|
MOXF8 FA-08 a może coś innego?
|
|
13.12.2024, 19:21,
|
||||
|
RE: MOXF8 FA-08 a może coś innego?
(13.12.2024, 18:01)patrykk890 napisał(a): Ok.Juz odpowiadam na twoje pytania. Odnosząc się do wymienionych przez ciebie syntezatorów praktycznie pominę temat sekwencera jaki się znajduje w poszczególnych instrumentach z prostego powodu, bo dziś zupełnie mnie nie interesuje jakie one są i czego im brakuje. Zdecydowanie wolę pracować na DAW w komputerze czy iPadzie bo robi się to o niebo szybciej i wygodniej, a afekt swojej pracy w postaci zapisu MIDI można przecież przenieść do nawet najprostszego sekwencera w stacji roboczej. Podziwiam cie że wolisz się grzebać w wielopoziomowych menu na małym ekranie itp. Ja z seqwencera w instrumencie na większą skalę korzystałem w Rolandzie XP-80 ze 20 lat temu a w późniejszych instrumentach które mam do dziś jak Kurzweil PC3K8 czy Yamaha MODX tylko odtwarzałem MIDI a nawet nie próbowałem czegoś nagrywać ![]() Trochę też nie rozumie czemu uważasz że najbardziej potrzebujesz barw opartych na samplach. W tych gatunkach najwięcej potrzebujesz barw syntezatorowych więc lepiej będą brzmieć na choćby wirtualnym analogu niż ta sama barwa zsamplowana. Kurzweile to kombajny i mają bardzo dużo do zaoferowania ale trzeba im poświęcić więcej czasu aby wycisnąć z nich takie rzeczy których nie znajdziesz nigdzie indziej bo pod względem syntezy to zdecydowanie najbardziej zaawansowany sprzęt. Barw jest dużo i pewnie by się sprawdziły do muzyki która chcesz się zajmować ale jak by ci brakło barw to jest do nich najmniej na rynku banków barw/sampli których możesz dokupić i wgrać a szkoda bo ma 3,5 GB (K2700) na wgranie własnych sampli (i 4,5GB sampli wewnętrznych). Tu są dobre barwy samplowane jak pianina akustyczne i elektryczne (moim zdaniem lepsze niż u Rolanda) oraz świetne barwy orkiestrowe ale nie brakuje też dobrych barw syntezatorowych (jest tu wirtualny analog ale też synteza FM). MODX+ zdecydowanie jak dla mnie najlepsze pod względem pianin akustycznych elektrycznych i FM. Tu znajdziesz najwięcej próbek z wszystkich instrumentów bo jest ich aż 5,6 GB i możesz wgrać 1,8 GB własnych sampli (nowych barw z nowymi samplami). Zaletą tego instrumentu jest synteza FM dzięki którym po za typowymi pianinami FM są też ciekawe barwy innego typu. Barwy syntezatorowe głownie są tu właśnie samplowane (z wyjątkiem tych FM) bo nie ma tu syntezy VA czyli wirtualnego analoga. Do MODX/Montage jest za to zdecydowanie najwięcej banków barw jakie można dokupić a moim zdaniem to ważne. Fantom 0 gorzej wypada pod względem pianin i instrumentów akustycznych w porównaniu MODX+ czy Kurzweila ale moim zdaniem najlepiej wypada pod względem barw syntezatorowych i masz tu wirtualny analog a szczególnie dobrze jak byś dokupił do niego rozszerzenie Jupiter-8. Rozważył bym ten instrument poważnie na twoim miejscu głównie ze względu na barwy syntezatorowe. Nautilus - jest w nim wszystko ale.... (pisałem wcześniej) Generalnie wszystkie się nadają dla ciebie ale musisz zdecydować sam na podstawie własnych preferencji a nie moich (ja zaryzykował bym z Fantomem 0 + rozszerzenie Jupiter 8) Weź też pod uwagę że to tylko najprostsze podstawowe informacje które na szybko przyszły mi do głowy, bo jak bym się miał rozpisywać na temat wad i zalet każdego z nich to pisał bym chyba cały dzień
Hardware: Kurzweil PC3K8, Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne. |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Zamiast Roland Fa 08, Akai 61 key mpc??? | TomekD | 23 | 12,743 |
05.11.2025, 09:45 Ostatni post: hammond |
|
| Roland Juno G vs Roland FA 06 | Wito | 7 | 4,410 |
05.07.2025, 15:44 Ostatni post: pawelsz |
|
| Mały podróżny keyboard - a może klawiatura midi + laptop? | lipek | 2 | 2,520 |
26.03.2025, 21:32 Ostatni post: Valtari |
|
| Yamaha CLP-735 czy Kawai CA 401 a może inne? | kuskus81 | 1 | 2,104 |
23.10.2024, 17:00 Ostatni post: pawelsz |
|
| Yamaha dgx, czy może... | Jarbrz | 0 | 1,564 |
10.10.2023, 06:25 Ostatni post: Jarbrz |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości