|
Dobre klawiatura i stage Piano
|
|
27.04.2014, 10:31,
|
||||
|
RE: Dobre klawiatura i stage Piano
Co do klawiatury, to podpisuję się pod tym co napisał hammond - VPC1 to obecnie najlepsza klawiatura!
Znajomy (zapalony amator klasyki) kupił Ją właśnie do grania, tylko i wyłącznie klasyki i jest wniebowzięty a Jego znajomy, zawodowy pianista był bardzo pozytywnie zaskoczony jej pracą więc jeśli szukasz najlepszej klawiatury do klasyki, to ją znalazłeś! Porównywałem tą klawiaturę z Rolandem RD700NX, Nord Piano 2 i akustycznymi fortepianami i uważam, że VPC1 jest najbardziej zbliżona do pracy akustycznych fortepianów. RD300 nie polecam. Nie znam Artisa i jego klawiatury więc się nie powinienem wypowiadać lecz sądzę (znając trochę Fatara), że będzie lżejsza od VPC1 i wymyk może nie będzie tak głęboki i wyczuwalny jak w Kawaiu ale to tylko moje domysły, no i też najważniejsza kwestia gustu rąk pianisty. Ja mam Nord piano 2 z Fatarem TP40M i dla mnie nie jest trochę za lekka, no i hałasuje strasznie. Co do brzmień. Do VPC1 najlepszy VST, to chyba Synthogy IvoryII (polecam!) plus karta dźwiękowa ale też tak jak pisał hammond -do komputera/laptopa. Do iPada, to iGrand (daje radę). Roland Supernatural jest niezły na słuchawkach ale znów muli na odsłuchach. Nie wiem jak brzmi Grand piano Artisa ale warto się przysłuchać brzmieniom Kurzweila, bo to znakomita synteza. Nord ma świetne i bardzo zróżnicowane brzmienia fortepianów ale klawiatura jak już pisałem wcześniej. P.S. Nie jest łatwe i tanie życie klasycznego pianisty w cyfrowym świecie
Kawai VPC1, Pianoteq 6 PRO, Synthogy Ivory II, GarageBand, Roland Quad Capture, Neumann KH120, Grado SR225i
|
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Nord Stage 88 vs Yamaha YC88 + VST | iknemusic | 2 | 1,153 |
02.12.2025, 20:26 Ostatni post: bestspec |
|
| Mały podróżny keyboard - a może klawiatura midi + laptop? | lipek | 2 | 2,533 |
26.03.2025, 21:32 Ostatni post: Valtari |
|
| dobre piano, ale też synth | dominujacygrzesiek26 | 0 | 1,502 |
25.01.2024, 04:20 Ostatni post: dominujacygrzesiek26 |
|
| Pierwsze piano cyfrowe dla amatorów | gosciu_co_zaczyna | 7 | 7,247 |
17.03.2023, 09:29 Ostatni post: gosciu_co_zaczyna |
|
|
|
Instrument z dobrą klawiaturą | aspiryna | 19 | 25,870 |
10.01.2023, 23:58 Ostatni post: Bapo |