Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spore wymagania, budżet maks 3 tysiące. Średnio zaawansowany muzyk.
21.11.2019, 09:39,
Spore wymagania, budżet maks 3 tysiące. Średnio zaawansowany muzyk.
Dzień dobry. Postaram się jak najbardziej rzeczowo opisać swoje potrzeby.

Jestem organistą, miałem fortepian dodatkowy w szkole muzycznej i na studiach. Na co dzień w pracy niepotrzebna mi jest ważona klawiatura z pianina, ale chciałbym poprawić sobie technikę i pomuzykować.

Technikę gry mam poprawną (ułożenie ręki, praca palców) no ale chciałbym to jeszcze bardziej udoskonalić, usprawnić (szybkość, lekkość gry). Nie potrzebuje nauczyciela gdyż warsztat już mam.

Nowe pianino będzie służyć do:
- poprawy techniki gry na klawiszach - gamy, pasaże, inne ćwiczenia pianistyczne
- rozczytywania nut organowych, a także okazjonalnie fortepianowych (żadne tam wielkie dzieła, ale być może i do nich dojdę, uparty jestem)
- okazjonalne granie dla przyjemności - improwizacje, kolędy w święta, różne inne rozrywkowe sprawy. Tzw granie do kotleta
- okazjonalne granie akompaniamentów na ślubach - w kościele gdzie inny organista nie dopuści do głównych organów, albo całkiem po prostu nie nadają się do grania.

Grane będzie na słuchawkach wokółusznych zamkniętych i często też na głośnikach instrumentu

Zależy mi na najlepszej barwie brzmienia fortepianu i organów, a także na najlepiej pracującej klawiaturze - najwierniej imitującej klawe z piana akustycznego.

Chciałbym postawić takie piano na stojaku typu krzyżak, albo innym jeśli jest jakiś stabilniejszy (z krzyżakiem mam średnie doświadczenia). Standy meblowe odpadają. Pianino będzie czasem wożone.

Wystarczy mi zwykły pedał sustain, ale dobrze działający.

Mile widziana możliwość podłączenia do komputera poprzez MIDI, ale także chciałbym podłączać do zewnętrznego DACA audiotrak prodigy cube, ktory mam wpięty w komputer. Z tego DACA mogę puścić dźwięk przez głośniki (Edifier r1100), albo słuchawki i byłaby to najlepsza dla mnie opcja.

Budżet to 2500 zł.. jestem w stanie dołożyć maks do 3 tysięcy.

I teraz dodatkowe uwagi:
Wiem, że mam wysokie wymagania jak na budżet, ale chcę po prostu kupić NAJLPESZY instrument, widzę tu nieraz propozycje ogrania instrumentów w sklepie, ale obawiam się, że mimo wysokich wymagań nie złapie różnicy pomiędzy nimi - jednak mimo doświadczeń grania na pianinie i fortepianie mogę nie wyłapać najlepszej klawiatury, dawno już grałem na prawdziwym piano i nie pamiętam do końca jak to jest.

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Spore wymagania, budżet maks 3 tysiące. Średnio zaawansowany muzyk. - przez Don Kozdro - 21.11.2019, 09:39