![]() |
|
Uruchomić Arturię - Wersja do druku +- Muzykuj.com Forum (https://forum.muzykuj.com) +-- Dział: Forum Główne (https://forum.muzykuj.com/forumdisplay.php?fid=251) +--- Dział: Luźne Rozmowy (https://forum.muzykuj.com/forumdisplay.php?fid=140) +---- Dział: Luźne rozmowy (https://forum.muzykuj.com/forumdisplay.php?fid=176) +---- Wątek: Uruchomić Arturię (/showthread.php?tid=3835) |
Uruchomić Arturię - JarekArturia - 05.12.2023 Cześć. Czy ktos byłby w stanie wprowadzić mnie w podstawy obchodzenia się z Arturia mk3? Zainstalowałem programy i dalej nie mogę ruszyć, obawiam się czy mnie to nie przerasta. Nie wiem czy potrzebuję kilku wskazówek czy płatnych lekcji. Prosze o pomoc. Pozdrawiam Jarek Pomorski RE: Uruchomić Arturię - bestspec - 06.12.2023 (05.12.2023, 22:38)JarekArturia napisał(a): Cześć. Czy ktos byłby w stanie wprowadzić mnie w podstawy obchodzenia się z Arturia mk3? Zainstalowałem programy i dalej nie mogę ruszyć, obawiam się czy mnie to nie przerasta. Nie wiem czy potrzebuję kilku wskazówek czy płatnych lekcji. Prosze o pomoc. Może podaj więcej szczegółow? Co dokładnie zainstalowałeś? Co w ogóle robisz i co ci nie działa? RE: Uruchomić Arturię - JarekArturia - 06.12.2023 Dzięki za odpowiedż. Zainstalowałem cztery programy które dostałem wraz z zakupem. Midi Control Center,Arturia Software, Ableton Live 11, Analog Lab V i Analog Lab IV który odpala sie tylko w wersji demo. No i tak: jak włączę Analog lab V to normalnie łączy się z klawiaturą i mogę przegladac presety. jak włączę Midi Control - nic kompletnie się nie dzieje. Z Ableton 11 to już porażka całkiem bo dżwięki słychać ale co z tym zrobić aby cos zagrać, zapisać - czarna magia. Jestem wychowany na roland e 50 i Yamaha itp i tam zawsze jest bank dźwiękow a tu wyglada jak by arturia była tylko klawiaturą i trzeba jej coś wysłać, i nie mam o tym zielonego pojęcia. Tłumaczyłem sobie manuale z angielskiego ale sa bardzo oględne. Czy jest może jakaś szkoła ? :-) Za każdą pomoc będę zobowiązany , za lekcje mogę płacić :-) serdecznie pozdrawiam Jarek P. RE: Uruchomić Arturię - bestspec - 06.12.2023 Jest tak jak piszesz. Klawiatura Arturii którą kupiłeś jest klawiaturą sterującą czyli tylko klawiaturą z kontrolerami (suwaki, gałki) i nie posiada w sobie barw w rozumieniu instrumentów które wcześniej posiadałeś/miałeś do czynienia. Nie jest więc instrumentem, bo nie wydaje z siebie żadnego dźwięku pisząc w uproszczeniu. Jej barwami będą wirtualne syntezatory (nie tylko te od Arturii ale dowolne inne VSTi) jak na przykład Analog Lab IV lub V (Analog Lab IV uważam że nie jest ci potrzebny, bo wszystko i wiele więcej masz w nowszej wersji czyli Analog Lab V). Jak odpalisz komputer a w nim Analog Lab V (pomijamy na razie Ableton) to grając na klawiaturze dźwięk będzie się wydobywać z karty muzycznej komputera (lub głośników laptopa jesli to laptop itp) a nie z klawiatury. Jeśli nie słyszysz barw Analog Lab V grając na klawiaturze Artiria MK3 to przeprowadź test polegający na tym że myszką klikaj w klawiaturę która się znajduje na dole instrumentu Analog Lab na ekranie i jeśli wtedy słychać dźwięki to znaczy że Analog Lab nie widzi twojej klawiatury i aby to naprawić kliknij w lewym górnym rogu Analog Lab na takie 3 poziome kreski (przycisk/ikona), a otworzy sie Menu z którego wybierz Audio Midi Setings i w nowo otwartym oknie po prawo pod napisem MIDI Settings w pozycji MIDI Devices wybierz i zaznacz z listy tego co tam widzisz swoją nazwę klawiatury Arturia i po tym zamknij to okno ustawień i od tego momentu twoja klawiatura powinna prawidłowo działać z Analog LAB V. Daj znać czy udało cię się to i możesz grac barwami Analog Lab V. Midi Control Center to program który nie służy do grania tylko do programowania klawiatury czyli jakie funkcje wirtualnych syntezatorów (Analog Lab i innych) mają zmieniać gałki, pady i suwaki twojej klawiatury więc na tym poziomie zaawansowania nie jest ci to do niczego na razie potrzebne. RE: Uruchomić Arturię - JarekArturia - 06.12.2023 Wszystko jest dokładnie jak Pan napisał. Mogę używać Arturii razem z Analob Lab V. Z klawiatury wydobywam dżwięki z programu, moge je przeglądac i to jest ocean.... O programie Midi Control coś wyczytałem że służy do przeglądania presetów i tyle. Spodziewałem sie dżwieków ale teraz już chyba zaczynam rozumieć. W życiu nie słyszałem tylu brzmień... :-) pozdrawiam serdecznie. Jeśli Panu czas i chęci pozwolą - proszę o dalsze wskazówki. Będę cierpliwie się uczył. RE: Uruchomić Arturię - bestspec - 09.12.2023 Pisanie o podstawach obsługi DAW to utopia i lepiej po prostu sobie oglądaj poradniki Po w pisaniu w googlach "Ableton krok po kroku" masz kilka filmów po polsku i np kurs od Musoneo więc myślę że to będzie wystarczająco pomocne abyś się czegoś nauczył i poszedł do przodu. https://www.google.com/search?q=ableton+krok+po+kroku&client=firefox-b-d&sca_esv=589438019&sxsrf=AM9HkKnZmnLnqw5RosIz5_naJuIBnQVH2Q%3A1702153860455&ei=hM50ZYu4G9TUwPAPweaa4AE&oq=ableton+krok+&gs_lp=Egxnd3Mtd2l6LXNlcnAiDWFibGV0b24ga3JvayAqAggAMgUQIRigATIFECEYoAFImSlQowdYwA5wAXgBkAEAmAGnAaABpAWqAQMwLjW4AQPIAQD4AQHCAgoQABhHGNYEGLADwgIFEAAYgATCAggQABiABBjLAcICBhAAGBYYHuIDBBgAIEGIBgGQBgg&sclient=gws-wiz-serp Tu raczej pytaj o problemy których nie możesz sam rozwiązać i nie możesz znaleźć rozwiązania w sieci i potrzebujesz podpowiedzi itp. |