![]() |
|
Prośba o pomoc w wyborze keyboarda - Wersja do druku +- Muzykuj.com Forum (https://forum.muzykuj.com) +-- Dział: Jaki wybrać instrument? (https://forum.muzykuj.com/forumdisplay.php?fid=229) +--- Dział: Nie wiem, jaki instrument wybrać... (https://forum.muzykuj.com/forumdisplay.php?fid=230) +--- Wątek: Prośba o pomoc w wyborze keyboarda (/showthread.php?tid=1967) |
Prośba o pomoc w wyborze keyboarda - Ziggystardust - 21.07.2018 Witam Z racji tego , iż zamierzam na poważnie zagłębić się w muzykę , i ugryźć nieco teorii , potrzebuję sprzętu na którym będę mogła praktykować i uczyć się skal , akordów , interwałów itp , ale zależy mi także na przyzwoitej jakości dźwięku , żeby tez posłużył mi przez jakiś czas , oraz miłe widziane MIDI ( tak zamierzam się potem bawić i eksperymentować nieco z daw, jednakże ten rok solidnie zagłębiam się w teoretyczne sprawy , by wyjsc tylko z amatorswa:-) Ok, czego oczekuję : - przede wszystkim dynamicznej klawiatury , aby to nie brzmiało jak robot :-) - przyzwoity dźwięk pianina , w zasadzie nie oczekuję niczego więcej , żadnych innych dodatkowych zbędnych mi opcji ( w tym momencie ktoś się zapyta - dlaczego więc nie pianino cyfrowe ? Rozważałam , lecz cenowo taniej wyjdzie chyba keyboard ) - budżet ? Do 1000 zł Ewentualnie do 1500 ...... Ewentualnie do 2000 jeżeli naprawdę ciężko , chociaż nie chcę przepłacać - minimum 6 oktaw :-) chyba ze w tej cenie nie za bardzo , to może być 5 - midi, w celu połączenia się w niedalekiej przyszłości z daw, chociaż jeśli w tym przedziale cenowym nic ciekawego to kupię coś tańszego na czas nauki wchodzi w grę, a MIDI kontroler później Priorytetem dla mnie jest dynamika i brzmienie i liczba klawiszy i cena , reszta nie gra roli :-) Będę bardzo wdzięczna za każdą sugestię i radę RE: Prośba o pomoc w wyborze keyboarda - Ziggystardust - 21.07.2018 Zapomniałam dodać , iż używany wchodzi jak najbardziej u mnie w grę : RE: Prośba o pomoc w wyborze keyboarda - Rychubil - 21.07.2018 (21.07.2018, 15:49)Ziggystardust napisał(a): Priorytetem dla mnie jest dynamika i brzmienie i liczba klawiszy i cena , reszta nie gra roli :-) Witaj ![]() W takim razie tylko pianino cyfrowe, żaden keyboard. Znajdź jakaś używaną Yamahę a będziesz zadowolona. Nowa Yamaha w twoim budżecie to tylko P45. RE: Prośba o pomoc w wyborze keyboarda - Ziggystardust - 21.07.2018 a ktoś może poleci coś używanego w tej cenie ? Ewentualnie rozważę p45 , dzięki :> RE: Prośba o pomoc w wyborze keyboarda - Ziggystardust - 08.08.2018 Nadal się nie zdecydowałam : Zastanawiam się między dwiema opcjami obecnie : CASIO CTK-6200 Ok 1000 I yamaha psr E 363 , podobna cena, używane tańsze Czy jakość dźwięku polifonie i dynamika i przyjemność grania to wystarczające specyfikacje dla tych modeli? Mogę już mieć mniejsza ilość klawiszy Dziękuje z góry za każda odpowiedz i pomoc w moim niezdecydowaniu
RE: Prośba o pomoc w wyborze keyboarda - Rychubil - 08.08.2018 To co wymieniasz to zabawki dla dzieci a nie instrumenty więc o przyjemności grania raczej tam nie ma mowy. RE: Prośba o pomoc w wyborze keyboarda - Valtari - 08.08.2018 Ech... Wspominasz że interesuje Ciebie dobre brzmienie pianina, bez dodatkowych zbędnych opcji a wymieniasz dwa keyboardy z BARDZO KIEPSKIM brzmieniem zarówno piana jak i pozostałymi. Dodatkowo płacisz za dodatkowe opcje, których przecież nie potrzebujesz, czyli podkłady (style). Oba te modele niczym Ciebie nie