Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Roland Galaxias - nowy "Super Instrument" wirtualny od Rolanda
16.11.2023, 01:12,
Roland Galaxias - nowy "Super Instrument" wirtualny od Rolanda
Roland zaprezentował Galaxias Super Instrument czyli nowy wirtualny instrument który ma w sobie kilka instrumentów Rolanda na raz oraz dostęp do bibliotek barw i rozszerzeń.
Trochę to przypomina rozwiązanie jak by Roland Cloud stał się witualnym instrumentem.
Galaxias jest na razie dostępny w ramach abonamentu Roland Cloud jako Standalone ale ma też być dostępny jako VST3 i AU w najbliższym czasie. 

https://www.roland.com/uk/products/rc_galaxias/

Trochę to dla mnie dziwne bo przecież jest Zenology z poziomu którego ma się dostęp do wszystkich barw i rozszerzeń oraz można w nim tez odpalać inne syntezatrory Rolanda jako Models Expansions i widze że te same co są dostępne w Galaxias.
W wolnej chwili sprawdzę czy w ramach mojego abonamentu mam dostęp do Galaxias i jak będę miał to może po testach uda mi się wam powiedzieć coś więcej.

EDIT:
No niestety nie mam do niego dostępu ponieważ jest dostępny tylko w ramach najdroższej wersji abonamentu Roland Cloud czyli wersji Ultimate, a ja mam wersję Pro niestety.

Hardware: Kurzweil PC3K8,  Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6,  Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne...
VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne.
Odpowiedz
16.11.2023, 01:33,
RE: Roland Galaxias - nowy "Super Instrument" wirtualny od Rolanda
Widzę już główną różnicę między Galaxias a Zenology.
W Galaxias ma się dostęp do wszystkiego co jest dostępne w Roland Cloud w ramach abonamentu Ultimate czyli do wszystkich syntezatorów i barw i rozszerzeń (czyli jak pisałem Roland Cloud w postaci wirtualnego syntezatora) i można w nim budować brzmienia złożone z czerech Layers czyli z 4 syntezatorów na raz budując tzw Scenes (znane z Rolanda Fantom) w ramach czego można ustawiać panoramy,mix,podziały klawiatury dla każdego Layers oraz arpegiatory.
Czyli to taki tryb Multi Zones czy Scene znane z Rolanda Fantom czego do tej pory brakuje w Zenology (co odróżnia Zenology od Fantoma).

Hardware: Kurzweil PC3K8,  Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6,  Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne...
VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne.
Odpowiedz