie się spisywała po założeniu. Z forum (które już zamknęli) wynika że pasuje do tego modelu. Więc pocieszam się tym, że nie będzie zmiany na gorsze.

RE: wymiana klawiatury w sp4-7 na Fatar TP9 PIANO - hammond - 21.06.2013

Wsadziłeś już klawiaturę ?

RE: wymiana klawiatury w sp4-7 na Fatar TP9 PIANO - cziko - 21.06.2013

Oczywiście Smile Zdjęcia zamieszczę w poniedziałek/wtorek

RE: wymiana klawiatury w sp4-7 na Fatar TP9 PIANO - hammond - 21.06.2013

Jest lepiej?

RE: wymiana klawiatury w sp4-7 na Fatar TP9 PIANO - 12grudzien - 22.06.2013

Cunka została otworzona ! Smile

Mimo wszystko to nie jest wazona klawiatura. Skoro koszt takiej to ok 700 - 800 zł, to ciekaw jestem jaki koszt byłby Np drewnianej TP40, czy nawet zwykłej.

RE: wymiana klawiatury w sp4-7 na Fatar TP9 PIANO - cziko - 24.06.2013

Zdecydowanie jest lepiej. I jakościowo to przepaść. Klawiatura kosztowała 430 zł + koszt wysyłki 23 zł więc nie jest taka droga. Została sprawdzona w boju i jak na na zwykłą bardzo dobrze się spisała nawet na barwach piana gdzie miałem pewne obawy ale obroniła się Smile
Już niedługo będą zdjęcia.
Proszę o cierpliwość ponieważ padł mi dysk i czekam na nowy Sad

RE: wymiana klawiatury w sp4-7 na Fatar TP9 PIANO - cziko - 26.06.2013

W końcu mogę wrzucić wam zdjęcia z tak niecnego dzieła Smile było trochę niespodzianek ale wszystko dobrze się zakończyło Smile

Zdj. nr 1
Plecki sp4-7 odkręcamy boczne śrubki zaznaczone na czerwono.
[Obrazek: 1.jpg]

Podnosimy blaszkę tak jak na zdjęciu i wyciągamy boczek (to samo robimy z drugiej strony).

[Obrazek: 2.jpg]

Zdj. nr 3

Widok boczka od środka.

[Obrazek: 3.jpg]

Zdj. nr 4

Odkręcamy tylne śrubki i rozbebeszamy sp4 Smile

[Obrazek: 4.jpg]
Zdj. nr 5

Widok od środka. Płyta połączona jest z klawiaturą dwoma taśmami.

[Obrazek: 5.jpg]

Zdj. nr 6, 7, 8 to porównanie wyglądu klawiatur z góry oraz z boku (tutaj można porównać sobie odpowiedzieć na pytanie dla czego tak mocno chciało się zmiany Smile

[Obrazek: 6.jpg]

[Obrazek: 7.jpg]

[Obrazek: 8.jpg]

Zdj. nr 9

Niestety tutaj zaczęły się schody. Gniazda w płycie przykręconej do klawiatury były inne niż w fatarze i już mieliśmy siąść "do stołu" gdy spróbowaliśmy podmienić płyty z klawiatur i udało się (otwory pasowały prawie wszędzie (piszę prawie ponieważ w jednym miejscu wlot nie pasował, jednak to nic nie przeszkadzało więc brnęliśmy dalej). Żeby płyta pasował trzeba było usunąć plastikowe bolce wielkość zapałki o wysokości 5 mm - nie mam tego na zdjęciach.

[Obrazek: 9.jpg]

Zdj. 10, 11 to wtyki fatarowskie, które nie pasowały - zostały zamienione płyty.

[Obrazek: 10.jpg]
[Obrazek: 11.jpg]
Zdj. nr 12
Pierwsze uruchomienie - DZIAŁA więc "przerwa na odpoczynek" Smile

[Obrazek: 12.jpg]

Zdj. nr 13
Po odwróceniu klawiatury okazało się, że otwory są przesunięte o około 6 mm w bok wiec trzeba było zrobić nowe. Po "przerwie odpoczynkowej" nie zastanawiałem się nawet czy wiercić czy nie Smile

[Obrazek: 13.jpg]

Zdj. nr 14

Przykręciliśmy płytkę z oryginalnej klawiatury oraz wykorzystaliśmy zaznaczone podkładki plastikowe.

[Obrazek: 14.jpg]

Zdj. nr 15

Przymocowana klawiatura bez włożonych boczków.
[Obrazek: 15.jpg]
Zdj. nr 16 Finisz Smile Szczęśliwy posiadacz (może nawet pierwszy w Polsce) SP4-7 z klawiaturą fatar tp 9 piano Smile
[Obrazek: 16.jpg]

Zdjęcie poruszone - "optyka już troszkę szwankowała Smile

Pozdrawiam

PS. Jak zrobić aby zdjęcia się wyświetlały ?.
Link do chomika gdzie są umieszczone: http://chomikuj.pl/Czarucho/kurzweil+sp4-7+fatar+tp9+piano

RE: wymiana klawiatury w sp4-7 na Fatar TP9 PIANO - 12grudzien - 26.06.2013

A ja się niedługo pochwalę "ulepszeniem" mojego PC3 61 Wink

RE: wymiana klawiatury w sp4-7 na Fatar TP9 PIANO - cziko - 26.06.2013

A cóż to takiego modyfikujesz ? Smile

Zdjęcia na razie się nie otwierają ale myślę że Paweł poradzi coś aby wszyscy mogli je zobaczyć w wątku Smile