zainspirują ani nie spowodują chęci zagłębiania się w muzykę o której wspominasz i po miesiącu zabawy będą stały nieużywane na stojaku lub spakowane do kartonu. Uwierz mi że wiem co pisze. Coś takiego można co najwyżej kupić dziecku żeby trochę się pobawiło, i to ze szkodą dla niego jeżeli chcielibyśmy poważnie pomyśleć o edukacji w tym kierunku. Chcesz instrument z sporą ilością dobrych jakościowo brzmień, o dużych możliwościach który pozwoli również na tworzenie muzyki i taki który z pewnością długo się nie znudzi to poszukaj używanego Rolanda Juno G Wśród używek wybierzesz coś w przedziale 1500 - 1800 zł a nowy kosztował ponad 3 tyś Natomiast jeżeli na razie nie potrafisz grać i zaczynasz od zera, to trzeba zacząć od instrumentu z możliwie jak najlepszą klawiaturą i pomyśleć o lekcjach gry z nauczycielem. Wówczas postawił bym na proponowaną przez Rychubila Yamahę P45 RE: Prośba o pomoc w wyborze keyboarda - Ziggystardust - 09.08.2018 Macie rację, zbyt bardzo chcę się ograniczyć cenowo i dlatego wybrałam zabawki które producent wciska z taką umiejętnością ambitnym laikom którzy jeszcze nie maja dobrego pojęcia o czynnikach instrumentów , a przeciez słuchając na YT przez sluchawki brzmi ładnie . W takim razie wezmę sobie radę do serca i sprawię sobie na początku yamahę p45 Później wymienię na Rolanda nowego. P45 będzie mi służyć do nauki , jednak jestem podekscytowana tworzeniem melodii w międzyczasie i mam nadzieję ze się sprawdzi troszkę tez pod względem tworzenia czegoś tam czasami tez No nic, zakupuję p45 i idziemy się uczyć Bardzo dziękuję za sugestie i przepraszam za moja niewiedzę ^^ RE: Prośba o pomoc w wyborze keyboarda - Rychubil - 09.08.2018 Nie ma za co przepraszać. Każdy ma prawo czegoś nie wiedzieć i pytać ![]() W każdym razie o wiele więcej można się nauczyć ćwicząc na pianinie, nawet najtańszym, które zmusza do myślenia i słuchania muzycznego niż na keyboardzie, gdzie przeważnie gra się jedną ręką, bo resztę załatwia akompaniament. P45 co prawda nie posiada aż tylu brzmień co keyboard ale za to jakość brzmień i dynamika jest niebo lepsza, nie mówiąc już o klawiaturze, która w P45 również jest lepsza do nauki i klasycznego grania od tej sprężynowej w keyboardach. Życzę zatem dużo samozapału do ćwiczeń i radości z muzykowania. RE: Prośba o pomoc w wyborze keyboarda - Ziggystardust - 09.08.2018 Bardzo dziękuję RE: Prośba o pomoc w wyborze keyboarda - Ziggystardust - 27.08.2018 mam za małe mieszkanie i nigdzie mi się nie chciało zmieścić musze sie zredukować do 5 oktaw , i czegoś lekkiego na czas aż się nie przeprowadzę Wiem ze nie polecicie mi keyboarda gdyż wg was to zabawka ![]() Trzeba pomyśleć nad tym problemem Albo znaleźć jakaś salkę i sobie to tam przynosić RE: Prośba o pomoc w wyborze keyboarda - zagoor - 27.08.2018 A rozważałaś? https://m.ceneo.pl/43417478?se=9jCyx9WaaYn79CXQXQOSiB7H0C1TBDZh&gclid=CjwKCAjwwo7cBRBwEiwAMEoXPBIffnfCAN-qRpEUg8hmHhWV_VmdihqzrS_PpUxJKMyj5usShZv4oBoCpSAQAvD_BwE RE: Prośba o pomoc w wyborze keyboarda - Ziggystardust - 14.10.2018 Zamówiłam ten sam model yamahy tylko pięciooktawowy i idealnie mi się zmieścił .. tamten musiałam z bólem serca odesłać . jestem zadowolona z użytkowania . Wiem, ze mniej klawiszy ale coś za coś , naprawdę wymiarami nigdzie bym nie wstawiła , póki się wyprowadzę , przynajmniej nie tracę na ta chwilę czasu na naukę ![]() Pozdrawiam wszystkich i życzę radości i motywacji w tworzeniu |