Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Podłączenie piana do PC - interface, software, itp.
10.02.2025, 20:41,
RE: Podłączenie piana do PC - interface, software, itp.
(10.02.2025, 14:07)Kwintyliusz napisał(a): Witam Forumowiczów,

Zamierzam nagrywać podkłady oraz jakąś swoją muzykę (tylko piano). Do tej pory podłączałem piano bezpośrednio do komputera (line-in) i przechwytywałem audio. Niestety latencja zabija cały efekt, walczę, kombinuję, ale całkowicie nie umiem się jej pozbyć.

Pomyślałem więc, że kupię jakiś zewnętrzny interface (M Audio M-Track Duo?) i może to pomoże. Ostatnio doszedł jeszcze jeden problem, ponieważ muszę nagrać ten sam podkład w kilku różnych tonacjach. Stąd już krótka droga do przerzucania się z opóźnionego latencją audio, na midi (nie wiem czy to dobry kierunek, ale wydaje się chyba najrozsądniejszy). W związku z tym postanowiłem zrewidować całą drogę dźwięku, od piana do efektu końcowego:

1. czy możecie polecić (o ile jest konieczny) jakiś interface, najlepiej obsługujący zarówno audio (w celu zredukowania latencji o ile najdzie mnie ochota na nagrywanie audio), jak i midi.

2. software (znów najlepiej, o ile istnieje) przechwytujący zarówno midi jak i audio. Jeśli uda mi się nagrać dobrze w audio, to super, jeśli nie, to w midi zawsze mogę wyprostować pojedyncze kiksy. Nie potrzebuję kilku-GB kombajnu do zaawansowanej obróbki dźwięku z milionem funkcji, ale raczej czegoś lżejszego.

3. Skoro mowa o midi, to może od razu jakaś wtyczka (o ile jest potrzebna), która urealni to pianko na tyle, aby brzmiało w miarę dobrze. Jeśli taka istnieje, to może całkiem zrezygnuję z nagrywania audio na rzecz midi.

Dziękuję z góry za wszelkie wskazówki!

Witaj. Szkoda że nie podałeś jakie masz pianino bo tak to nie wiem czy ma w ogóle MIDI i jakie posiada wyjścia audio itp ale pomijając ten fakt na pozostałe aspekty postaram się odpowiedzieć.

Ad.1 Bardzo mało producentów kart (prawie wszyscy) nie informuje o jednym z najważniejszych parametrów jakim jest latencja interfejsu audio. Jest to szczególnie śliski temat w segmencie tanich interfejsów. Nie wiem czy wymieniony przez ciebie interfejs zapewni ci wystarczającą niską latencję, bo go nie znam ale na pewno będzie o wiele mniejsza latencja jak przy zintegrowanej karcie jaką masz w komputerze. Pamiętaj że wydajność twojego komputera, a szczególnie procesora CPU, jest kluczowa dla zapewnienia niskich latencji w interfejsach audio, bo dzięki temu im szybszy komputer (procesor) tym niższą latencje możesz ustawić w interfejsie audio a procesor będzie w stanie podołać tym nastawom (czytaj: nie będzie zacięć i trzasków które się pojawiają jeśli procesor nie wyrabia ustawień karty).
Trzeba więc w ustawieniach interfejsu audio znaleźć kompromis między nastawom parametrów interfejsu wpływających na latencje a wydajnością twojego procesora CPU.
Jak wspominałem nie miałem do czynienia z M Audio M-Track Duo dlatego nie będę go polecał ale z informacji w profesjonalnym artykule, który znajdziesz poniżej w linku wynika że jest dość szybki i powinien ci wystarczyć ale ma poważną wadę dla ciebie, bo nie ma złączy MIDI więc musiał byś dodatkowo zainwestować w interfejs MIDI, który podłączysz do komputera, a do niego swoje pianino (jeśli ma MIDI).
https://www.soundonsound.com/reviews/m-a...k-solo-duo

Alternatywnie mogę polecić Arturia MiniFuse2 którą znam i wiem że jest szybka, a do tego zawiera złącza MIDI i jest w przystępnej cenie jak na to co oferuje (oprogramowanie jakie do niej dostaniesz gratis załatwia wszystkie twoje pomysły o których piszesz czyli posiada programowy DAW i procesory efektów).
https://www.arturia.com/products/audio/m.../minifuse2

Pamiętaj że skoro już masz zamiar wydać pieniądze na interfejs audio to może warto rozważyć czy nie kupić interfejsu z 4 wejściami zamiast 2 bo może teraz ci to nie potrzebne ale za jakiś czas się wkręcisz w tzw domowe studio i będziesz się chciał wspólnie nagrać na żywo z np gitarą albo wokalem do twojego akompaniamentu albo oba na raz a wtedy będzie trzeba znowu zmieniać interfejs jeśli kupisz z tylko dwoma wejściami.

Ad.2 Są oczywiści proste programy albo do nagrywania audio albo do nagrywania MIDI ale jak ma być to i to razem, to raczej trzeba myśleć o programach typu DAW a one już są bardziej skomplikowane ale wszystko jest do opanowania (każdy kiedyś zaczynał nie wiedząc nic)
Programy DAW są również w wersjach darmowych mimo ze są całkiem profesjonalne i ja na pewno zawsze mogę polecić program Cakewalk firmy Bendlab do pobrania tu: https://www.bandlab.com/products/cakewalk
Inne DAW możesz sobie znaleźć w sieci.
Z reguły kupując interfejs w komplecie dostajesz jakąś okrojona wersję wersję jakiegoś DAW oraz inne dodatki w komplecie (tak jest w przypadku ww. interfejsów Arturi i M-Audio)

Ad.3. Nie wiem co chcesz urealniać nagrywając realne pianino które posiadasz Wink  MIDI odegra nagraną partię twojego pianina głosem twojego pianina. Zakłam że trochę niezręcznie zadałeś pytanie, a pewnie chodzi ci o to aby nagrać MIDI, a odtwarzać to np barwą wirtualnego pianina ( VST w DAW) o lepszej barwie jak twoje pianino albo po porostu i innej barwie. Nie będę się w tym temacie rozpisywał, bo nie jestem pewien o co ci do końca chodzi)

Hardware: Kurzweil PC3K8,  Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6,  Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne...
VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Podłączenie piana do PC - interface, software, itp. - przez bestspec - 10.02.2025, 20:41