Muzykuj.com Forum
MOTIF XF czy MODX - Wersja do druku

+- Muzykuj.com Forum (https://forum.muzykuj.com)
+-- Dział: Jaki wybrać instrument? (https://forum.muzykuj.com/forumdisplay.php?fid=229)
+--- Dział: Nie wiem, jaki instrument wybrać... (https://forum.muzykuj.com/forumdisplay.php?fid=230)
+--- Wątek: MOTIF XF czy MODX (/showthread.php?tid=2456)

MOTIF XF czy MODX - benek80 - 06.06.2019

Witam wszystkich.
Co w dzisiejszych czasach byście wybrali do kapeli LIVE: Yamahe MOTIF XF6 czy MODX6?

Nie chodzi mi o sequencer/produkcje tylko o całokształt.
Motif XF6 (używaną) można kupić w tej samej cenie co nową MODX6, dlatego pytam o Wasze zdanie.

Dzięki za sugestie

RE: MOTIF XF czy MODX - Valtari - 06.06.2019

Witaj Smile
Ja bym się nie zastanawiał i brał MODX. Te same brzmienia co w Montage, a dodatkowo możesz wgrać ze strony Yamahy pakiet performance XF. No i MODX znacznie lżejszy.
Chyba że jesteś wybredny co do klawiatury, to ta z Motifa jest lepsza.

RE: MOTIF XF czy MODX - bestspec - 06.06.2019

(06.06.2019, 21:42)Valtari napisał(a): Witaj Smile
Ja bym się nie zastanawiał i brał MODX. Te same brzmienia co w Montage, a dodatkowo możesz wgrać ze strony Yamahy pakiet performance XF. No i MODX znacznie lżejszy.
Chyba że jesteś wybredny co do klawiatury, to ta z Motifa jest lepsza.

Dokładnie jak kolega pisze ja też zdecydowanie polecam MODX. Po wgraniu Performance XF masz te same brzmienia co w XF plus wiele nowego co na pokładzie Montage. Modx ma wiele nowych rozwiązań w porównaniu do XF przydatnych zwłaszcza do gry na żywo (Gałka, przyciski Scen itp) o dodatkowym silniku brzmieniowym kompatybilnym z Yamahami serii DX nie wspominając.

RE: MOTIF XF czy MODX - benek80 - 12.06.2019

Witam.
Dziękuję koledzy za odpowiedź.
Lecz, czy nie sądzicie, że MOTIF XF6 to klasa Premium w stosunku do MODX6?
Oczywiste jest, że kilka możliwości technicznych MODX ma lepszych, ale w ogólnym zarysie, w grze live, nawet tymi samymi barwami to na dużej scenie lepiej odezwie się MOTIF niż MODX?

Nie znam odpowiedzi na to pytanie, znam tylko opinię pewnego świetnego rosyjskiego muzyka, grającego w zasadzie po całej Rosji z różnymi znanymi bardziej lub mniej ruskimi wykonawcami:

On zawsze powtarzał, że na "dużych" scenach porównując do siebie te dwa modele, to robotę zrobi tylko MOTIF a nigdy jej tani odpowiednik MOXF. Twierdzi, że różnica jest duuża pomiędzy flagowymi modelami Yamahy a tymi tanimi z barwami niby takimi samymi.
Daje to do myślenia, czy nie lepszym jest rozwiązaniem sprawdzony flagowiec MOTIF XF niż MODX6 - "zamiennik" wprawdzie innego modelu - Montage. Jak sądzicie??

RE: MOTIF XF czy MODX - bestspec - 14.06.2019

Nie bazował bym na opinii tylko jednego gościa. A z tymi flagowcami to może nie do końca tak jest skoro bardzo wiele osób (co również pada w Teście Muzykuj) uważa że elektryczne piana są o niebo lepsze w Yamaha REFACE CP niż w Motif XF a to przecież prawie zabawka kontra flagowiec ;-)
Jak już w innym przypadku radziłem, kup przez internet MODX, a jak nie będziesz zadowolony to oddasz. Masz na to min. 14 dni.