Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Podłączenie piana do PC - interface, software, itp.
18.08.2025, 19:45,
RE: Podłączenie piana do PC - interface, software, itp.
(18.08.2025, 11:00)Kwintyliusz napisał(a): Z piana do interfejsu prowadzą kable sygnałowe stereo PD Connex (1.5m zbalansowane), kupione całkiem niedawno i nie eksploatowane nadmiernie.

Zaś słuchawki to nowy nabytek dosłownie sprzed kilku dni (SONY MDR-7506), kupiłem je właśnie po to aby mieć pewność, że zakłócenia nie pochodzą z nich.
Podłączone są one oryginalnym kablem wprost do Arturii.

Postaram się wysłać jeszcze raz nagrania, które z jakiegoś powodu są puste.
Zaczynam się zastanawiać, czy w jakiś sposób nie zaburza dźwięku lampka podłączona do tej samej listy zasilającej co piano, monitory komputerowe albo same głośniki monitorowe? (pewnie nie, ale coraz bardziej abstrakcyjne rozwiązania czasem przychodzą do głowy).

Czy jest jeszcze coś, czego byś potrzebował, czy poczekamy na to, aż piano wróci z serwisu?

Słuchawki podałem tylko jako przykład problemu z którym ja się zetknąłem kiedy słuchając przez te słuchawki słyszałem podobne zniekształcenia jak u ciebie Wink Twoje słuchawki na pewno nie są przyczyną zniekształceń w nagraniach.

Pytałem o to czy próbowałeś innych kabli bo problemów szuka się między innymi metodą prób i błędów eliminując/zastępując poszczególne elementy połączeń innymi aby znaleźć problem. Dlatego też każdy pomysł jest dobry i należy go sprawdzić z odłączeniem lampy włącznie.
Zakłócenia w sieci elektrycznej też mają znaczenie dlatego dobra listwa zasilająca z filtrami to podstawa (dla bezpieczeństwa i braku ryzyka problemów).

Jeśli będziesz robił kolejne nagrania to pozostaw trochę "ciszy" na początku i na końcu i może zrób też pauzę w środku tego kiedy grasz aby było słychać same zniekształcenia które się nagrywają.

Hardware: Kurzweil PC3K8,  Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6,  Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne...
VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Podłączenie piana do PC - interface, software, itp. - przez bestspec - 18.08.2025, 19:45