|
Podłączenie piana do PC - interface, software, itp.
|
|
12.08.2025, 06:30,
|
||||
|
RE: Podłączenie piana do PC - interface, software, itp.
Cześć @bestspec,
Mała aktualizacja zakupowa: zdecydowałem się na Artutię MiniFuse 2 (dzięki wielkie za polecenie) i jestem z niej bardzo zadowolony (choć nie mam porównania z innymi urządzeniami). Na moje potrzeby jednak wystarcza. Pojawiły się natomiast 2 problemy (zapewne amatora) związane z ustawieniami poziomów nagrywania. Ciężko to wyjaśnić, ale postaram się. A. NIERÓWNY SYGNAŁ AUDIO NA OBU KANAŁACH 1. Podłączyłem piano kablami liniowymi do obu kanałów Arturii (w pianie L/Mono - do pierwszego wejścia, R - do drugiego wejścia) kablami PD Connex (zbalansowane). 2. Arutia połączona przez USB do PC z tyłu (żadnych przednich paneli). 3. W Arturii oba kanały otwarte są po równo na 50%, zaś głośność piana na około 40%. 4. Rozumiem, że dźwięk powinien być podany z mniej więcej tą samą głośnością na obu kanałach do Ableton Live 12, nie ustawiałem żadnych odchyleń w lewą lub prawą stronę. 5. Jednak podczas nagrywania, kanał lewy gra tuż pod peakiem, zaś kanał prawy jest praktycznie niesłyszalny (i niewidzialny). Wiem, że mogę mocno dokręcić lewy kanał, a prawy odkręcić prawie na full i wtedy wykresy z obu kanałów wyglądają podobnie, ale nie o to chyba chodzi. Q. Czy w ogóle takie 2-kanałowe połączenie ma sens, i czy jest jakaś możliwość zbalansowania tego tak, aby nagranie było równe? B. SZUMY NA NAGRANIU AUDIO 1. Podłączenia jak powyżej, w każdym nagraniu niestety pojawiają się szumy (być może spowodowane nierównomiernym rozkręceniem obu kanałów, ale to tylko moje domysły). 2. Nie wiem jak bardzo powinienem je ignorować, ale sądzę (na swój amatorski słuch), że powinny być sporo niższe, o ile w ogóle. 3. Oczywiście szumy są prawie niesłyszalne przy normalnym poziomie odtwarzania muzyki. Jednak, jeśli puszczę go na większych głośnikach (lub na sprzęcie estradowym w Domu Kultury), to już brzmi to bardzo amatorsko. Q. W jaki sposób mógłbym zredukować te szumy? Szukałem odpowiedzi na forum Arturii, ale nie znalazłem wątku, a rejestracja nowych użytkowników jest zawieszona. Napisałem również do ich supportu, ale od tygodnia nie ma odpowiedzi. Myślę, że kłania się tu moja niewiedza z zakresu dostrojenia wszystkich urządzeń. |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Słuchawki do stage piana | Qaroll | 11 | 19,174 |
04.11.2021, 18:14 Ostatni post: pawelsz |
|
| Podłączenie 2-óch syntezatorów przez midi | dubbles | 0 | 2,807 |
20.06.2018, 15:13 Ostatni post: dubbles |
|