Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kurzweil Artis już na stronie producenta.
18.08.2013, 14:29,
RE: Kurzweil Artis już na stronie producenta.
Czytam o Artisie i powiem szczerze, że mam coraz więcej wątpliwości odnośnie nowego dziecka Kurzweila.
Co mi się przede wszystkim rzuca w oczy, to wielka niespójność w określeniu targetu klientów - trasa czy studio?
Umówmy się, że przy pierwszej opcji bardzo duże znaczenie ma masa i gabaryty, natomiast w drugim przypadku jest to mniej istotne, za to przede wszystkim możliwość adaptacji w studio jest priorytetem.
Zatem gabaryty - artis jest lżejszy o 3,5kg od PC3K/x (do tego będę się odnosił), natomiast jest Z KAŻDEJ STRONY WIĘKSZY. Każdy podróżujący muzyk wie, że czasem centymetry mają znaczenie, szczególnie jak chce się wcisnąć klapę do kompakta Wink
Objętość artisa to 76590,5 cm, natomiast pc3k8 to 53889 (prosta matematyka wys x szer x dł). Dzięki temu case będzie na pewno większy, co nie ułatwia transportu. Sprawa drugorzędna - będzie droższy, bo potrzeba więcej materiału. Nord Stage 2 nie pozostawia kompromisów - 50723 cm, przy masie mniejszej o 2,5kg niż artis... Chyba dlatego coraz więcej "podróżujacych" kupuje czerwone instrumenty.

Następną kwestią jest użyteczność i wielozadaniowość - tutaj również artis jest o wiele gorszy niż pc3k/x, bo ten drugi ma więcej wyjść na pedały, możliwość podłączenia ribbona, breath controllera, dodatkowe wyjścia audio, dodatkowe gniazdo midi... Część z tych funkcji ma również znaczenie w studio (szczególnie dwa ostatnie).
Brzmienie - nie mogę znaleźć informacji, czy "sprawcą brzmienia" są te same chipy, co w pc3k/x, to jedyne na co można liczyć, chcąc mieć bardziej nowoczesne brzmienia (dość wolne oscylatory), to możliwość wgrywania sampli... ojjjj wróć - artis nie ma takiej opcji Wink Ma za to gałki, które mogą się przydać, podobnie jak przyciski "favourites"...
Gniazdo "tablet" może sugerować, że będzie można sterować funkcjami artisa z poziomu aplikacji tabletowej - pytanie, czy będzie to działać lepiej niż np. sound tower Wink (no i w erze ultrabooków, transformerów i innych cudów chyba lepiej byłoby zrobić dobrą wtyczkę vst i to by dało radę).

Klawiatura - zmiana TP/40L na TP/100LR to chyba krok w tył, ale nie mogę się wypowiedzieć, bo tę pierwszą dotykałem jedynie w NS2 (a tam ponoć - jak wieść marketingowa clavii niesie Wink - są dodatkowo modyfikowane klawiatury), tej drugiej niestety wcale... (w ogóle ciężko znaleźć dobre recenzje tej klawiatury, a np. można mieć ją choćby od studiologic acuna 88, która jest jedną z najlżejszych ważonych klap)

Jestem pełen wątpliwości, czy ta nowa "next big thing" kurza będzie konkurencją, skoro walkę wewnętrzną przegrywa na dzień dobry (przynajmniej takie jest moje zdanie). Ponoć cena to jakieś 2200$ - jeśli to przełoży się na cenę w euro, to instrument nie zyska popularności, bo po prostu lepiej będzie dorzucić grosza do PC3K8 i tyle...

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Kurzweil Artis już na stronie producenta. - przez Michoo - 18.08.2013, 14:29
RE: Kurzweil Artis już na stronie producenta. - przez KrzysiekB - 24.06.2014, 15:41