Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DAW + podłączony instrument (fizyczny lub wirtualny)
21.08.2020, 14:38,
RE: DAW + podłączony instrument (fizyczny lub wirtualny)
(21.08.2020, 10:57)GoOrange napisał(a):
(21.08.2020, 10:43)pawelsz napisał(a): Nie wiem jaką muzykę chcesz nagrywać, natomiast wyobraź sobie przeciętny zespół ilu ludzi w nim jest, ile mają instrumentów, dodaj do tego 3 ścieżki na zapas (jakieś efekty specjalne raz/kilka razy na utwór) i masz to czego potrzebujesz Smile Większość workstation operuje na 16 ścieżkach....

Na logikę tak to sobie właśnie wyobrażam, ale klikam teraz w Zenology i niektóre brzmienia juz na start składają się jakby z kilku (nie mówię o scenach). Czysto akademicko myśląc to kilkanaście takich instrumentów i może być tam słychać kilkadziesiąt różnych warstw.
Stąd moje pytanie, bo o ile wyobrażam sobie odwzorowanie całej orkiestry symfonicznej instrument po instrumencie, o tyle zastanawiam się jak to wygląda w muzyce elektronicznej.
Jeden z utworów JM Jarre odwzorowaniem na kilku ścieżkach.

Barwa wielowarstwowa to wciąż barwa którą gra jeden człowiek (jak instrument) więc zapisze się to na jednej ścieżce. Generalnie chyba niepotrzebnie zbyt akademicko podchodzisz do tematu. Wierz mi raczej nikt nie będzie dociekał na ilu ścieżkach nagrałeś swoje dzieło że brzmi tak jak brzmi.
Aby ci jeszcze bardziej namieszać mogę cię zapewnić że jak JM Jarre nagrywał ten sam utwór co ty to zapisał go na o wiele wiele większej ilości ścieżek jak ty Wink  Choć by z tego powodu że minimum perkusja była zapisywana na kilku ścieżkach zapewne (często rozbija się poszczególne instrumenty perkusyjne o osobne ścieżki aby łatwiej je było edytować, zarządzać i panować nad miksem itp).

Hardware: Kurzweil PC3K8,  Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6,  Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne...
VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: DAW + podłączony instrument (fizyczny lub wirtualny) - przez bestspec - 21.08.2020, 14:38

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Forum portalu Muzykuj.com | Wróć do góry | | Wersja bez grafiki | RSS