|
Statyw do Rolanda FP30, najlepsza opcja do 250 zł.
|
|
30.11.2019, 13:35,
|
||||
|
RE: Statyw do Rolanda FP30, najlepsza opcja do 250 zł.
Nie mam większego doświadczenia z statywami typu ława (rozumiem na czterech nogach i czasami rozsuwany górą), raz tylko grałem na lekkiej klawiaturze sterującej postawionej na takim statywie i chwianie się tegoż w poziomie wzdłuż klawiatury było zdecydowanie zauważalne jeśli trącić instrument od boku. Ale to nie było nic markowego raczej.
Krzyżak (koniecznie podwójny) typu X (Athletic w wersji z poprzeczką) stosowałem przez przeszło 10 lat z keyboardem 76 klawiszy ok. 9 kg i nie miałem żadnych zastrzeżeń do stabilności. Mam go do dzisiaj. Nawet 24 kg piano całkiem solidnie na nim siedziało, może tylko przy grze bardzo głośno w skrajnych rejestrach (czyli zwykle w dole), klawisz delikatnie zachybotał się w pionie, ale w ogóle mi to nie przeszkadzało. Aczkolwiek było widać i czuć jak statyw nieco "siada" pod ciężarem instrumentu. Obecnie do 22 kg piana (wcześniej także 24 kg inne piano) używam statywu typu Z. Żadnego chwiania w pionie, chwianie w poziomie w zasadzie niewyczuwalne. Jest to Hercules KS400B, niestety trochę przekracza wyznaczony budżet, ale ma podwójną rozsuwaną poprzeczkę i dużo otworów do precyzyjnej regulacji wysokości + świetny mechanizm zatrzaskowy, nie trzeba kręcić żadnych śrub. Są też tańsze wersje, ale zawsze mają pokrętła do wykręcania i mniej otworów (ewentualnie można nawiercić własne, rezygnując przy tym z gwarancji). Unikałbym statywów typu Z z pojedynczą poprzeczką ze względu na możliwość chwiania w poziomie. Jeśli chodzi o przewożenie takiego statywu w samochodzie to owszem składa się on, ale pewne elementy są dość "rogate". Poza tym statyw po złożeniu leży na gładkiej metalowej powierzchni co powodowało przesuwanie się go w bagażniku przy skrętach, nie mówiąc o hamowaniu. Dlatego zakupiłem do niego takie coś jak "torba na namiot imprezowy". Statyw w takiej torbie nie jeździ po bagażniku, nie jest też narażony na ewentualne obtłuczenia farby. Muszę jednak powiedzieć, że statyw typu podwójny X jest wg mnie bardziej mobilny i wg mnie na piano o wadze 14 kg wystarczy, ale najlepiej by było gdybyś sam ocenił, taki statyw spotkasz w zasadzie każdym sklepie muzycznym. Statyw typu podwójny X jest też najszybszy w składaniu/rozkładaniu i regulacji wysokości jak dla mnie. Przy statywie czteronożnym typu ława musisz ustawić każdą nogę oddzielnie.
Nord Electro 6D 73; Yamaha CK61, YC88
|
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Pianino cyfrowe do 2000 zł | safenka | 1 | 244 |
23.05.2026, 09:17 Ostatni post: bestspec |
|
| Pierwsze pianino cyfrowe dla osoby dorosłej ~5tyś zł - | Justyna | 24 | 10,357 |
19.10.2025, 12:09 Ostatni post: Valtari |
|
| Jaki statyw do Casio | deduss | 2 | 1,288 |
13.10.2025, 21:17 Ostatni post: bestspec |
|
| nowy instrument lub dodatkowy moduł, cena do 8000 zł | dorota.karwowska | 28 | 18,380 |
15.10.2023, 21:14 Ostatni post: Valtari |
|
| Pianino cyfrowe do 1600 zł | Jaredfu | 0 | 1,526 |
29.03.2023, 03:18 Ostatni post: Jaredfu |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości