Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pierwszy instrument
18.02.2023, 01:58, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.02.2023, 02:32 przez Valtari.)
RE: Pierwszy instrument
Rozumiem że chodzi o pianino akustyczne (nie instrument elektroniczny)
Taki instrument to najlepsze rozwiązanie do nauki, ale nie koniecznie najlepsze rozwiązanie w tym przypadku.
Pierwsza sprawa to budżet - córka uzbierała 1200zł, pytanie ile dołożą rodzice, bo mam nadzieję że jest to oczywiste że to o wiele wiele za mało.
Co do instrumentu akustycznego, dlaczego napisałem że to nie koniecznie najlepsze rozwiązanie? Używane pianino akustyczne można kupić za w miarę niewygórowaną kwotę, tylko kto sprawdzi stan techniczny ? Bez żadnej wiedzy można naciąć się na straszną minę, na przykład pęknięta płyta rezonansowa.
Po zakupie mamy dalszy ciąg kosztów- transport, wniesienie (cztery osoby wnoszą na pasach). W trakcie transportu instrument się rozstroi, to pewne. Więc potrzebny stroiciel, możliwe że nie obejdzie się bez remontu, wymiana kołków, filce itp.
Więc nawet jak cena będzie super atrakcyjna, to możliwe że dodatkowe koszty podwoją tą kwotę.
Dobry nauczyciel zawsze będzie namawiał na pianino akustyczne, ale nie sądzę aby każdy uczeń takie posiadał. Nowe są drogie, stare jeśli są dobrze utrzymane i mają swojego opiekuna który robi przeglądy i strojenie, potrafią pięknie grać. Ale taki duży, ciężki mebel i kłopotliwy do ustawienia nie zawsze jest mile widziany w domach Smile Nie powinien stać przy kaloryferze ani przy oknie (skoki temperatur i wilgoć = częste strojenie Smile )

Tyle o instrumencie akustycznym, wygodniejszym rozwiązaniem jest pianino cyfrowe, lżejsze, bardziej ustawne i nie trzeba stroić a poza tym ma jedną wartościową cechę - można podpiąć słuchawki i ćwiczyć nie przeszkadzając pozostałym domownikom. Ja pamiętam gdy będąc dzieckiem, ojciec kupił pianino, zapisał mnie do szkoły muzycznej i był wielki problem, bo wstydziłem się ćwiczyć gdy wiedziałem że ktoś słyszy. Wybierałem momenty gdy nikogo nie było w domu i nie było siły żeby ktoś namówił mnie abym coś przy kimś zagrał Big Grin
Jeśli nauka ma być na poważnie to nie może to być keyboard z marketu czy inne samogrające zabawki. Dynamiczna klawiatura to za mało, to jedynie oznacza że reaguje ona na siłę nacisku.

Co zrobić z tym fantem ? Zwiększyć znacząco budżet albo pomyśleć o zakupie na raty. Porozmawiać poważnie z córką, bo dzieci w tym wieku mają tysiące pomysłów na dzień.
Może w szkole stoi pianino i można by było jakoś się dogadać żeby córka na nim ćwiczyła a jak będzie już pewność że to na poważnie, to wtedy zastanowić się ile można max wydać na instrument. Dopiero znając kwotę można polecić jakiś konkretny model.

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Pierwszy instrument - przez Domo - 14.02.2023, 21:20
RE: Pierwszy instrument - przez Valtari - 15.02.2023, 15:26
RE: Pierwszy instrument - przez Domo - 16.02.2023, 18:48
RE: Pierwszy instrument - przez Valtari - 18.02.2023, 01:58
RE: Pierwszy instrument - przez Domo - 18.02.2023, 21:15
RE: Pierwszy instrument - przez zagoor - 18.02.2023, 21:36
RE: Pierwszy instrument - przez Domo - 20.02.2023, 19:45
RE: Pierwszy instrument - przez Valtari - 20.02.2023, 20:30