Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Synthmaster 3 - narodziny bestii
03.09.2024, 16:20,
Synthmaster 3 - narodziny bestii
Właśnie oficjalnie ukazał się flagowy syntezator Synthmaster 3 firmy KV331 Audio. W porównaniu do wcześniejszej wersji czyli Synthmaster 2, który przecież był bardzo rozbudowanym i dobrym syntezatorem, wprowadzono wiele istotnych zmian które wynoszą Synthmaster 3 na wyższy poziom pozostawiając jednocześnie prawie całą konkurencję daleko w tyle i można powiedzieć w trzech słowach: Narodziła się bestia Wink

Nowe rozwiązania to między innymi wprowadzenie nowych typów oscylatorów jak i procesorów dzięki czemu w jednym syntezatorze mamy do dyspozycji wiele typów syntezy w zaawansowanych wersjach, a syntezy te to:
VAnalog, Additive, Vector, Wavetable, Granular, Phase Modulation, Phase Distortion, Frequency Modulation, Pulse Width Modulation, Ring Modulation, Physical Modeling and SFZ Sample Playback.

Jedną z najistotniejszych zmian to wprowadzenie architektury modularnej gdzie pojedyncze brzmienie może się składać aż z 16 warstw (Layers), a każda warstwa może się składać z 16 modułów które możemy między sobą łączyć tak jak się to robi w syntezatorach modularnych.
Moduły te podzielono na dwa typy:
  • Generator modules: Basic Oscillator, Additive Oscillator, Vector Oscillator, Wavetable Oscillator, VAnalog Oscillator, Granular Oscillator and Modulator.
  • Effect modules: Digital Filter, VAnalog Filter, State Variable Filter, Ladder Filter, Diode Ladder Filter, Bite Filter, Comb Filter, Phaser Filter, Formant Filter and Waveshaper.
Oto przykład takich połączeń w jednej w warstw (Layer), które widać w syntezatorze i co możemy przez cały czas edytować i wprowadzać zmiany w połączeniach (obraz ze strony producenta syntezatora):

[Obrazek: 53968787939_fcb495b3ac.jpg]

Poszczególne moduły mogą trafiać do matrycy modulacji w której mamy do dyspozycji aż 32 źródła modulacji.
Na start w instrumencie dostajemy ponad 800 barw stworzonych przez znanych projektantów jak:
Arksun, Aiyn Zahev, BigTone, Cipryan Bot, Davide Puxeddu, Demis Hellen, Gercek Dorman, NatLife, Nori Ubukata, Xenos Soundworks, XTD and Yuli Yolo

Nie będę się już więcej rozpisywał na temat możliwości, bo tego po prostu za dużo, a moim zdaniem warto się zainteresować tym syntezatorem, bo w porównaniu do możliwości cena nie jest przesadzona. Producent przewidział też rabat na start oraz specjalne ceny dla tych którzy zakupili wcześniej Synthmaster 2 lub Synthmaster One, a nawet Synthmaster 2 Player który przez pewien czas był dostępny za darmo (o czym tu informowałem).

Ja Synthmaster 3 już mam w ramach aktualizacji za dopłatą dla Synthmaster 2, który mi się podobał więc kupiłem w ciemnoWink

Synthmaster 3 jest też wstecznie kompatybilny z syntezatorami Synthmaster 2 i Synthmaster One i ich barwy można wgrać jako samodzielna barwa lub jako jedna z warstw przy tworzeniu wielowarstwowej barwy.

Więcej szczegółów znajdziecie na stronie producenta: https://synthmaster.com/synthmaster3.aspx

Hardware: Kurzweil PC3K8,  Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6,  Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne...
VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Forum portalu Muzykuj.com | Wróć do góry | | Wersja bez grafiki | RSS