|
Klawiatura w Kross 2 88
|
|
04.03.2018, 20:07,
|
||||
|
RE: Klawiatura w Kross 2 88
Mamy jakby trzy półki, trzy poziomy. Określiłbym to jako modele topowe, klasa średnia i modele budżetowe.
i tak po kolei: U Korga top to Kronos, niżej Krome i budżetowy Kross. U Yamahy na szczycie Montage, potem MOXF i MX na dole Roland nie ma obecnie topowej propozycji, skupiają się na czymś innym jak JDXa, Stage Piana i butiki średniak to Fa a na dole jest Juno DSU Kurzweila wygląda to inaczej, Stage Piano Forte stał się pełnym workstation i może walczyć na własnym podwórku z PC3K/PC3A o to który jest na szczycie oferty. Z drugiej strony Kurzweil co raz bardziej wchodzi we współpracę z chińskim Medeli. Na początku brali od nich klawiatury do tańszych instrumentów a teraz...biorą całe gotowe instrumenty ! W ofercie mamy dwa Stage piana i dwa keyboardy które są produkcji Medeli jedynie naklejoną nazwą Kurzweila. Dla mnie to psucie marki i psucie całej legendy i dorobku firmy ! Wyobraź sobie kogoś kto nie miał nigdy do czynienia na żywo z tymi instrumentami ale słyszał o legendarnym brzmieniu, widział modele "K" na koncertach Pink Floyd. I teraz usiądzie przed takim KA90 i będzie zastanawiał się o co chodzi. Więc Kurzweil wkłada albo Fatara do tych prawdziwych Kurzweili albo Medeli do budżetowców lub całe chińczyki kupuje i okleja po swojemu. Oby nie skończyli tak jak Ensoniq. W 1997 kupiłem Yamahę QS300, myślę że to półka dzisiejszego MOXF. Była cała metalowa a klawiatura miała Aftertouch. Więc jest tak jak już pisałem na przykładzie motoryzacji - co raz więcej bajerów ale lakier wiatr rysuje a cały samochód po przejechaniu 150 tyś km nadaje się do kompletnego remontu silnika i skrzyni. Do tego dochodzi zakaz stosowania dodatku ołowiu w połączeniach lutowanych więc elektronikę szybko szlag trafia. Taka era jednorazówek - kup a za chwilę kup kolejny, nowszy. Najlepszy przykład to smartfony. |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Korg Kross - nagrywanie przez DAC | hoiraq | 0 | 4,100 |
25.04.2018, 10:44 Ostatni post: hoiraq |
|
| Kronos 88 czy 61 + klawiatura sterująca (88)??? | kermadec | 11 | 27,472 |
10.12.2016, 21:09 Ostatni post: kamilm21 |
|
| Kronos jako klawiatura sterująca oraz karta audio dla iPada. | soundsofplanet | 0 | 4,626 |
13.04.2014, 09:26 Ostatni post: soundsofplanet |
|
| Kronos a dodatkowa klawiatura | kermadec | 6 | 15,364 |
16.03.2014, 20:47 Ostatni post: kermadec |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

średniak to Fa a na dole jest Juno DS