|
Podłączenie piana do PC - interface, software, itp.
|
|
12.08.2025, 06:30,
|
||||
|
RE: Podłączenie piana do PC - interface, software, itp.
Cześć @bestspec,
Mała aktualizacja zakupowa: zdecydowałem się na Artutię MiniFuse 2 (dzięki wielkie za polecenie) i jestem z niej bardzo zadowolony (choć nie mam porównania z innymi urządzeniami). Na moje potrzeby jednak wystarcza. Pojawiły się natomiast 2 problemy (zapewne amatora) związane z ustawieniami poziomów nagrywania. Ciężko to wyjaśnić, ale postaram się. A. NIERÓWNY SYGNAŁ AUDIO NA OBU KANAŁACH 1. Podłączyłem piano kablami liniowymi do obu kanałów Arturii (w pianie L/Mono - do pierwszego wejścia, R - do drugiego wejścia) kablami PD Connex (zbalansowane). 2. Arutia połączona przez USB do PC z tyłu (żadnych przednich paneli). 3. W Arturii oba kanały otwarte są po równo na 50%, zaś głośność piana na około 40%. 4. Rozumiem, że dźwięk powinien być podany z mniej więcej tą samą głośnością na obu kanałach do Ableton Live 12, nie ustawiałem żadnych odchyleń w lewą lub prawą stronę. 5. Jednak podczas nagrywania, kanał lewy gra tuż pod peakiem, zaś kanał prawy jest praktycznie niesłyszalny (i niewidzialny). Wiem, że mogę mocno dokręcić lewy kanał, a prawy odkręcić prawie na full i wtedy wykresy z obu kanałów wyglądają podobnie, ale nie o to chyba chodzi. Q. Czy w ogóle takie 2-kanałowe połączenie ma sens, i czy jest jakaś możliwość zbalansowania tego tak, aby nagranie było równe? B. SZUMY NA NAGRANIU AUDIO 1. Podłączenia jak powyżej, w każdym nagraniu niestety pojawiają się szumy (być może spowodowane nierównomiernym rozkręceniem obu kanałów, ale to tylko moje domysły). 2. Nie wiem jak bardzo powinienem je ignorować, ale sądzę (na swój amatorski słuch), że powinny być sporo niższe, o ile w ogóle. 3. Oczywiście szumy są prawie niesłyszalne przy normalnym poziomie odtwarzania muzyki. Jednak, jeśli puszczę go na większych głośnikach (lub na sprzęcie estradowym w Domu Kultury), to już brzmi to bardzo amatorsko. Q. W jaki sposób mógłbym zredukować te szumy? Szukałem odpowiedzi na forum Arturii, ale nie znalazłem wątku, a rejestracja nowych użytkowników jest zawieszona. Napisałem również do ich supportu, ale od tygodnia nie ma odpowiedzi. Myślę, że kłania się tu moja niewiedza z zakresu dostrojenia wszystkich urządzeń. |
|||
|
13.08.2025, 20:40,
|
||||
|
Cześć.
A. Przyczyn może być dużo. Od niewłaściwych kabli po brak wiedzy i niewłaściwą konfigurację w abletonie. Przeczytałeś instrukcje od Minifuse szczególnie w części jak skonfigurować dla niej Abletona? Na pewno na karcie musisz mieć wyłączone (nieaktywne) przyciski "Inst". Nie wiem czy w abletonie konfiguruszesz ścieżki do nagrywania jako ścieżka stereo czy dwie osobne mono dla obu kanałów a to ma znaczenie jak ustawić porkętło panoramy. Najlepiej nagraj krótki film telefonem z widokiem na abletona w momencie kiedy wchodzi do niego sygnał audio abym zobaczył jak to wygląda i wrzuć film na jakiś portal wymiany plików i mi udostępnij na Priv albo podaj link w tym poście. Odpowiedź na twoje pytanie jest prosta. Ma to sens i da się to zrobić aby było prawidłowo. B. Szumy zawsze są w urządzeniach audio połączonych analogowo ale można je zredukować (prawie do zera) przez odpowiednią proporcję siły sygnału wychodzącego z pianina i odpowiednie ustawienie Gain na wejsciach karty. Szumy też da się usunąć z nagrania za pomocą odpowiednich narzędzie (pluginów). Jest też możliwość wpięcia "bramki szumów" na wejście ale to dla bardziej zaawansowanych.
