|
pomocy! ;-) CP?YC?CK?RD?MODX?
|
|
23.12.2025, 20:56,
|
||||
|
RE: pomocy! ;-) CP?YC?CK?RD?MODX?
Yamaha jak dla mnie niestety nie jest najmocniejsza jeśli chodzi o barwy pad, a w tych samplowanych bywa, że słychać wyraźnie zapętlenia próbek, objawiające się wibrowaniem/dzwonieniem dźwięku, główne w wyższych rejestrach, przynajmniej w serii CK to słyszę, w YC jeszcze aż tak nie grzebałem. Choć taka barwa Analog Pad jest dobra.
CP88 jest fajnym wyborem, solidnie zbudowany instrument z super klawiaturą jak piszesz, ale żeby nie było tak łatwo, to podsunę coś jeszcze. No i brak regulacji cutoff filtra tutaj jest sporym minusem jak dla mnie (przynajmniej w sekcji SUB jest attack i release), żeby sterować padami na zasadzie ich "wyłaniania się", rozjaśniania i ściemniania. Nie jestem znawcą worshipów, ale jeśli piszesz o połączeniach piano+pad, to jakaś kontrola nad tymi padami inna niż głośność pewnie by się przydała. Generalnie w każdej sekcji masz dedykowane kontrolery do każdej istotnej funkcji, nawet oktawy zmieniasz sobie jednym naciśnięciem niezależnie. Test Pawła z 2019 roku https://www.youtube.com/watch?v=t8nFVJUyI8U . Ogólne demo Woody'ego z 2019 roku jak instrument ledwo się pokazał i miał zaledwie kilkadziesiąt barw na pokładzie https://www.youtube.com/watch?v=3Hpb9eTJRow . Demo barw CP88 od Bena Allena, trochę nowsze (prawdopodobnie wersja OS 1.40, obecnie jest 2.00) ale większość barw pokazuje https://www.youtube.com/watch?v=umCI6iWiPi4 Co istotne te instrumenty w ogóle nie urywają brzmień, nie zmieniają ich głośności ani gwałtownie nie przechodzą w nowe włączone efekty przy przełączaniu ustawień przyciskami Live Set. Na przykładzie YC61 co daje łatwy dostęp do cutoff https://www.youtube.com/watch?v=2Hgqcf-sKDc Przychodzi mi do głowy Numa X Piano, są trzy wersje klawiaturowe, 73 (11,7 kg), 88 (zaledwie 14 kg) i 88 GT (22 kg). Obsługuje 4 warstwy wewnętrzne brzmień. Nie miałem tego niestety pod palcami, jest szansa, że jeśli piszesz, że GHS jest OK to na tej TP110 pograsz całkiem komfortowo. Wypadałoby tego dotknąć i się przekonać samemu. Tutaj plus taki, że zarówno 73 jak i 88 są lekkie (88 GT jest dopiero powyżej 20 kg i ma ponoć super klawiaturę porównywalną z tymi Yamahami CP/YC). Demówka sprzed ponad roku wszystkich barw Numa X Piano https://www.youtube.com/watch?v=_6pfn_Ry...f_wdQrV2zK Można ściągać ze strony producenta dodatkowe barwy, aby dołożyć do fabrycznych (np. fortepian August Forster). Polska recenzja https://www.youtube.com/watch?v=0btIgEe4EPI Regulacja cutoff, attack, release jest, ale przynajmniej z poziomu edycji brzmienia trzeba się trochę enkoderem nakręcić, aby przejść cały zakres regulacji, nie zamyka się to w jednym obrocie gałką, być może można to przypisać np. do modulacji i działa to wtedy inaczej - do weryfikacji. Metalowa obudowa, choć zasilacz niestety zewnętrzny. Yamaha CK88, instrument o ultra przejrzystym panelu. Niestety Yamaha go nie aktualizuje w ogóle od momentu wydania. Barwowo jest to bazowane na seriach CP i YC, natomiast jak widzisz w stopce mam je obydwa i jednak słychać, że brzmienie, które wychodzi z CK nie jest tak mocne/dynamiczne jak z flagowców. Baza brzmieniowa ta sama, ale ciut mniejsza energia i klarowność na wyjściu. Instrument 2-2,5 raza tańszy, trzeba to wziąć pod uwagę. Mam malucha CK61 i jest za te pieniądze idealny na próby/mniej poważne granie/jamy/czy jako miniaturka YC, a nawet bardziej elastyczny bo łączysz trzy dowolne brzmienia. Niestety o ile brzmień nie urywa, po przełączeniu na inny live set może być nagła zmiana poziomu głośności (jeśli się różnią na danej partii A, B lub C) czy efektu. Tutaj porównanie Numy X Piano z CK88 od Woody'ego, ma jeszcze więcej filmów, np. stricte fortepiany, jest w czym grzebać. https://www.youtube.com/watch?v=v5svTK5LHK8 Filtr jest dostępny i to z osobnym pokrętłem resonance, oczywiście