![]() |
|
Roland HP6xx - Wersja do druku +- Muzykuj.com Forum (https://forum.muzykuj.com) +-- Dział: Aktualności (https://forum.muzykuj.com/forumdisplay.php?fid=255) +--- Dział: Newsy (https://forum.muzykuj.com/forumdisplay.php?fid=256) +--- Wątek: Roland HP6xx (/showthread.php?tid=983) |
Roland HP6xx - Dafik - 20.11.2015 Słyszeliście, że nowa seria Rolanda HP6xx posiada fortepiany na bazie modelowania wirtualnego ? Kolejny RD też pewnie będzie miał wirtualkę. Czyżby zamulone SN odchodziło do lamusa ? RE: Roland HP6xx - Rychubil - 20.11.2015 Możesz podać źródło? RE: Roland HP6xx - Dafik - 20.11.2015 http://e-muzyk.pl/soundcheck-wideo-testy-wideo-pianina-cyfrowe-jakie-stage-piano-klawiatury-sterujace-masterkeyboardy-syntezatory-mikrofony-studyjne-monitory-studyjne-porownania-comparicon/114-pianina-cyfrowe/5957-test-roland-hp-603-demo-rewolucyjne-pianino-cyfrowe-z-technologia-modelowania-roland-hp603-demo-roland-hp603-test-najlepsze-pianino-cyfrowe-najlepiej-brzmiace-pianino-elektroniczne-jakie-pianino-elektryczne-kupic-dla-ucznia-szkoly-muzycznej-roland-hp-603 Jeśli chodzi o RD to moje przypuszczenie. Natomiast w HP-6xx to podobno fakt. RE: Roland HP6xx - garit - 20.11.2015 Zero sampli, tak przynajmniej mówi Radek w tym teście. Wiem, że co niektórzy nie lubią jak on tak dużo gada, ale ja tam lubię posłuchać tych nieco przydługich wywodów. Co do brzmienia to trzeba posłuchać samemu no i przede wszystkim dotknąć tą klawiaturę. Tyle, że mnie akurat meble nie interesują. Jak wirtualka trafi do RD i dalej to zobaczymy. RE: Roland HP6xx - Dafik - 22.11.2015 Dokładnie tak, dlatego planuję wybrać się w miejsce, gdzie będę mógł, cytując Pana Radka, "posłuchać jak to gada." Ale fakt, że witualkę firmuje Roland, dobrze zapowiada. RE: Roland HP6xx - hammond - 24.11.2015 Wirtualne modelowanie nie jest aż tak nowe Physis zjechane przez Radka wcale nie jest takie złe. Konfrontacja z Rolandem, którą zrobiłem wcale nie sprawiła, że Roland skopał Physis. http://www.muzykuj.com/testy/instrumenty-klawiszowe/roland/porownanie-physis-piano-h1-vs-roland-rd-800,495.html Jest też PianoTeq. Genralnie póki co wolę sample, bo wiem, że to przełożenie jeden do jeden , a jeśli modeling nie opiera się na samplach to ... próbują nas oszukać
RE: Roland HP6xx - Rychubil - 24.11.2015 Przyjemnie, ciepło brzmi ten nowy Roland i jak ktoś lubi brzmienie tej firmy, to będzie zadowolony z ładnego mebelka, choć mnie jakoś nie powalił, zwłaszcza biorąc pod uwagę jego nowe parametry. Wolałbym konfigurację klawiatury sterującej i najtańszego VST, jak choćby Galaxy, bo Pianoteq - słaby jak dla mnie - jak na VST oczywiście. P.S. Physis, też nie dla mnie
RE: Roland HP6xx - hammond - 25.11.2015 KAwai VPc1 i soft
RE: Roland HP6xx - Dafik - 25.11.2015 (24.11.2015, 16:29)hammond napisał(a): a jeśli modeling nie opiera się na samplach to ... próbują nas oszukać Doskonale rozumiem, co masz na myśli ale w szerszym kontekście każdy cyfrowy surogat oszukuje ![]() Witrualiazacja: - kończy wyścig na Mb/Gb/Tb - kończy problemy z zapychaniem polifonii - kończy problem zbyt małej ilości poziomów dynamiki - .. inne (aby się nie rozpisywać) Osobiście kibicuję tej technologii ![]() Może jeszcze nie jest dopracowana ale widać, że ma ogromną przyszłość. RE: Roland HP6xx - Rychubil - 25.11.2015 (25.11.2015, 08:33)hammond napisał(a): KAwai VPc1 i softDla mnie graalem obecnie jest VPC1 (znakomita praca klawiatury, asceza wyglądu, tak potrzebna do skupienia się przy muzyce i automatyczna kompatybilność z wieloma fortepianowymi VSTi) + Ivory II (fortepiany w znakomitym próbkowaniu, zwłaszcza 2 rodzaje Steinwaya oraz funkcja pół-pedału, czego niestety nie ma w Vienna Imperial). Dla mniej wymagających i mniej zamożnych jest opcja np. Casio PX150 + wspomniany Pianoteq lub Galaxy. (25.11.2015, 13:47)Dafik napisał(a):W sumie tak ale nie do końca. Wg mnie wygląda to tak: Sample są próbkami z oryginalnych, akustycznych instrumentów, z tzw wzorca więc są w pewnym sensie oryginalną kopią - gorszą lub lepszą a wszelka synteza czy tzw modeling, jest tylko próbą stworzenia brzmienia bez udziału oryginalnego surowca (sampla w tym przypadku) jako materiału więc jest spora różnica moim zdaniem i w tym drugim przypadku jest wyraźne oszustwo czy iluzja. No ale patrząc w jeszcze szerszym, filozoficzno egzystencjalnym kontekście, to i akustyczny dźwięk też jest iluzją więc suma sumarum, liczy się finalne dzieło artysty, które poruszy Nas mniej lub bardziej(24.11.2015, 16:29)hammond napisał(a): a jeśli modeling nie opiera się na samplach to ... próbują nas oszukać...w szerszym kontekście każdy cyfrowy surogat oszukuje ![]() (25.11.2015, 13:47)Dafik napisał(a): Osobiście kibicuję tej technologiiJa jednak widzę przyszłość w samplach ale to moje widzimisię
RE: Roland HP6xx - Dafik - 25.11.2015 (25.11.2015, 15:28)rychubil napisał(a): Sample są próbkami z oryginalnych, akustycznych instrumentów, z tzw wzorca więc są w pewnym sensie oryginalną kopią - gorszą lub lepszą a wszelka synteza czy tzw modeling, jest tylko próbą stworzenia brzmienia bez udziału oryginalnego surowca (sampla w tym przypadku) jako materiału więc jest spora różnica moim zdaniem i w tym drugim przypadku jest wyraźne oszustwo czy iluzja. Tak, tak doskonale Cię rozumiem. Na pewno wielu producentów szybko od próbek nie odejdzie. Zresztą, technologia jest wtórna w stosunku do ostatecznego efektu. RE: Roland HP6xx - hammond - 26.11.2015 Zastanawiam się (może cos przeoczyłem) czy można modelingiem symulować głos ludzki. Yamaha zrobiła Vocaloid http://www.vocaloid.com/en/, ale myślałem, że to się jakoś rozwinie na rynek europejski ![]() Chociaż już nie jest źle. RE: Roland HP6xx - Dafik - 28.11.2015 Jeżeli można jeszcze słówko w tym temacie to... ... byłem, widziałem, grałem. No cóż. Brzmienie fortepianu jest charakterystyczne. Nie wszystkim przypadnie do gustu. Ma chyba coś z Pianoteqa. Płynna dynamika ale tego się należało spodziewać. Zbyt mała możliwość ingerencji w brzmienie jak na maszynę wirtualną. Klawiatura bardzo dobra, podobnie jak jakość wykonania. Innych brzmień oceniał nie będę, wspomnę tylko o bardzo dobrych jak na Rolka brzmieniach symfonicznych. Reasumując, samping nie powinien czuć się zagrożony ale i tak uznanie dla Rolanda za innowacyjność. Pozostaję przy stanowisku, że ta technologia ma przyszłość. |