Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cubase 15 czyli nowa odsłona chyba najbardziej popularnego DAW
07.11.2025, 00:38,
RE: Cubase 15 czyli nowa odsłona chyba najbardziej popularnego DAW
(06.11.2025, 22:21)Valtari napisał(a): A myślałem że do MODX dodają Cubase Le.
Wydaje mi się że nawet najprostsza i najbardziej ograniczona wersja w zupełności by mi wystarczyła. Raczej nagrywał bym tylko to, co wypluje z siebie MODX M
Mimo wszystko nagrywanie na rejestrator audio jest chyba prostsze, nie trzeba kombinować z ustawieniami kanałów MIDI Smile
Tak czy inaczej to dla mnie nowy świat, sekwencerów w instrumentach używałem chyba gdzieś od 1996 albo 7 Wtedy z Yamahy QS 300 wyciskało sie cuda Smile
W każdym razie ściągnięcie i wypróbowanie Cubase AI nic nie kosztuje, a jak mnie to przerośnie to zawsze można wrócić do innych pomysłów Smile

Do MODX dawali Cubase AI, a przynajmniej ja taki dostałem ale myślę że wszystkie takie były bo to przecież specjalna wersja dla klientów Yamahy.
Po instalacji Cubase AI masz od razu gotowe Template specjalnie dla MODX i przy starcie Cubase wystarczy jedno z nich wybrać. Jedyne co musisz zrobić później to zacząć grać i wcisnąć przycisk nagrywania. 

[Obrazek: 54906904713_3db9a9c043_z.jpg]

Nie musisz nagrywać MIDI ani nawet się tym interesować, bo przecież DAW nagrywa również Audio na ścieżki i na pewno nie jest to trudniejsze, bo też wystarczy tylko włączyć nagrywanie i zacząć grać Wink Przykładowo gitarzyści przecież nie zawracają sobie głowy MIDI tylko nagrywają samo Audio.
Tyle że w Cubase jak się pomylisz przy nagrywaniu audio to możesz (masz możliwość ale nie musisz) wygodnie wyciąć zły fragment i zastąpić to poprawnie nagranym i jest to proste w porównaniu z rejestratorami bo działa na zasadzie zaznaczenia myszką fragmentu nagrania i wycięcia go (co robisz jak wszystko w Windows czyli zaznaczasz i naciskasz przycisk Delete - już prościej chyba być nie może Wink ).

Jak będziesz zaczynał przygodę z Cubase, to służę pomocą Wink Możemy zrobić jakąś zdalną sesję między pulpitami naszych PC itp.

Hardware: Kurzweil PC3K8,  Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6,  Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne...
VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Cubase 15 czyli nowa odsłona chyba najbardziej popularnego DAW - przez bestspec - 07.11.2025, 00:38