Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Baza danych nt. długości klawiszy w pianinach cyfrowych do osi obrotu klawisza
17.03.2019, 22:47, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.03.2019, 23:07 przez pawelsz.)
RE: Baza danych nt. długości klawiszy w pianinach cyfrowych do osi obrotu klawisza
(17.03.2019, 22:00)Rychubil napisał(a): Porównując opisane tam opinie do obecnie nowszych modeli pianin takich jak: ES110, FP10, P125 czy inne to porównanie wydaje się być nadal aktualne, gdyż jak w kwestii brzmień coś, choć nie za wiele się zmieniło, to w kwestii akcji klawiatur raczej wszystko pozostało bez zmian.

Co do długości klawiszy jeszcze, wydaje mi się że bardziej istotnym elementem poprawnej akcji klawiatury jest punkt obrotu klawisza, tzw pivot point, niż sama jego długość. Chyba było też gdzieś coś wspomniane na ten temat, na tymże forum.

W zasadzie o właśnie tzw. pivot length mi chodzi w całym tym wątku. Tyle, że w większości rozwiązań jest to tożsame z długością klawisza, bo punkt obrotu jest na końcu. Jedynie w przypadku drewnianych Kawai jest inaczej, nie licząc tzw. hybryd typu AvantGrand czy nawet Casio GP. Zresztą dla Kawai podałem właśnie odległości do szpilki a nie do końca klawisza.
Może uda się zmienić nazwę wątku.

EDIT: poprawione

EDIT 2: Udało się, że znów działa link do zdjęć klawiszy z klawiatury NW lub NWX. Wrzuciłem na alternatywny serwer:
[Obrazek: bcdd5457e731.jpg] [Obrazek: 87f18725bbae.jpg] [Obrazek: f9e9b7acdb79.jpg]

Nord Electro 6D 73; Yamaha CK61, YC88
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Baza danych nt. długości klawiszy w pianinach cyfrowych do osi obrotu klawisza - przez pawelsz - 17.03.2019, 22:47

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Forum portalu Muzykuj.com | Wróć do góry | | Wersja bez grafiki | RSS