Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Korg SV2
06.01.2021, 20:08,
RE: Korg SV2
Również mam wersję 1.25 z lutego 2018. Strzał przy włączeniu to podobno coś powszechnego w tym instrumencie, kiedyś znalazłem wątek na jakimś forum, natomiast trzaski przy zmianie akordu występują przy może dwóch czy trzech brzmieniach

Odpowiedz
06.01.2021, 20:17, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.01.2021, 20:22 przez Valtari.)
Trochę odchodzimy od tematu SV2 ale jeszcze wrzucę link o tym trzasku Blofelda

https://forum.estradaistudio.pl/viewtopic.php?t=26997

W testowanym przez Pawła egzemplarzu też tak było

http://www.muzykuj.com/testy/instrumenty...t,616.html

Jest o tym napisane przy opisie wyglądu

Odpowiedz
18.01.2021, 21:20,
(04.01.2021, 00:29)pawelsz napisał(a): najlepszy Wurli jest z Yamahy mimo wszystko, ale muszę sobie to przegrzebać i pokręcić gałkami Smile

Po pewnym czasie gdy wyciągnąłem z edytora barwę Classic Wurly już nie jestem tak do końca przekonany do tego co napisałem wcześniej Smile jest dobrze. 
Z fortepianów chyba najbardziej uniwersalny i "najrówniej brzmiący" jest Italian, następnie Japan. 
Przydaje się korektor z parametrycznym środkiem, ściszyłem sobie to co mi się wzbudza bądź to z monitorów bądź po prostu w moim pokoju czyli jakieś 130-150 Hz zależnie od barwy. Trochę ująłem też środka fortepianowi Japan wokół 3.2 kHz ale w dość szerokim paśmie. Można to bardzo precyzyjnie dostroić, fajna rzecz, a przy okazji nauczyć się jak operować parametrem Q korektora Smile

Nord Electro 6D 73; Yamaha CK61, YC88
Odpowiedz
19.01.2021, 00:14,
Ciekawe czy Italian to Fazioli ?

Odnośnie zrównoważenia pasma barw fortepianowych, to ja popełniłem błąd kupując Focale Alpha 80 do zbyt małego dla nich pokoju. Barwy syntetyczne brzmią potężnie z 8 calowych przetworników, ale żeby dało się grać fortepianem musiałem skorygować na -6dB częstotliwość 250Hz (akurat taka jest możliwość korekcji w Focalach ), dodatkowo mikser umożliwiał skorygowanie częstotliwości 100Hz i tu też trochę odjąłem. Zlikwidowało to wpadanie w rezonans niskich częstotliwości, ale do ideału nadal daleko. Dzisiaj kupiłbym monitory 6 lub 6,5 calowe.

Odpowiedz
03.02.2021, 20:25,
(19.01.2021, 00:14)Valtari napisał(a): Ciekawe czy Italian to Fazioli ?

Odnośnie zrównoważenia pasma barw fortepianowych, to ja popełniłem błąd kupując Focale Alpha 80 do zbyt małego dla nich pokoju. Barwy syntetyczne brzmią potężnie z 8 calowych przetworników, ale żeby dało się grać fortepianem musiałem skorygować na -6dB częstotliwość 250Hz (akurat taka jest możliwość korekcji w Focalach ), dodatkowo mikser umożliwiał skorygowanie częstotliwości 100Hz i tu też trochę odjąłem. Zlikwidowało to wpadanie w rezonans niskich częstotliwości, ale do ideału nadal daleko. Dzisiaj kupiłbym monitory 6 lub 6,5 calowe.

raczej na pewno Fazioli, bo jaki inny.

Nagrałem o co chodzi z tymi niedoskonałościami w Hamburg Steinway w SV-2, C4 to nasze c1.

