Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jakie wymagania sprzętowe komputera do klawiatury midi
21.09.2023, 22:49,
RE: Jakie wymagania sprzętowe komputera do klawiatury midi
(21.09.2023, 21:45)komodo83 napisał(a): Dziękuję bardzo za przybliżenie tematu. W końcu jakieś konkretne wyjaśnienie dla kogoś kto startuje z tematem. To chyba zostanę na razie przy moim rolandzie. Pytanie jeszcze o przewody midi. Jakieś propozycje? Czy jest to nieistotne? 
Jeśli chodzi o interfejsy audio. Tak na szybko przejrzałem podane modele. Zauważyłem że na forach piszą o kiepskiej jakości wykonaniu MOTU M2 (zamocowanie potencjometrów), natomiast jakość działania to fajna półka. Jeśli chodzi o arturie to fajna jest gwarancja (5 lat), a i pakiet oprogramowania jest fajny. Różnica w cenie też skłania ku arturii (około 300zł). Waszym zdaniem będzie to dobry wybór? Chodzi mi też o przyszłość gdy zmienie klawisza i komputer? Tańszych interfejsów jak rozumiem nie ma sensu brać pod uwagę. Jak będzie chwila czasu to sobie przejrzę te interfejsy aczkolwiek nie wiem czy to pomoże mi w wyborze. Bardziej pomogą ludzie, którzy z nich korzystali ewentualnie mają większą wiedzę w temacie.
Jeśli chodzi o latencje. Będzie można w tej konfiguracji swobodnie grać? Ewentualnie jak duże opóźnienia mogą być?

Przewody MIDI kup jakiekolwiek (przy długościach do 3-4m to nie takie istotne jakie kupujesz).
Nie wiem jaka jakość wykonania jest w Motu M2 ale M4 które mam jest super i nie ma się czego przyczepić a właśnie Arturia wydaje mi się już nawet z wyglądu bardziej "plastikowa" ale to są moim zdaniem szczegóły których nie musisz brać pod uwagę na pierwszym miejscu, bo jak wspominałem zawsze możesz to oddać jak kupisz przez internet (ja kupiłem i oddałem kilka interfejsów zanim zdecydowałem który zostawić).
Jak bardziej ci finansowo leży Arturia to ją bierz bo wież mi jest wiele gorszych od niej interfejsów mimo że są droższe i to czasem wielokrotnie.
Tańszych interfejsów jak Arturia i równie jak ona szybkich po prostu nie ma więc możesz kupić tańszy ale będzie wolniejszy, co przy twoim starym laptopie może być strzałem w kolano.
Co do latencji to się tego nie da tak określić jak nie podłączysz tego do swojego laptopa (musiała by się wypowiedzieć osoba która akurat ma podobnego wydajnościowo laptopa jak ty i taki jak ty interfejs audio co się akurat raczej nie przydarzy Wink ) i duże znaczenie ma tez sam syntezator VST bo jak wspominałem jedne obciążają mniej procesor a inne znacznie. Myślę że będziesz mógł grać dużą ilością instrumentów do wyboru choć na pewno nie wieloma na raz ale jak mówiłem to sie okaże jak podłączysz Arturię do laptopa. Jak wspominałem jak nie będziesz z efektów zadowolony to oddasz Arturie i po sprawie i musisz zacząć odkładać  na lepszy nowszy komputer czy laptop (interfejs Arturia czy Motu sprawdzi się też z lepszym komputerem więc nie będziesz musiał w niedługim czasie wymieniać interfejsu jak wymienisz na nowszy swój stary laptop itd).

Hardware: Kurzweil PC3K8,  Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6,  Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne...
VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Jakie wymagania sprzętowe komputera do klawiatury midi - przez bestspec - 21.09.2023, 22:49