![]() |
|
Syntezator VA - Wersja do druku +- Muzykuj.com Forum (https://forum.muzykuj.com) +-- Dział: Forum Główne (https://forum.muzykuj.com/forumdisplay.php?fid=251) +--- Dział: Luźne Rozmowy (https://forum.muzykuj.com/forumdisplay.php?fid=140) +---- Dział: Luźne rozmowy (https://forum.muzykuj.com/forumdisplay.php?fid=176) +---- Wątek: Syntezator VA (/showthread.php?tid=1517) |
Syntezator VA - hammond - 01.06.2017 Panowie i Panie! Luźne pytanie. Czym się obecnie jaracie i o czym marzycie? Może Roland JD-XA, Może Modal, Virus, Nord? Ciekaw jestem czy macie w planach zakup jakiegoś syntka? Nie nie prowadzę, żadnych badań. Tak tylko z babskiej ciekawości
RE: Syntezator VA - Valtari - 01.06.2017 Ja marzę żeby Roland wypuścił następcę V-synth GT
RE: Syntezator VA - hammond - 01.06.2017 A to z marzeń to ja bym chciał wskrzeszenia VL , a z realnych ...?
RE: Syntezator VA - Rychubil - 01.06.2017 (01.06.2017, 10:29)hammond napisał(a): Tak tylko Dla znajomych i psiapsiół nie jest tajemnicą co mnie jara a dla tych co nie wiedzą, to avatar wszystko mówi. Ja ostatnio trochę odskoczyłem od tematu klawiatur muzycznych w kierunku klawiatur mechanicznych do PC ale nie o tym.Chciałbym, żeby Clavia wypuściła dodatkowe wcielenie Nord Piano w wersji Classic z ciut cięższą klawiaturą w Ivory touch, z lepszym wymykiem w ładnej zabudowie retro, może być w kolorze wiśni, no i żeby dopracowali tego Steinwaya Lady D przynajmniej do wersji XL albo opracowali w nowej technologii 3D, jak to zrobili z Royal Grand, no i więcej warstw, zwłaszcza dla dynamiki pianissimo. Niech sampel ma 300MB pojemności - jaki to problem przy pamięci 1GB na próbki? Kawai, żeby coś zrobił z tym buczącym basem, bo środek ma piękny ![]() No i może Kawai VPC2 z klawiaturą Grand Feel II lub nowszą? To chyba tyle ode mnie. RE: Syntezator VA - hammond - 01.06.2017 W Nordzie to może kwestia przepustowości Nie tylko rozmiar ma znaczenie. Trzeba wzmocnić procka itp. A jak to śmiga na jakimś starym pentium to po co wchodzić w koszta ? No a Matrixa albo Peaka od Novationa ktoś poluje? RE: Syntezator VA - Rychubil - 01.06.2017 (01.06.2017, 12:46)hammond napisał(a): W Nordzie to może kwestia przepustowości Tak może być ale nie rozumiem czemu od razu nie zrobili Lady D w wersji XL, jak w przypadku pozostałych sampli grand pian? 200MB śmigają. RE: Syntezator VA - hammond - 01.06.2017 nie mam pojęcia
RE: Syntezator VA - Rychubil - 01.06.2017 (01.06.2017, 20:33)hammond napisał(a): nie mam pojęcia To było w sumie pytanie retoryczne, bo już dawno ludziska pytali o to na nord user forum i nikt, nigdy nie uzyskał odpowiedzi. RE: Syntezator VA - hammond - 06.06.2017 Okazuje się, że nie jest to takie proste. Kronos cały czas streamuje z dysku. Kurzweil Forte ma opatentowaną technologię Flash Play, dzięki której też szybko odczytuje te 16 GB. Nord to zwykły odtwarzacz sampli w związku z czym te 200 MB x 2 (2 sloty) potrafi bez problemu ogarnąć. Nowe layery to większe zużycie procka, pamięci. Wszystko trzeba przeorganizować. Rynek to kiedyś wymusi, ale póki co nie trzeba. Dowalili sobie dużo roboty z nowym Stage 3 i same problemy mają :-). RE: Syntezator VA - Rychubil - 06.06.2017 (06.06.2017, 06:21)hammond napisał(a): Dowalili sobie dużo roboty z nowym Stage 3 i same problemy mają :-). Czyli jakiś niewypał? Co nie chodzi? (06.06.2017, 06:21)hammond napisał(a): Nord to zwykły odtwarzacz sampli w związku z czym te 200 MB x 2 (2 sloty) potrafi bez problemu ogarnąć. Nowe layery to większe zużycie procka, pamięci. Procesor w NS3 jest ten sam co w NS2EX? RE: Syntezator VA - hammond - 07.06.2017 Chodzi o to, że jest z pewnością nowy procek. Stary by nie uciągnął nowego VA, płynnego przenikania brzmień, kolejnego compressora i Reverbu dla slotu A/B. Nie wiemy skąd opóźnienia ze wszystkim. Pokazali go na targach. Mieliśmy dostać brzmienia w kwietniu gospel i ich nadal nie ma. Nord odkrywa nową kategorię Layer i chyba na tym się skupi. Do Piano wgrasz layerowane trąbki i inne piano z dzwonkami i będziemy szczęśliwi. Soundy się zgadzają, więc po co zmieniać ? Oni nie czują potrzeby dawania dzielenia klawiatury inaczej niż po kropkach, więc po co zwiększać MB ?
RE: Syntezator VA - Rychubil - 07.06.2017 Czyli nowy procesor i nowe kombinacje przechodzą choroby wieku dziecięcego. Myślę jednak, że jak się z tym uporają, to będzie to kolejny, znakomity tygrys sceniczny Clavii ![]() Poczekam zatem jak wyjdą update'y i pojadę do sklepu na ogranie potwora
RE: Syntezator VA - hammond - 09.06.2017 Uporają się uporają
RE: Syntezator VA - Valtari - 11.06.2017 Co do pytania Pawła odnośnie marzeń, to zastanawiam się czy byłoby zainteresowanie klasykami, jeżeli można by było je kupić jako nowe ![]() Wyobraźcie sobie że Yamaha wypuszcza na jakąś tam rocznice oryginalnego DX7, Roland powiedzmy że D50 czy Korg M1. Oryginał z identyczną specyfikacją i zastosowaną elektroniką jak wtedy, gdy był on oferowany, teraz ponownie w ofercie z gwarancją Jak myślicie byłoby zainteresowanie ?Jaki model z klasyków chcielibyście mieć teraz jako nowy z gwarancją ? Ja gdyby była taka możliwość to zastanowiłbym się nad nowym Korgiem M1 lub T3 i Rolandem JD-800
RE: Syntezator VA - Rychubil - 11.06.2017 (11.06.2017, 11:56)Valtari napisał(a): Jaki model z klasyków chcielibyście mieć teraz jako nowy z gwarancją ? DX7
RE: Syntezator VA - kermadec - 11.06.2017 Z obecnych na rynku VA to chyba nie ma nic takiego co by mi urywało cztery litery. Jakoś brak nowości. RE: Syntezator VA - hammond - 12.06.2017 DX7 jest powszechnie dostępny w małych pieniądzach więc chyba nie będzie odzewu. RE: Syntezator VA - Valtari - 12.06.2017 Mam na myśli nowy z gwarancją. RE: Syntezator VA - hammond - 12.06.2017 No właśnie nowy z gwarancją też by musiał z 1500 - 2 tysiące kosztować, wtedy to by miało sens. Znając ceny Yamahy kosztowałby 3500 Gdyby nie szumiał to byłoby to spoko rozwiązanie.
RE: Syntezator VA - Azzorek - 13.06.2017 A ja cały czas mam w głowie zakup jednego z poniższych syntezatorów: - DSI Mopho X4 - Studiologic Sledge 2 - Waldorf Quantum - DSI Prophet '08. Jest tylko jeden problem - brak miejsca ! Już teraz Yamaha AN1X stoi "na sztorc" w worku foliowym aby się nie kurzyła. Korg R3 jak go nie używam leży w pudle na szafie, a Novation Bass Station II w oryginlanej torbie. Muszę najpierw zadbać o logistykę i dobre rozplanowanie miejsca w pokoju. Za dużo już mam tego. Co innego Garit Burżuj jeden, tyle miejsca się u niego marnuje .Pozdrawiam, Azz RE: Syntezator VA - garit - 14.06.2017 Azzorek, no proszę Cię, przecież ja już na kuchnię wchodzę i spór ostry z żoną prowadzę o każdy centymetr powierzchni już o decybelach nie wspominając (a wiesz, że za ładnie to ja nie gram). Sprawa stanęła na ostrzu noża nomen omen. Ale wiesz, ja jedno sprzedaję drugie kupuję. Na razie z marzeń, które powinny się ziścić w przewidywanej przyszłości to jakiś topowy, nowiutki workstation. Jak w końcu jakaś firma go wypuści. RE: Syntezator VA - Azzorek - 15.06.2017 Garit to był oczywiście żart. Wiem jak jest . Chciałem cię zmobilizować, żebyś wreszcie coś zakupił i w ogóle zaaranżował porządnie ten swój stojak.Pozdrawiam, Azz RE: Syntezator VA - hammond - 20.06.2017 Teraz kolejny boutique analogowy wyszedł to zmieścisz
RE: Syntezator VA - Azzorek - 22.06.2017 Masz na myśli Roland SE-02 ? To monofonic i choć brzmi nieźle, mam już podobnych możliwości brzmieniowych syntezatory (Waldorf Pulse 2, Novation Bass Station 2). Jeśłi analog to tylko z minimum 4 głosową polifonią. Pozdrawiam, Azz RE: Syntezator VA - hammond - 23.06.2017 Czyli Minilogue?
RE: Syntezator VA - Azzorek - 23.06.2017 He he , na przykład . Pozdrawiam, Azz |