Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Monitory do fortepianu - wątpliwości
02.02.2019, 00:17,
RE: Monitory do fortepianu - wątpliwości
Moim skromnym zdaniem nigdy nie będziesz miał odsłuchu z monitorów podobnego jak w słuchawkach. Sam efekt przestrzeni jest zupełnie inny bo w słuchawkach nawet otwartych słyszysz tzw środek w głowie a na monitorach jak by lekko przed sobą raczej więc już choćby to będzie inaczej. W słuchawkach dużo łatwiej o dobry dół i monitorom ciężko będzie w tym temacie dociągnąć dlatego szukaj kolumn z dobrym basem ale i dużą skutecznością. Mimo wszystko i tak raczej będziesz się musiał przyzwyczaić do monitorów.
Miałem podobny problem bo długo grałem tylko na słuchawkach Sennheiser HD555 a kiedy podłączyłem się do zestawu kina domowego Monitor Audio Bronze 7 na którym koncerty w 5.1 czy w czystym stereo brzmią super to klawisz wydawał mi sie brzmieć jakoś dziwnie płasko nienaturalnie itp (odsłuchiwałem go w stereo). Natomiast szybko mi to mineło i przestało przeszkadzać i po pewnym czasie jak założyłem słuchawki to efekt był odwrotny bo do słuchania na słuchawkach musiałem się przyzwyczaić.

Hardware: Kurzweil PC3K8,  Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6,  Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne...
VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Monitory do fortepianu - wątpliwości - przez bestspec - 02.02.2019, 00:17