Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Komputer do VSTi
23.06.2019, 19:08,
Komputer do VSTi
(20.06.2019, 12:10)pwa napisał(a): Zacznijmy od komputera. ...

Przede wszystkim serdeczne dzięki za bardzo wyczerpujące i detaliczne odpowiedzi. Naprawdę profesjonalne wyłożenie tematu dotyczącego wydajności komputerów do celów muzycznych i nie tylko a taka wiedza zawsze bezcenna. Oczywiście pewne zależności są mi mn.w. już znane (kolega Valtari jest permanentnie męczony przeze mnie tym tematem lecz cierpliwie i godnie to znosi) ale wiedza w tej dziedzinie, co jakiś czas wymaga odświeżenia i zaktualizowania.

Co na ten moment o tym wszystkim sądzę? Jeszcze u mnie daleko do jakiegoś zakupu w tym temacie ale dobrze wcześniej już wiedzieć co i jak.
Brzmi to wszystko w sumie logicznie i sensownie ale jak zwykle dochodzi jeszcze czynnik ludzki (preferencje i obawy) i wtedy wszystko zaczyna się komplikować.

ale do rzeczy:
Koszt takiego komputera, który da pełen komfort pracy, to nie czarujmy się - około 5000zł. Taki, który obsłużyłby mi tylko Synthogy Ivory pewnie zamknął by się w kwocie 2500zł ale tutaj rodzi się pytanie - jaki sens mieć osobny komputer, tylko do jednej starej już jednak wtyczki, jaką jest Synthogy Ivory II a prawda jest taka, że z czasem chciałoby się mieć coś nowszego, lepszego a co za tym idzie, trzeba byłoby mieć w miarę mocny komputer na zapas. Po za tym komputer, to nie koniec wydatków, bo wtyczka, którą chciałbym mieć, (VSL Steineay D) kosztuje chyba 2500zł razem z kluczem licencyjnym a to nadal tylko jedno brzmienie, jeden fortepian!
No więc jak sobie pomyślę o wydaniu takiej kwoty na taki "przyszłościowy" zestaw, to jest to dla mnie dość mało komfortowe uczucie, zapłacić 10000zł za jeden instrument, tak naprawdę. Do takiej zabawy chyba jednak wypadałoby być albo zawodowym muzykiem (mam na myśli czynną działalność produkcji muzycznej), ktory potrzebuje szeregu różnych wtyczek albo być nieźle nadzianym, żeby pozwalać sobie na takie luksusy.
Wiele bardziej jestem już przekonany do wydania nawet większej sumy na instrument w jednej bryle, jakim jest stage piano i nie jest to nawet jakieś logiczne przemyślenie lecz bardziej podskórne przeczucie.

Jeszcze wrócę na chwilę do fortepianów Ivory a konkretnie właśnie zestawu Grand Pianos, z ktorym jest pewien problem.
Już dawno temu chciałem kupić zestaw Grand Pianos ale ciągle powstrzymywał mnie problem ceny, który polegał na tym, że chcąc mieć tak naprawdę tylko niemieckiego Steinwaya, musiałbym kupić cały zestaw trzech fortepianów, na reszcie których kompletnie mi nie zależało, czyli reasumując - około 1000zł za jedno, nie tak nowe brzmienie. Sylwestra zeszłego roku jednak trafiłem super obniżkę 50% (ostatni produkt na stanie w sklepie Westend) i zdecydowałem się wreszcie go kupić. Ostatecznie okazało się, że ta Yamaha C7 całkiem mi się spodobała jak na Yamahę i czasem na niej gram więc opłacalność zestawu Grand Pianos nieco wzrosła.

(20.06.2019, 12:10)pwa napisał(a): Oczywiście tak jak ty, również słuchałem dem tych produktów. Problem jednak w tym, że tak naprawdę, to trzeba je zainstalować i pograć, czasem pokręcić trochę gałami, żeby znaleźć swoje ulubione brzmienie. Jak sam wiesz konkretny instrument u jednego producenta będzie Ci odpowiadał a u innego nie. Żadna z tych firm nie oferuje jednak wersji trial, którą można by zainstalować na, powiedzmy, 2 tygodnie i ograć ją.

To prawda, największym problemem wtyczek właśnie jest brak możliwości ich ogrania. Są jednak dwie pseudo możliwości żeby je ciut dokładniej poznać, choć to nadal namiastki ale zawsze to coś.
Pierwsza nie zawsze działa ale można spróbować umówić sesję online:
https://www.bestservice.com/try-sound.html
Druga, to: nagrać coś na swoim DAWie w formacie MIDI, potem wysłać plik komuś, kto ma daną wtyczkę, On przepuści to przez swoją wtykę na kilku ustawieniach, zapisze w formacie audio wav i Ci wyśle do posłuchania. Mogę Ci np. przepuścić twoje MIDI przez moją C7 jak chcesz.

(20.06.2019, 12:10)pwa napisał(a): Miałem wersję trial Pianoteq 6, ale modelowane piana jakoś kompletnie mi nie leżą, choć sam produkt zbiera świetne recenzje. Cóż, dla mnie to kompletnie nie brzmi.

Mnie również brzmienia Pianoteq nie podeszły. Jakoś brzmią nieprawdziwie - przemodelowane jak modelka na wybiegu Wink

(20.06.2019, 12:10)pwa napisał(a): 1. Pełen fortepian koncertowy. Głównie klasyka, ale jazz i rozrywka też od czasu do czasu
2. Tak, jak napisałem, na obecną chwilę Yamaha C7, ale nie mam porównania poza Grand 3.
3. Raczej gra solo, być może czasem włączę go w miks.
4. W domu/w studio.

Ten Garritan Abbey Road CFX bardzo mnie zainteresował, no ale fajnie było by na nim pograć i dopiero wtedy zdecydować. W końcu 200$ piechota nie chodzi Smile

Myślę że dla Ciebie (jeśli masz na tyle wydajny komputer) najlepszą wtyczką może być Garritan CFX. Zarejestruj się na pianoworld forum i wyślij komuś, kto ma Garritana swoje nagrane MIDI. Nie będzie to do końca twoje osobiste ogranie wtyczki ale zawsze to coś.

Z obecnych kolekcji wirtualnych Yamah C7, z tego co udało mi się znaleźć, to lista mn.w. wygląda tak:
1. Synthogy Ivory II Grand Pianos
2. EWQL Platinum
3. Sampletekk 7CG & TBO (ten sam fortepian lecz inne ustawienia mikrofonowe)
4. Acoustic Samples
5. Impact Soundworks Pearl Concert Grand
6. Production Voices - Production Grand 2
7. Orange Tree Rosewood Grand
8. Cinematic Studio Piano
9. Keyscape Yamaha C7

Kawai VPC1, Pianoteq 6 PRO, Synthogy Ivory II, GarageBand, Roland Quad Capture, Neumann KH120, Grado SR225i
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Komputer do VSTi - przez Rychubil - 25.08.2012, 17:03
RE: Komputer do VSTi - przez wacek5 - 26.07.2021, 13:35
RE: Komputer do VSTi - przez bestspec - 27.07.2021, 09:06
Komputer do VSTi - przez Rychubil - 17.06.2019, 18:23
Komputer do VSTi - przez pawelsz - 17.06.2019, 19:21
Komputer do VSTi - przez Rychubil - 17.06.2019, 20:12
Komputer do VSTi - przez zagoor - 18.06.2019, 22:30
Komputer do VSTi - przez Rychubil - 19.06.2019, 01:08
Komputer do VSTi - przez Rychubil - 20.06.2019, 02:18
Komputer do VSTi - przez Rychubil - 21.06.2019, 02:25