attack/release... Lekki, oczywiście plastikowy nie tak profesjonalny jak CP/YC. Jeśli myślałbym o padach, to tutaj przychodzi mi na myśl Roland, który zwykle ma tego wirtualnego analoga na pokładzie. Tylko teraz który? Moja przygoda z Rolandem skończyła się na serii stacji roboczych FA. Fajne instrumenty z perspektywy czasu, bardzo funkcjonalne i intuicyjne, jeszcze z prawdziwym SuperNaturalem, nie wykastrowanym po nadejściu ery Zen-Core. Spróbowałem nowego Fantoma-0 i te fortepiany są straszne jak dla mnie w porównaniu z poprzednikiem FA. Instrumenty nastawione na brzmienia syntetyczne. Wspomniany przez Ciebie RD2000 powinien być zdecydowanie lepszy w te klocki, ale to kawał maszyny - długi i prawie 22 kg. Z lekkich instrumentów mamy RD-88 czy potem RD-88 EX, ale mocno bym się zastanawiał nad wygodą obsługi - brzmień tysiące, ale nie ma kółka żeby wygodnie się pośród nich poruszać. Mam nadzieję, że brzmieniowo RD-88 nie ma aż tak zmasakrowanych tych fortepianów jak obecne Fantomy-0. Demo https://www.youtube.com/watch?v=Z8YLSSXeqrE Cutoff, attack, resonance, wszystko jest można poustawiać pod gałki. Do weryfikacji w instrukcji. Trzy warstwy. Na plus waga i smukłość instrumentu, wykonanie plastikowe. Klawiatury w Rolandach z mojego doświadczenia nie należą do najszybszych (możliwości repetycji), więc jeśli granie będzie jak mniemam spokojne to spoko, ale jeśli pojawią się szybkie szesnastki, nie daj Boże całymi akordami to może być problem i niepożądany wysiłek dla ręki. Kwestia mocno subiektywna. Ewentualnie coś pokroju FP-60X, ale tutaj gorzej z manipulowaniem w czasie rzeczywistym i bodaj tylko 2 warstwy na raz albo dual albo split. I na koniec, jeśli chodzi o MODX8, to nowy MODX M8 jest przy całej swojej złożoności, bo prawie jak Montage M, instrumentem lekkim o sporych możliwościach, i z wirtualnym analogiem AN-X, co pozwala uzyskać cieplejsze brzmienie niż we wcześniejszych MODX. Doszły pokrętła pod ekranem, doszło więcej suwaków, przycisków, jest jak był oczywiście super knob, który może chociażby blendować ze sobą brzmienia, oczywiście o wiele więcej... pytanie tylko czy faktycznie złożoność instrumentu nie będzie przytłaczająca i nie niepotrzebna. Przy prostych instrumentach bywa się bardziej kreatywnym, przynajmniej ja tak mam. Aktualnie takiego instrumentu nie potrzebuję, ale o ile MODX/MODX+ mi się nie podobał również ze względu na małą liczbę kontrolerów i skupienie prawie wszystkiego na ekranie dotykowym, to seria MODX M nieco poprawia sytuację w tym względzie. Myślałem jeszcze o Kawai MP7SE, ale ciężki smok. Nie ma chyba Korga pasującego do zadanych kryteriów. Kronos młoteczkowy ciężki i skomplikowany, Nautilus brak kontrolerów, Grandstage X ciężki i wielki, SV-2 za proste i vintage. Z Dexibellem próbowałem, ale o ile na demówkach wszystko brzmi aksamitnie i super to na żywo mnie osobiście nie zachwycił, trochę taki lo-fi, oprócz fortepianów. A i w nich znalazłem dźwiękowe śmieci jak "cykanie" podczas wybrzmiewania próbek. Nordy za drogie. Nie wiem czy pomogłem Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły? Jeśli klawiatura młoteczkowa nie jest absolutną koniecznością możesz z ciekawości spróbować ograć gdzieś Numa Compact X SE ewentualnie starszą 2X. Organy Ci niepotrzebne, ale dzięki suwakom masz większą kontrolę nad brzmieniami synth/pad. 7 kg, 88 klawiszy półważonych TP9 idealne na wożenie co chwilę tu i tam. Ale to raczej jako drugi instrument, dodatek do czegoś bardziej pianistycznego.
Nord Electro 6D 73; Yamaha CK61, YC88
|
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Wiadomości w tym wątku |
|
pomocy! ;-) CP?YC?CK?RD?MODX? - przez matip878 - 23.12.2025, 12:07
RE: pomocy! ;-) CP?YC?CK?RD?MODX? - przez pawelsz - 23.12.2025, 13:54
RE: pomocy! ;-) CP?YC?CK?RD?MODX? - przez matip878 - 23.12.2025, 16:43
RE: pomocy! ;-) CP?YC?CK?RD?MODX? - przez pawelsz - 23.12.2025, 20:56