Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pianino do nauki ale i jako kontroler MIDI
20.01.2019, 16:18,
RE: Pianino do nauki ale i jako kontroler MIDI
(20.01.2019, 05:23)Rychubil napisał(a): W twoim przypadku, to chyba dobrze byś jednak miał osobną, lekką klawiaturę sterującą z dodatkowymi pokrętłami czy suwakami a jest trochę master keyboardów na rynku. Może i nawet wystarczyłby Tobie jakiś mały 37 lub 49 klawiszy - zawsze łatwo go gdzieś umieścić czy przestawić.

Jeśli miałby być to wtyczki tylko fortepianowe, to pianino jak najbardziej ale do innych brzmień typu smyczki a już nie mówiąc syntetyki, to trzeba lekkiej klawiatury, no i dobrze byłoby mieć dodatkowe kontrolery, o których już wcześniej wspomniałem.
Cóż, tego właśnie niestety za bardzo nie rozumiem, jako mało zaawansowany klawiszowiec. Co takiego sprawia, że ważone klawiatury się nie nadają do smyczków i syntezatorów, a te lekkie są do tego dużo lepsze? Będę bardzo wdzięczny za jakieś łopatologiczne wyjaśnienie Smile

Pytam, bo niestety to mi trochę komplikuje sprawę - szczególnie budżetowo. Do tej pory zakładałem, że to będzie genialne rozwiązanie kupić możliwie dobre pianino i używać go zarówno do dźwięków pianina jak i do syntezatorów. Jeśli to faktycznie takie złe rozwiązanie, to będę musiał się ponownie zastanowić nad budżetem Dodgy

A jeśli chodzi o knoby i fadery to się akurat nie martwię, bo zamierzam kupić jakieś drum pady od Akai albo NI i tam na ogół jest już dość potencjometrów jak na moje potrzeby.

(20.01.2019, 05:23)Rychubil napisał(a): Tutaj bezwzględnie wymagany jest instrument z jak najlepszą akcją klawiatury, zwłaszcza w klasyce.

(20.01.2019, 02:01)qnewbie napisał(a): A. Modele mieszczące się w budżecie:
1. Yamaha YDP 163
2. Kawai KDP 110
4. Kawai CN 27
Na mój gust i moje czucie, to każdy kolejny model pod wzgledem klawiatury sprawuje się lepiej ale to tylko moja opinia - nie twoich rąk Wink
Innymi słowy do muzyki klasycznej Kawai ma tutaj przewagę Smile

A powiedz mi, czy Twoim zdaniem KDP 110 jest już "wystarczające" do nauki? Nie chciałbym na siłę naciągać budżetu, a jeśli jak twierdzisz klawiatura jest tam lepsza niż w YDP 163 (które miałem okazję pomacać i raczej wydawało mi się całkiem w porządku) to wydaje mi się, że to już powinien być chyba całkiem nie najgorszy sprzęt - jak dla początkującej osoby?

(20.01.2019, 05:23)Rychubil napisał(a): Musisz to jeszcze sprawdzić - samemu!

Opinie opiniami - każdy inaczej czuje klawiaturę więc niestety sam będziesz musiał dokonać wyboru. To co Ci powiedzą twoje ręce, to będzie najlepszą wskazówką, który instrument wybrać dla siebie.

No to trzeba będzie pójść jeszcze raz a może i nawet kilka razy a i może wiele razy - tak to już jest z wyborem instrumentu. Jedna wizyta nie zawsze załatwi sprawę (Ja już nie pamiętam ile razy jeździłem do sklepu - dużo).
Z tym jest gorzej. W sklepach w mojej okolicy żadnego Kawai niestety wystawionego ludziom do macania nie posiadają - już sprawdzałem. Kto wie, może celowo - żeby Casio się lepiej sprzedawały Tongue

Tak czy inaczej jedynym rozwiązaniem w moim przypadku byłoby zamówić Kawai i przetestować na spokojnie w domu przez ustawowe 14 dni. Możliwe też, że mogąc się pouczyć grać i mając na to więcej czasu byłoby mi łatwiej dojść do jakiejś konkluzji czy mi się podoba czy nie.

W sklepie warunki nie były szczególnie sprzyjające - Pan, który mnie obsługiwał jak tylko się skumał, że nie umiem grać, to od razu mnie zabrał od Yamahy i zaczął wciskać Casio stosując przy tym różne "sztuczki" (np. Casio demonstrował dużo głośniej itd).

(20.01.2019, 05:23)Rychubil napisał(a): Czy ja wiem, czy klasyka, muzyka filmowa i wtyczki to dzisiaj jakaś nisza? Confused
No to Ja z moimi upodobaniami muzycznymi i sprzętowymi, to chyba już siedzę w "niszy" niszy Wink
W środowisku związanym z produkcją muzyki jak najbardziej programy DAW i wtyczki VST to nic nadzwyczajnego, ale z tego co zauważyłem takie budżetowe pianina są targetowane głównie do "przeciętnych zjadaczy chleba", którzy szukają bardziej praktycznego i tańszego zamiennika dla pianina akustycznego. Stąd te wszystkie wodotryski jak wbudowany interfejs audio, reverb czy odtwarzanie podkładu. Wszak komuś kto używa DAW to wszystko zupełnie zbędne i bez mrugnięcia okiem wymieniłby te wodotryski za klawiaturę z wyższego modelu. W każdym razie ja z pewnością bym chętnie wymienił Tongue

A tak z ciekawości: co to za upodobania muzyczne i sprzętowe? Big Grin

(20.01.2019, 05:23)Rychubil napisał(a): Pozdrawiam Smile
Również!

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Pianino do nauki ale i jako kontroler MIDI - przez qnewbie - 20.01.2019, 16:18