Hardware: Kurzweil PC3K8, Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne. |
|||
|
14.08.2025, 07:45,
|
||||
|
(13.08.2025, 20:40)bestspec napisał(a): Cześć. Cześć, dziekuję bardzo za odpowiedź. A. Coś mnie ruszyło i zacząłem testy całej ścieżki dźwięku, zaczynając (niestety) od Abletona - ponieważ o nim wiem najmniej więc była spora szansa, że tam znajdę źródło błędu. Później przyszła pora na Arturię, ale tutaj niewiele mogłem podziałać (oprócz sprawdzenia poprawnego działania kanałów). Twoja sugestia o wyłączeniu "Inst" jest jest najbardziej trafna (gdzieś wyczytałem porównanie, że one działają podobnie do gitarowego Di-Boxa) i do nagrywania piana są zbędne! Ostatecznie przyszła kolej na samo piano i... tu zaskoczenie. Kanał prawy działa po prostu ciszej od lewego. Próbowałem na wyjściu line-out, XLR, w końcu pozbierałem wszystkie słuchawki jakie miałem pod ręką i odsłuchiwałem na nich oba kanały osobno bezpośrednio Później te słuchawki wpiąłem w phones out i absolutnie WSZĘDZIE jest ten sam problem. Przywróciłem piano do ustawień fabrycznych, podłączyłem przez USB do komputera i szukałem w dedykowanej aplikacji jakieś opcji panoramy. Niestety KORG ani w instrumencie, ani tym bardziej w apce nie oferuje balansowania kanałów. Wygląda, jakby kanał prawy się wykrzaczył. To by niechybnie oznaczało usterkę mechaniczną. Muszę poszukać jakiegoś magika który zdecyduje się zerknąć, najlepiej w Lubuskim lub Dolnośląskim. B. Co do szumów, to wrócę do tego jak będę pewien, że piano działa w 100% dobrze na obu kanałach. Na razie temat odłożony. |
|||
|
14.08.2025, 20:46,
|
||||
|
(14.08.2025, 07:45)Kwintyliusz napisał(a): .......Twoja sugestia o wyłączeniu "Inst" jest jest najbardziej trafna (gdzieś wyczytałem porównanie, że one działają podobnie do gitarowego Di-Boxa) i do nagrywania piana są zbędne!.......... Nie na darmo pod przyciskiem Inst masz rysunek gitary ![]() W instrukcji masz napisane na stronie 4 (przetłumaczone): 2. Przełącznik Inst włącza lub wyłącza obwód o wysokiej impedancji dla odpowiadającego mu wejścia. *Podczas nagrywania instrumentów wyposażonych w przetworniki np. gitary lub gitary basowej ustawienie wysokiej impedancji dostosowuje wewnętrzny obwód tak, aby można było podłączyć instrument bezpośrednio do wejścia, bez konieczności wcześniejszego podłączania go do wzmacniacza lub DI-boxa. Przy korzystaniu z innych źródeł sygnału, takich jak syntezatory czy mikrofony, pozostaw ten przełącznik w pozycji nieaktywnej.
Hardware: Kurzweil PC3K8, Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne. |
|||
|
16.08.2025, 20:31,
|
||||
|
Masz rację, aczkowiek sądziłem, że gitara symbolizuje każdy instrument inny poza głosem ludzkim. Instrukcja się kłania...
Za tydzień piano jedzie do serwisu (jescze nie wiem, do którego miasta, ale gdzieś je wywiozę). Abstrahując... i wracając do kwestii szumów: zrobiłem kilka próbnych nagrań samego kanału lewego (tego, ktory działa dobrze), aby spróbować jak najbardziej je ograniczyć. Włączyłem sobie direct mono, żeby nie zwariować na jedno ucho. 1. Piano jak najciszej + Arturia na 50% = nagranie bardzo ciche, bez przesterów, po podgłośnieniu w Ableton szumy występują. 2. Piano na 100% + Arturia jak najciszej = nagranie również ciche, po podgłośnieniu w Ableton szumy sporo większe. 3. Piano na 50%, Arturia na 50% = nagranie w miarę klarowne, ale i szumy adekwatne. Ja wiem, że to nie mikser z milionem pokręteł, ale już tutaj bez początkowej wiedzy, potencjalnych ustawień jest sporo. Chyba, że to ja już wariuję i te szumy to coś naturalnego, bo po prostu nie da się ich bardziej zniwelować w warunkach domowych. Po prostu trzeba wyciąć je na początku, gdzie są najbardziej słyszalne (bo nie zakrywa ich dźwięk piana) i będzie git? Czy istnieje chociaż w przybliżeniu jakiś "złoty setup", czy to kwestia kombinowania? Jeśli uchwycę się jednej rzeczy, np. jeśli sygnał z piana zawsze powinien być na max i powinienem sterować tylko Arturią, to już mam jakiś punkt zaczepienia. (PS. Na ostatnich 3 gigach, akustyk kazał mi rozkręcić piano na max, raz podpinał piano przez line-out, a raz przez xlr). |
|||
|
16.08.2025, 22:35,
|
||||
|
Najczęściej przyczyną pojawiania się szumów jest za mała głośność wyjściowa w instrumentu i jednocześnie za duży Gain na wejściu interfejsu audio.
