|
Zenology - Rolandowskie Zen-Core w postaci pluginu
|
|
21.05.2020, 16:28,
|
||||
|
RE: Zenology - Rolandowskie Zen-Core w postaci pluginu
(21.05.2020, 13:48)pawelsz napisał(a): Bardzo ładne porównanie. Nie wiem, nie interesowałem się zbytnio tym Zenem, ale mam wrażenie że Zen-Core to to samo lub prawie to samo co typowe barwy PCMS ze starszych instrumentów tylko inaczej nazwane i teraz wszystko już jest brand-new. Bo już SuperNatural jest osobno, nie mówiąc o V-Piano. Zresztą widzę tu tylko SuperNatural-Acoustic. A może SuperNatural-Synth został włączony do Zen-Core? Zen-core można nazwać platformą w której mamy miks dotychczasowych rozwiązań Rolanda czyli próbek PCM (np tych z XV) oraz oscylatorów VA plus tzw Models czyli wirtualne odwzorowanie poszczególnych instrumentów (inna wersja odwzorowań znanych z Plug Out tyle że w Models mamy dużo większą polifonię (wliczając w to V-piano to na tą chwilę mamy ich 7)) a niedawno dodali do tego też SuperNatural Acoustic i myślę że SUperNatural Synth nie będzie bo tę robotę robią Models i oscylatory VA. Do tego wszystkiego można wgrać też rozszerzenia w postaci samych barw ale też barw opartych na nowych samplach. Na ta chwilę wyszło 15 rozszerzeń z samplami i łącznie ważą w okolicach 2 GB a np Fantom ma 16 slotów na wgrywanie takich rozszerzeń (nie podają czy jest ograniczenie co do pojemności - ciekawe jak to wygląda) Wspólna platforma to fajny pomysł bo masz kompatybilność między instrumentami i np Robisz barwę w Zenology i wgrasz ją do Fantoma albo robisz na Fantomie i wgrasz do Jupitera itp i tak samo brzmi bo procesory FX też te same itp. Oczywiście na ta chwilę ograniczenia są bo Jupiter X/Xm ma Models których nie ma Fantom więc jak zrobimy barwę z wykorzystaniem MOdels to nie wgramy jej do Fantoma itp. Wspólna platforma w dobrym świetle moim zdaniem stawia ich nowe stage piano średniej półki czyli RD-88 bo posiada prócz pianin SuperNatural wszystkie barwy typu Tone z Fantoma czy Zenology czyli grubo ponad 3000 a do tego można wgrać do niego prawie wszystkie dostępne rozszerzenia a mamy ich na ten moment 25 (z czego 2 perkusyjnych RD-88 nie łyka) i ma 2 sloty na wgranie takich rozszerzeń. Za tą cenę to naprawdę dużo mamy do dyspozycji w DR-88 i znacznie to wykracza po za Stage Piano. Tu jest fajnie przedstawiona lista kompatybilności rozszerzeń w Zen-Core czyli co do czego można wgrać: Lista kompatybilności
Hardware: Kurzweil PC3K8, Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne. |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Roland Zenology Pro | GoOrange | 4 | 7,148 |
29.09.2020, 08:41 Ostatni post: bestspec |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości