Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DAW + podłączony instrument (fizyczny lub wirtualny)
09.08.2020, 20:00,
RE: DAW + podłączony instrument (fizyczny lub wirtualny)
(09.08.2020, 13:13)GoOrange napisał(a): Przepraszam jeśli pytanie jest z natury tych banalnych, ale zasadniczo dopiero zaczynam...

Taki setup, komputer z DAW, oraz z podłączonym syntezatorem. Chcę "rejestrowac", a potem edytowac to co zagram, tak jak z klawiaturą MIDI. Oczywiście zapewne tak się da.
Nurtuje mnie jednak kilka kwestii.

1. Używam brzmień Fantoma podczas grania (i nagrywania). Kiedy zechcę wyedytowac to co nagrałem a później odtworzyć, jaki instrument zagra? Domyślam się że Fantom ze swojego banku brzmień?

2. Co, jeśli będę chciał odtworzyć to nagranie bez podpiętego instrumentu? Tu nasuwa mi się na myśl Zenology.

3. Na ile można przenosić w obie strony sceny i sekwencje pomiędzy Fantomem a komputerem?

Pytanie ma na celu zrozumienie na ile sam komputer może być Rolandem Fantomem dla kogoś kto ten instrument posiada (już opłacone licencje, poniesiony wydatek itp.). Oraz w drugą stronę, co można z komputera wrzucić do Fantoma (sekwencje, sceny itp.)

Druga część watku, to komputer z DAW i instrumentami nie mającymi nic wspólnego z Rolandem. 
Oczywiście zdaję sobie sprawę że Fantom może być klawiaturą sterującą dla oprogramowania, które będzie działać podobnie, jak podłączony instrument fiyczny. Ile z tych brzmień instrumentów można wrzucić do Fantoma i na jakiej zasadzie? Domyślam się że z samymi brzmieniami może być problem, ale np. sekwencje, rytmy itp? Chodzi o to żeby móc wykorzystać to, co zrobione zostało na komputerze, bez podłączania go do Rolanda.

Zadałeś tak ogólne pytania że aby odpowiedzieć trzeba by napisać książkę albo odpowiedzieć najprościej "przeczytaj instrukcje" Wink  Podstawowe pytanie to o jakie nagrywanie ci chodzi. O materiał na ścieżkach audio czy midi?

Myślę że za dużo oczekujesz od komputera na początek. Komputer nie będzie nigdy Fantomem choć powinieneś rozwinąć o co dokładnie ci chodzi.
Zenology ma zbliżone możliwości do Fantoma jeśli chodzi o pojedyncze barwy (nie ma trybu Scene)  więc po odłączeniu fantoma w DAW (zakładając że nagrywałeś ścieżki MIDI a nie audio) na każdej ścieżce MIDI musiał byś włączyć Zenology z odpowiednią barwą, ustawieniem procesora efektów i miksera (panorama, głośność itp) i wtedy powinno wyjść na to samo albo bardzo podobnie ale komputer sam za ciebie tej roboty nie wykona jeśli miałeś na to nadzieje. Należy tez pamiętac że Zenolgy nie ma barw Supernatural i V-Piano więc barwowo jakaś różnica miedzy nimi jest.

Hardware: Kurzweil PC3K8,  Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6,  Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne...
VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: DAW + podłączony instrument (fizyczny lub wirtualny) - przez bestspec - 09.08.2020, 20:00

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Forum portalu Muzykuj.com | Wróć do góry | | Wersja bez grafiki | RSS