Proponuję ustawić głośność pianina na 70-80% głośności. Następnie graj co jakiś czas uderzając w klawisze najgłośniej jak możesz (najmocniej uderzaj) a w tym czasie podnoś poziom Gain na Arturii tak aby średnio w Abletonie pokazywało ci siłę sygnału wejściowego Peak Level na -18 do -12, a w szczytach (kiedy najgłośniej uderzasz) poziom niech raczej nie przekracza -6. Jeśli szum nadal występuje spróbuj powtórzyć procedurę zaczynając od ustawienia głośności pianina na 100% i tu identycznie w pikach niech nie wpada wyżej jak -6 (nigdy na 0 dBFS). Jeśli szum nadal jest to pewnie masz kiepskie kable albo niewłaściwe (masz zbalansowane?) albo masz uszkodzone oba wyjścia z pianina albo masz wejście Arturii w niewłaściwym trybie (nie jest Line) czyli musisz mieć wyłączone przyciski Inst i nie mieć włączonego 48V. Jeśli wyjście jest OK oraz kable i konfiguracja wejść Arturii też jest właściwa i nadal jest problem to może masz problem z tzw pętlą masy ale wtedy to bardziej jest słychać charakterystyczne buczenie niż szum (może nagraj ten szum i podeślij?). Jeśli to też nie pętal masy to już nie mam pomysłu ![]() Wracając do ustawienia Gain. Poziom 0 to absolutny sufit (w domenie cyfrowej czyli w DAW) i jego osiągnięcie oznacza tzw Clip czyli przesterowanie i zniekształcenie sygnału. Dlatego ustawiasz sobie -6 w pikach bo potem obróbka sygnału jak np equalizery itp wzmacniają poziom sygnału więc trzeba mieć zapas aby nigdy nie osiągać 0 dBFS.
|||
|
17.08.2025, 16:02,
|
||||
|
No i widzisz.. niby człowiek robił podobnie do tego, co opisałeś, a jednak efekty był daleki od ideału. Nagrałem kilka próbek oraz video z ustawieniami według Twoich wskazówek, i pomimo działającego tylko lewego kanału, odnoszę wrażenie, że poziom szumów jest dużo mniejszy od oczekiwanego. Nie wiem czy to kwestia pojedynczego mono kanału, czy po prostu odpowiednich ustawień (mam nadzieję, że to drugie!), ale w pełni będę testował po powrocie instrumentu z serwisu.
Podrzucam paczkę plików audio z testów. https://we.tl/t-kVKHLKmPTF Przed zdiagnozowaniem problemu: audio test 2 kanały.mp3 - zanim zorientowałem się, że coś jest nie tak z pianem, drugi kanał na Arturii rozkręcałem prawie na max a pierwszy zaledwie na 25%, żeby "zbalansować" oba wyjścia. Trzaski i szumy słychać zwłaszcza na początku i w cichszych aprtiach Po diagnozie, surówka według Twoich ustawień audio test.mp3 - surowe ustawienia audio według Twoich zaleceń i lekko zawyżona siła grania audio test video.mp4 - klip z ustawień do pliku powyżej Przykładowe nagranie ze standardwową dynamiką i siłą audio 2A.mp3 + audio 2A.png - to jest czysty sygnał w Ableton audio 2B.mp3 + audio 2B.png - czysty sygnał z nieco podkręconym gainem (bez przesterów) Mam wrażenie, że szumy, które można wysłyszeć zwłaszcza na początku nagrania przed diagnozą, uległy znacznej redukci w późniejszych próbkach i nawet po kręceniu gainem nie rzucają się tak bardzo w uszy. Co sądzisz? |
|||
|
18.08.2025, 10:32,
|
||||
|
Mogłem odsłuchać tylko audio test.mp3 i audio test video.mp4 a pozostałe pliki są puste i nie zawierają żadnych danych audio.
Natomiast to co słyszę i co się wyraźnie rzuca w ucho na końcu nagrania test.mp3 to jakieś chrobotanie a nie typowy szum. Tego typu trzeszczenie słyszałem kilka razy w uszkodzonych słuchawkach które miały uszkodzony kabel który nie stykał na a innym razem był tzw zimny lut na takim kablu w połączeniu w Jacku słuchawek. To mi bardziej wygląda na uszkodzenie wyjść audio generalnie albo wadliwe kable. Próbowałeś może innych kabli??? W każdym razie to co słyszałem to nie jest typowy szum który czasem jest słyszalny po wzmocnieniu sygnału w analogowym torze audio.
|||
|
18.08.2025, 11:00,
|
||||
|
Z piana do interfejsu prowadzą kable sygnałowe stereo PD Connex (1.5m zbalansowane), kupione całkiem niedawno i nie eksploatowane nadmiernie.
Zaś słuchawki to nowy nabytek dosłownie sprzed kilku dni (SONY MDR-7506), kupiłem je właśnie po to aby mieć pewność, że zakłócenia nie pochodzą z nich. Podłączone są one oryginalnym kablem wprost do Arturii. Postaram się wysłać jeszcze raz nagrania, które z jakiegoś powodu są puste. Zaczynam się zastanawiać, czy w jakiś sposób nie zaburza dźwięku lampka podłączona do tej samej listy zasilającej co piano, monitory komputerowe albo same głośniki monitorowe? (pewnie nie, ale coraz bardziej abstrakcyjne rozwiązania czasem przychodzą do głowy). Czy jest jeszcze coś, czego byś potrzebował, czy poczekamy na to, aż piano wróci z serwisu? |
|||
|
18.08.2025, 19:45,
|
||||
|
(18.08.2025, 11:00)Kwintyliusz napisał(a): Z piana do interfejsu prowadzą kable sygnałowe stereo PD Connex (1.5m zbalansowane), kupione całkiem niedawno i nie eksploatowane nadmiernie. Słuchawki podałem tylko jako przykład problemu z którym ja się zetknąłem kiedy słuchając przez te słuchawki słyszałem podobne zniekształcenia jak u ciebie Twoje słuchawki na pewno nie są przyczyną zniekształceń w nagraniach.Pytałem o to czy próbowałeś innych kabli bo problemów szuka się między innymi metodą prób i błędów eliminując/zastępując poszczególne elementy połączeń innymi aby znaleźć problem. Dlatego też każdy pomysł jest dobry i należy go sprawdzić z odłączeniem lampy włącznie. Zakłócenia w sieci elektrycznej też mają znaczenie dlatego dobra listwa zasilająca z filtrami to podstawa (dla bezpieczeństwa i braku ryzyka problemów). Jeśli będziesz robił kolejne nagrania to pozostaw trochę "ciszy" na początku i na końcu i może zrób też pauzę w środku tego kiedy grasz aby było słychać same zniekształcenia które się nagrywają.
|||
|
18.08.2025, 20:46,
|
||||
|
Tak, próbowałem innych kabli, oprócz tych krótkich nowych zbalansowanych kupionych specjalnie niedawno do tego piana, próbowałem też dłuższych 5m zwykłych liniowych oraz 3m mikrofonowych. Bez zmian.
Listwa zasilająca może nie jest z tych super najdroższych, ale nie jest to też najtańsza opcja - rzekłbym średnia półka (Black Lion Audio PG-P Type F). Podsyłam brakujące nagrania, jak również nowe z pauzami i przebiegiem po wszystkich rejestrach. https://we.tl/t-uNhMuvlsYp |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Słuchawki do stage piana | Qaroll | 11 | 18,597 |
04.11.2021, 18:14 Ostatni post: pawelsz |
|
| Podłączenie 2-óch syntezatorów przez midi | dubbles | 0 | 2,730 |
20.06.2018, 15:13 Ostatni post: dubbles |
|