|
Roland Juno-X - nowy syntezator ZenCore
|
|
26.04.2023, 13:50,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.04.2023, 16:25 przez Azzorek.)
|
||||
|
RE: Roland Juno-X - nowy syntezator ZenCore
(28.03.2023, 18:40)bestspec napisał(a): Czy kupiłeś w sklepie czy od kogoś? Pytam bo jeśli w sklepie to jestem ciekawy czy Roland daje jeszcze jakieś gratisy jak wcześniej czyli np roczny darmowy dostęp do Roland Cloud Ultimate gdzie za darmo będziesz mógł pobrać całą masę dodatkowych rozszerzeń/barw do Juno X (w tym Model Expansions) o dostępie do Zenology i edytorze dla Juno X nie wspominając. Witajcie po dłuższej przerwie, Ciągle coś mnie absorbuje i nie mam kiedy nacieszyć się Juno-X, ale jeszcze maj i od czerwca powinno być znacznie luźniej. Do tego jeszcze kupiłem Rolanda SH-4D i po sprawdzeniu czy wszystko działa też czeka na bliższe poznanie . Co do SH-4D to mogę śmiało napisać, że brzmieniowo i ergonomicznie jest rewelacyjny. Do tego bardzo solidnie wykonany - przedni panel to stal malowana proszkowo na czarno, gały chodzą super. Od dawna szukałem mobilnego syntezatora, który ma fajne brzmienie, jest zasilany również bateryjnie i pozwala zapisywać różne pomysły dzięki wbudowanemu sekwencerowi. Zastanawiałem się również nad połowę tańszym Sonicware Liven 8bit WARPS (jest w sklepie Thomann), ale brzmieniowo i "gałowo" wygrał Roland. Wrócę jednak do Juno-X i postaram się odpowiedzieć na część pytań.Klawiatura Juno-X jest syntezatorowa z bardzo fajnym odbiciem które wprost uwielbiam. Do tej pory żałuję że większość syntezatorów 88 klawiszy ma młoteczkowe (a nie każdy musi chcieć grać subtelne partie fortepianowe tylko mieć dużo klawiszy), stąd ciągle cierpię z moim PC3 K8 . Wrażenia z jakości klawki w Juno-X porównałbym do tych kiedy grałem na Kurzweil PC3 61, czyli w mojej ocenie bardzo dobre.Juno-X i SH-4D kupiłem przez internet w sklepie Pasja z Warszawy (mieli ogłoszenia sprzedaży na Allegro). Do obu syntezatorów Roland dołącza takie pomarańczowe karty z kodami QR. Domyślam się, że to jakiś bonus na Roland Cloud, ale wciąż nie mogę się zdecydować który wariant subskrypcji wybrać (zastanawiam się nad wariantami Core 36$/rok lub Pro 120$/rok). Nie ma co szaleć bo ja z muzyki nie żyję tylko traktuję jako hobby, na które też ostatnio czasu nie mam za dużo. Edytor do Juno-X jest darmowy (działa elegancko z Cubase 12) i nie trzeba nic płacić. Jako ciekawostkę dodam, że zarówno Juno-X jak i SH-4D są Made in Malaysia co od razu widać w wysokiej jakości wykonania. Czyżby nowy ład światowy zaczął się tworzyć? Raz zdarzyło mi się, że podczas grania live zawiesił mi się Juno-X. Efekt był taki, że wszystkie lampki świeciły się, ale nic nie reagowało (przyciski, suwaki, klawiatura ani (uwaga) przycisk zasilania). Pomogło dopiero odłączenie wtyczki zasilania. Po twardym resecie wszystko wróciło do normy, ale złe wrażenie pozostało. Sprawdziłem firmware i mam najnowszy. Nie mam doświadczenia z nowymi syntezatorami, więc nie wiem czy to teraz norma że syntezatory się zawieszają jak komputery lub smartfony. Mieliście takie sytuacje w swoich klawiszach? Pozdrawiam Radek
Kurzweil PC3K8+Kore64||Yamaha AN1X, CS1X||Waldorf Rocket, Streichfett, Pulse 2||Roland Juno-X, SH-4D, JV-1010+SR_98||KORG R3, Wavestate, 05/RW, X5DR, Monotron+Delay+Duo||Alesis SR18 i AirFX||KAWAI Q80||Novation Bass Station II ||Strymon BigSky||VSTi(KORG Legacy, Spectrasonics Omnisphere,Alpha-Ray)||Apple MacMini+Logic 9 Pro||PC+Cubase 12 Pro.
|
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Wiadomości w tym wątku |
|
Roland Juno-X - nowy syntezator ZenCore - przez bestspec - 27.04.2022, 08:35
RE: Roland Juno-X - nowy syntezator ZenCore - przez pawelsz - 27.04.2022, 16:36
RE: Roland Juno-X - nowy syntezator ZenCore - przez bestspec - 27.04.2022, 19:05
RE: Roland Juno-X - nowy syntezator ZenCore - przez pawelsz - 27.04.2022, 20:39
RE: Roland Juno-X - nowy syntezator ZenCore - przez Azzorek - 27.03.2023, 19:57
RE: Roland Juno-X - nowy syntezator ZenCore - przez pawelsz - 28.03.2023, 15:59
RE: Roland Juno-X - nowy syntezator ZenCore - przez bestspec - 28.03.2023, 18:40
RE: Roland Juno-X - nowy syntezator ZenCore - przez Azzorek - 26.04.2023, 13:50
RE: Roland Juno-X - nowy syntezator ZenCore - przez garit - 28.03.2023, 14:02
RE: Roland Juno-X - nowy syntezator ZenCore - przez bestspec - 26.04.2023, 19:05
RE: Roland Juno-X - nowy syntezator ZenCore - przez RafałSC - 04.01.2024, 10:18
RE: Roland Juno-X - nowy syntezator ZenCore - przez bestspec - 04.01.2024, 23:58
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Roland Zenology GX na iPad - Już jest i za darmo | bestspec | 0 | 227 |
13.05.2026, 01:42 Ostatni post: bestspec |
|
| ASM Leviasynth - nowy ciekawy syntezator | bestspec | 2 | 783 |
19.01.2026, 18:26 Ostatni post: bestspec |
|
| Waldorf Protein czyli nowy syntezator od Waldorf-a w przystępnej cenie | bestspec | 0 | 685 |
28.11.2025, 01:03 Ostatni post: bestspec |
|
| Roland TR-1000 Rhythm Creator | bestspec | 0 | 1,096 |
01.10.2025, 21:43 Ostatni post: bestspec |
|
| Yamaha Montage M OS v3.0 - nowy system i nowe możliwości | bestspec | 3 | 2,712 |
16.07.2025, 19:41 Ostatni post: bestspec |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

. Co do SH-4D to mogę śmiało napisać, że brzmieniowo i ergonomicznie jest rewelacyjny. Do tego bardzo solidnie wykonany - przedni panel to stal malowana proszkowo na czarno, gały chodzą super. Od dawna szukałem mobilnego syntezatora, który ma fajne brzmienie, jest zasilany również bateryjnie i pozwala zapisywać różne pomysły dzięki wbudowanemu sekwencerowi. Zastanawiałem się również nad połowę tańszym Sonicware Liven 8bit WARPS (jest w sklepie Thomann), ale brzmieniowo i "gałowo" wygrał Roland. Wrócę jednak do Juno-X i postaram się odpowiedzieć na część pytań.