Hamburg Grand, akordy As i A (C#5 ostatni dźwięk), artefakt słychać od 0m24s
https://voca.ro/13YNJ6PMaHcB

Hamburg Classic, akordy G i As (C5 ostatni dźwięk), artefakt słychać w 0m25s i od 0m28s
https://voca.ro/1dfI2U4QkttH

Hamburg Jazz, akordy Bb i B (H) (D#5 ostatni dźwięk), artefakt słychać w 0m23s i od 0m26s
https://voca.ro/15k1tRuI1ldI

Hamburg NoRes, akordy G, Ab, A, Bb, B (H), C, (E5 ostatni dźwięk) brak artefaktu, to jest wersja brzmienia bez rezonansu współalikwotowego, czy tam sympatycznego
https://voca.ro/1hG9d7LxklFb

nagrane na rejestratorze P-515 przez wejście analogowe na pendrive.

Odpowiedz
04.02.2021, 17:12,
No faktycznie, ale założę się że podczas grania utworów tego brudu nie słychać. Pytanie czy mając w głowie że taki efekt występuje potrafisz podczas grania odciąć się od tego, czy mimo wszystko wsłuchujesz się Smile

Dzięki za te nagrania, uwielbiam analizować takie materiały Smile

Odpowiedz
04.02.2021, 19:16, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.05.2024, 20:31 przez pawelsz.)
(04.02.2021, 17:12)Valtari napisał(a): No faktycznie, ale założę się że podczas grania utworów tego brudu nie słychać. Pytanie czy mając w głowie że taki efekt występuje potrafisz podczas grania odciąć się od tego, czy mimo wszystko wsłuchujesz się Smile

Dzięki za te nagrania, uwielbiam analizować takie materiały Smile

Nie chodzi o brud, chodzi o ostry atak poprzedzający następnie dość głuche wybrzmienie. Właśnie problem w tym, że zauważyłem to grając cokolwiek gdy pojawiał się dźwięk cis2 bądź C#5 w fortepianie Hamburg Grand (czyli pierwszym w kategorii PIANO 1). A dźwięk jest akurat "pod ręką" i to coś występuje w takiej warstwie dynamiki, którą naturalnie wyzwalam najczęściej. I każdy jakiś pasaż A dur czy kawałek tej skali przechodzi przez ten dźwięk i słychać to jak potknięcie.

Później okazało się, że w jego odmianach także to występuje tylko przy sąsiednich dźwiękach. Stąd moje przypuszczenie, że zrobili z każdego jednego fortepianu trzy zwyczajnie transponując cały zestaw próbek w górę lub w dół o półton czy dwa.

Podobna rzecz była np. w Rolandzie RD-700NX i np. FP-7F, pewnie FP-80 itd. (Grand Piano, Ballade Grand i Bright Grand, dokładnie tak samo, Ballade obniżony, Bright podwyższony).

http://forum.pianoworld.com/ubbthreads.p...ost1612354

niestety obrazki wcięło, wpisz w google grafika "dpbsd project" i zobaczysz o co chodzi. Generalnie analiza czy każdy klawisz ma własną próbkę czy są rozciągane, liczba warstw dynamiki, zapętlenia próbek itd.... bardzo ciekawe.

Odpowiedz
08.02.2021, 22:42,
A ja atak pominąłem przy odłuchach Smile skupiając się na wybrzmiewaniu. Pisząc o brudzie miałem na myśli pewnego rodzaju charczenie, które pojawia się gdy grasz z wciśniętym pedałem sustain.

Wątek z pianoworld już przeczytałem.

Pewnie jest różnica w nagrywaniu Yamahy na wbudowanym rejestratorze Yamahy w porównaniu z podaniem zewnętrznego sygnału z Korga. Dłuższa droga sygnału dla Korga i jakiś tam udział kabli po drodze. Ale myślę że dla analizy charakterystycznych cech brzmienia nie ma to znaczenia, bo błędy w próbkowaniu czy dajmy na to zbyt szybki zanik w wybrzmiewaniu usłyszy się w każdym przypadku.

Chętnie bym posłuchał próbek Italian, zarówno przykłady wybrzmiewania akordów czy pojedynczych nut jak i swobodne granie tym brzmieniem w pełnym zakresie dynamiki Smile

Odpowiedz
12.05.2021, 19:11, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.05.2021, 19:26 przez pawelsz.)
Mawiają do trzech razy sztuka Smile będzie dość Smile jest ok, późniejsza produkcja jest lepsza. Kupować.

[Obrazek: c93def0b91ca.jpg]

Odpowiedz