Muzykuj.com Forum
Nord Wave 2? - Wersja do druku

+- Muzykuj.com Forum (https://forum.muzykuj.com)
+-- Dział: Aktualności (https://forum.muzykuj.com/forumdisplay.php?fid=255)
+--- Dział: Newsy (https://forum.muzykuj.com/forumdisplay.php?fid=256)
+--- Wątek: Nord Wave 2? (/showthread.php?tid=478)

Nord Wave 2? - hammond - 13.01.2014

http://www.muzykuj.com/aktualnosci/nord-pokazal-swiatu-nowa-maszyne,1022.html
Co wy na to?

RE: Nord Wave 2? - kermadec - 13.01.2014

Pożyjemy, zobaczymy... Jeśli ma to być Wave 2 to bym poprosił o mocną poprawę bo Wave w mojej opinii jest kiepski. Kupa kasy za budżetowe rozwiązania.

PS A ja nadal czekam na Nord Stage 3 Wink.

RE: Nord Wave 2? - hammond - 13.01.2014

Nowy Nord Stage by się przydał, bo powiększona biblioteka aktualnie nie jest wstanie być upchana w nowym Nord 2.

RE: Nord Wave 2? - kermadec - 14.01.2014

Dokładnie. Jak dla mnie Stage 2 jest instrumentem prawie idealnym a do ideału brakuje właśnie pamięci.
W sumie to nie rozumiem poczynań Clavii bo i starej biblioteki brzmień nie dało się w całości wrzucić do Stage 2.
Na nową potrzeba w tej chwili (wszystkie fortepiany i pianina najlepszej jakości) około 1,5GB a ile jest dostępne? Około 500MB. Przy obecnych cenach kości pamięci jest to wręcz żenujące :/.

RE: Nord Wave 2? - Dafik - 14.01.2014

Z góry przepraszam, nie chcę nikogo urazić ale czy nie wydaje się Wam, że brzmienia z Nord Library są po prostu słabe.
Mam wrażenie, że różnica pomiędzy jakością brzmienia fortepianu z Piano Library a jakością brzmienia z Nord Library
jest wprost proporcjonalna do wielkości pliku pobranego ze strony.
Miałem czerwoniaka (Stage 2). Piana super ale np. chóry moim zdaniem przypominały bardziej szumy niż chóry.
Można kręcić gałami i nic się nie ukręci.
Sprzedałem.

RE: Nord Wave 2? - kermadec - 15.01.2014

No ja się nie wypowiem bo mam Stage 1.
Aaa.... Pamięci potrzebnej na sample z Nord Sample Library nawet nie policzyłem. Pewnie jeszcze z 500MB by się zdało więc całościowo poproszę o minimum 2GB pamięci na brzmienia. Inaczej o Stage 3 nawet nie pomyślę.

A odnośnie samego Wave - macie pomysły czemu tak kiepsko Clavii wyszedł ten synth?

RE: Nord Wave 2? - 12grudzien - 29.01.2014

(14.01.2014, 20:15)Dafik napisał(a): Z góry przepraszam, nie chcę nikogo urazić ale czy nie wydaje się Wam, że brzmienia z Nord Library są po prostu słabe.
Mam wrażenie, że różnica pomiędzy jakością brzmienia fortepianu z Piano Library a jakością brzmienia z Nord Library
Miałem czerwoniaka (Stage 2). Piana super ale np. chóry moim zdaniem przypominały bardziej szumy niż chóry.
Sprzedałem.

Kompletnie nie podzielam Twojego zdania.

RE: Nord Wave 2? - weltonsee4 - 07.03.2015

Słyszałem, że ten instrument ma odskoczyć mocno od konkurencji. Biorąc pod uwagę, że K2600 był takim instrumentem, zobaczymy czy tym razem uda się powtórzyć sukces serii K.

RE: Nord Wave 2? - hammond - 10.03.2015

W momencie kiedy K2600 triumfował, technologia się rozwijała. Aktualnie chyba mało co nas zaskakuje. Mnie osobiście najbardziej podobał się np. z nowości targowych NAMM Omnisphere 2. Reszta oferowała to samo co zawsze.

RE: Nord Wave 2? - Valtari - 10.03.2015

A można liczyć na test Omnisphere 2 ?

RE: Nord Wave 2? - hammond - 13.03.2015

Jak najbardziej Smile Tylko musimy poczekać do końca kwietnia.

RE: Nord Wave 2? - Rychubil - 16.03.2015

(14.01.2014, 20:15)Dafik napisał(a): Z góry przepraszam, nie chcę nikogo urazić ale czy nie wydaje się Wam, że brzmienia z Nord Library są po prostu słabe.
Sprzedałem.

Niestety ale w dużej części zgadzam się z Tobą.
Piszę niestety, ponieważ nie mogę zrozumieć, dlaczego niektóre brzmienia z banku Nord Library mają tak sporo szumów oraz jakiś dziwnych artefaktów a ich dynamika często nie zachwyca. Przeglądając (odsłuchując) je, po chwili je kasowałem.
Brakuje mi np. głębokiego, dynamicznego wibrafonu czy DX piana z charakterystycznym falującym, lekko odstrojonym brzmieniem, jakie właśnie jest w Kurzweilu.
Są też jednak takie brzmienia, które mnie przyprawiają o dreszcze i nic bym w nich nie zmieniał, bo piana to wiadomo - mistrzostwo!

RE: Nord Wave 2? - hammond - 17.03.2015

Jest to spowodowane chyba kompresja brzmień. Spróbuj wczytać wave do instrumentu i go nie zapętlać. Zawsze wyrzuci mniej megabajtów niż mu załadowałeś. DX takich jak u innych nie będzie bo nie ma wielowarstwowego samplowania. Chyba, że zrobią DX do sekcji Piano, która dla nas jest niedostępna, a tam jest możliwość layeringu.

RE: Nord Wave 2? - bik44 - 17.03.2015

W pewnym sensie cieszę się, że ktoś też to zauważył. Myślałem już, że ze mną jest coś nie tak (po chwilowym romansie z Electro 4 po PC3K).

RE: Nord Wave 2? - mr-rhodes - 11.06.2015

A mnie się wydaje że w Nord Stage 2 brakuje najważniejszej sprawy tzn. kolejnego bloku czyli łączenia 3 brzmień syntezatorów( samplerów). 2 to zdecydowanie za mało.