|
Jakie wymagania sprzętowe komputera do klawiatury midi
|
|
21.09.2023, 08:49,
|
||||
|
RE: Jakie wymagania sprzętowe komputera do klawiatury midi
Laptop bardzo słaby, na tyle że trudno mi określić jak to będzie działać ale przecież kiedy był nowy kilka lat temu to wtedy już też były DAW i syntezatory dla których on spełniał wymagania. Są pluginy VST które bardzo mało obciążają procesor (jest ich dużo) jak i takie które obciążają mocno. Z tymi pierwszymi na pewno sobie poradzi.
Problem w tym ze laptop choć by najnowszy i najmocniejszy nie nada się do muzyki z DAW i pluginami VST jesli nie będziesz miał osobnego interfejsu audio bo zintegrowane audio w laptopach nie na daje się w zasadzie do tego co chcesz robić. Musisz więc kupić interfejs audio i to ze względu na stary komputer możliwie najszybszy czyli o najniższej latencji którą udźwignie twój procesor. Niezależnie jakiego byś miał laptopa i tak zakup interfejsu audio by cię nie ominął więc te 1000 zł przeznacz na interfejs audio a swojego Rolanda EM-50 możesz na początek wykorzystać jako klawiatura sterująca (ma wejście i wyjście midi więc sie da). Roland przyda się właściwie do samego grania na jego klawiaturze i będziesz mógł w wirtualnych syntezatorach wykorzystywać jego drążek jako Pitchband i Modulację i to w zasadzie wszystko bo nie ma więcej gałek czy suwaków do których by można przypisać jakieś parametry więc do grania się nada ale bedzie miał dużo mniejsze możliwości jak większość nawet najtańszych klawiatur sterujących. Myślę jednak że na początek aby się przekonać i nauczyć na czym to wszystko polega w zupełności wystarczy a jak uzbierasz nowe fundusze to zainwestujesz w nowszego laptopa i prawdziwą klawiaturę sterującą itp. Na początek nie ma sensu wydawania pieniędzy na DAW bo są darmowe wersje które są pełnowartościowe więc aby zdecydować czy ci się to wszystko podoba proponuję zacząć od darmowych wersji. Moim zdaniem najbardziej zaawansowanym i profesjonalnym darmowym DAW jest Cakewalk by BandLab (trzeba się śpieszyć bo za chwilę przestanie być darmowy), jest też Waveform Free (równie profesjonalny), czy Pro Tools Intro (równie dobry) i wiele innych. Podobnie jest z pluginami czyli wirtualnymi syntezatorami i efektami. Na początek nie ma sensu wydawać na ich zakup pieniędzy kiedy zaczynasz przygodę z DAW, bo jest sporo całkowicie profesjonalnych i pełnowartościowych, które są za darmo (sam z niektórych korzystam). Jeśli będziesz już na tym etapie wyboru pluginów VST to chętnie ci podpowiem których darmowych warto nie przegapić i je mieć ![]() Wracając do interfejsu audio to chyba najlepszym zakupem przy twoim budżecie będzie interfejs Motu M2, bo to bardzo szybka karta zapewniająca niską latencję i wysoką jakość wykonania i dobre brzmienie i chyba najlepszy stosunek ceny do możliwości i jakości (mam obecnie jej większą wersję na testach czyli Motu M4 wiec mogę ci coś więcej o tym powiedzieć (ma tylko więcej wejść i wyjść niż M2 ale wydajność ta sama)). Podobne osiągi deklaruje producent dla interfejsów Arturia MiniFuse 1 i 2 (obie wersje są tańsze od Motu M2) ale nie miałem z nimi do czynienia lecz mimo wszystko myślę że warto brać je pod uwagę. Pamiętaj że warto kupić taki interfejs przez internet (ale od firmy a nie osoby prywatnej) na dowolnym portalu zakupowym czy sklepie, bo będziesz miał 2 tygodnie aby interfejs wypróbować i jak ci nie będzie pasować to możesz go oddać i zwrócą ci pieniądze w 2 tygodnie itd.
Hardware: Kurzweil PC3K8, Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne. |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Jaką klawiaturę MIDI wybrać? | michal11 | 2 | 1,965 |
09.05.2025, 20:41 Ostatni post: bestspec |
|
| Jakie pianino cyfrowe wybrać? | Remind | 1 | 1,540 |
30.04.2025, 01:53 Ostatni post: bestspec |
|
| Mały podróżny keyboard - a może klawiatura midi + laptop? | lipek | 2 | 2,533 |
26.03.2025, 21:32 Ostatni post: Valtari |
|
| Jakie pianino cyfrowe wybrać? Wcześniej było pianino akustyczne | chakalakao | 6 | 4,334 |
10.12.2024, 13:15 Ostatni post: malumalu |
|
| jakie pianino estradowe | chomont | 9 | 6,733 |
19.06.2024, 20:41 Ostatni post: pawelsz |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości