|
Roland Fantom 6 - wątek, worek ;)
|
|
17.07.2021, 12:37,
|
||||
|
RE: Roland Fantom 6 - wątek, worek ;)
(17.07.2021, 09:18)bestspec napisał(a): No ja po prostu myślałem że w barwach akustycznych siedzą instrumenty akustyczne a takie organy przecież też są ale widać Roland w SuperNatural sporo też namieszał No tak to poukładali i niestety rozdrobnili. Nie wiem jak jest w Fantomie, ale w FA przy tylu możliwych typach brzmień nieco denerwowało mnie to, że np. pod numerem choćby 0001 istnieje inne brzmienie w SN-A, inne w SN-S, SN-D, PCMS, PCMD, a jeszcze dołóż GM2 i rozszerzenia EXP które mogły być dwa (choć one są oparte o PCMS, względnie PCMD pewnie też). A jeszcze brzmienia USER, które też biegną osobno dla SN-A, SN-S, SN-D, PCMS, PCMD. I wtedy mamy do 13 różnych brzmień o numerze 0001. Jak dla mnie, przy dużej liczbie brzmień w instrumencie, sensowniej byłoby to zrobić w drugą stronę, że pod danym numerem jest jakieś brzmienie np. SN-A i jeśli dokładamy kolejne brzmienia to korzysta ono z innego numeru. Czyli żeby numery były globalne, a nie biegły od nowa dla poszczególnych typów. Kurzweil na pewno to ma, szczególnie, że ma klawiaturę numeryczną. Wśród pozostałych marek raczej trudno znaleźć takie rozwiązanie, chyba tylko w keyboardach i to edukacyjnych, gdzie możemy pamiętać numery ulubionych brzmień i szybko wpisać z klawiatury numerycznej numer brzmienia. A w Rolandzie może być tak, że pamiętasz numer, ale jak go wpiszesz to się okazuje, że jesteś nie w tym typie brzmienia i trudno to zrobić bardzo szybko.
Nord Electro 6D 73; Yamaha CK61, YC88
|
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości