Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jaki interfejs MIDI na USB będzie najlepszy ?
06.09.2021, 11:33,
RE: Jaki interfejs MIDI na USB będzie najlepszy ?
Jeśli chodzi o sterowniki do tych moich interfejsów MIDI to wszyscy ich producenci oferują dedykowane sterowniki zarówno pod XP, Vista, 7, 8, 8.1 jak i 10 oraz pod Mac OSX. Co więcej jeśli mowa tylko o porównaniu W7 vs W10 to wszyscy Ci producenci oferują te sam wspólny sterownik (ta sama wersja) dla obu tych OS'ów (plus także oczywiście dla W8 i W8.1 które było po drodze w międzyczasie pomiędzy W7 i W10). Inaczej trochę to wygląda już w przypadku Visty i XP'ka, bo tam już chyba trzeba użyć starszych wersji tych sterowników do tych interfejsów MIDI, ale my tu w ogóle nie rozmawiamy o XP ani Vista, a jedynie o W7 i W10 więc koniec końców ważniejsze wydaje się to co napisałem wcześniej.

Jeśli idzie o mój interfejs Audio na USB Roland Tri-Capture - tu już dla każdego OS'a jest z tego co pamiętam oddzielny sterownik, ale nie zmienia to faktu, że dalej producent oferuje sterowniki dla wszystkich systemów o których tu mówimy, tj. W7 i W10. Ten interfejs audio podobnie jak te interfejsy MIDI także nie zawsze zaskakuje, tak apropo - nie wiem czy o tym tu już wspominałem wcześniej.

Tak więc widać, że problem nie dotyczy jednego urządzenia, a praktycznie wszystkich. Nie wiem czy to możliwe żeby wszystkie te sterowniki była tak skopane - to chyba niemożliwe. Tak samo nie wiem czy jest możliwe żeby wszystkie te interfejsy MIDI i ten interfejs audio były uszkodzone. Z tymi szwankującymi gniazdami USB to może być jakiś trop - jakby nie było to jest jakaś cecha wspólna tych wszystkich problemów, w końcu podpinam zawsze pod te same gniazda USB to wszystko. Drugą przyczyną problemów jak podejrzewam mogą być nie same gniazda USB, a sterowniki samej magistrali i koncentratorów USB do tego laptopa. Laptop to Lenovo W510 tak w ogóle, bo chyba nie pisałem wcześniej.

Co do tego W10 oraz SSD to chyba nie będę miał wyjścia i będą musiał spróbować czy jest jakaś różnica.

Klawiatury sterujące też rzeczywiście mogą być problemem, bo zauważyłem, że na Yamaha QS300 nie zawieszało nut w przeciwieństwie do Yamahy S08 i tych dwóch E-MU. Ten szczegół zauważyłem podczas pracy na M-Audio Midisport 4x4 AE. Na ESI M4U XT z kolei nie zaskakiwał zawsze port MIDI In nr 1 - zawsze tyczyło się to tylko tego portu jak dobrze pamiętam. Na tych MOTU to tak - na tym jednym co go aktualnie używam to ostatnimi czasy używałem tylko portu MIDI In nr 1 i to on mi ostatnio nie zaskoczył, a jeśli chodzi o ten drugi egzemplarz którego mam na zapasie to póki co leży sobie w oryginalnym pudełku.

Jeżeli chodzi o jakieś programy do optymalizacji systemu to nie używałem ich w ogóle - wszystko robiłem sam korzystając tylko tego co oferuje sama Winda. Dla przykładu w panelu sterowania w opcjach zasilania zmieniłem ustawienia dla minimalnego i maksymalnego stanu procesora dla obu tych parametrów ustawiając na 100 % tak żeby CPU nie zwalniał podczas mniejszego obciążenia w celu oszczędzania energii. W tych opcjach zasilania zmieniłem także ustawienia USB, a konkretnie ustawienia wstrzymania selektywnego USB ustawiając na wyłączone tak żeby nie wyłączało mi ani nie wstrzymywało urządzeń USB podłączonych do tego laptopa. Poza tym jeśli chodzi o USB to w menedżerze urządzeń na wszystkich koncentratorach USB odznaczyłem ptaszek od wyłączania urządzeń w celu oszczędzania energii

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Jaki interfejs MIDI na USB będzie najlepszy ? - przez MaroX - 06.09.2021, 11:33