Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Który automat perkusyjny: Alesis SR18, Akai XR20 i BOSS DR-880?
16.11.2014, 01:05, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.11.2014, 01:14 przez Azzorek.)
Big Grin  Który automat perkusyjny: Alesis SR18, Akai XR20 i BOSS DR-880?
Witajcie,

Pytanie jak w temacie. Od dwóch tygodni w wolnej chwili przeglądam net w poszukiwaniu mojego typu. Wybrałem te trzy co w temacie. Boss DR-800 oczywiście używany, lub Alesis bądź Akai nowy.

Automatu perkusyjnego potrzebuję, aby na szybko zmontować sobie podkładzik do gry Live w domu. Nie chcę za każdym razem włączać DAWa i dziubać w PianoRoll. Interesują mnie zestawy perkusyjne głównie do muzyki elektronicznej w stylu oldschool, ale do innych styli też coś powinno być, bo nie wiem na co mnie najdzie w danej chwili Smile .

Poczytałem, że Alesis i Akai są teraz w "jednych łapach", czyli u Numark'a.
Są też podobne w budowie jeśli chodzi o elektronikę i wyjścia z tyłu obudowy. Mają taką samą polifonię - 32 głosy, oraz te same, duże wyświetlacze LCD. Inne mają natomiast zestawy perkusyjne na pokładzie i filozofię obsługi. Akai XR20 bardziej dla hiphopu i R'n'B.

Jeśli chodzi o BOSS DR-880 to ilościowo ma podobną liczbę instrumentów perkusyjnych, inna jest obsługa, no i jakość wykonania pewnie lepsza - jak to u Rolanda. Też mnie kusi, posłuchałem próbek na YT - całkiem dobre.

Rozważam też używany Akai MPC 500, tylko używany automat perkusyjny (zwłaszcza bez ważnej już gwarancji) to spore ryzyko w zakupie. Mimo wszystko wolałbym nowy sprzęt.

Osobiście najbardziej skłaniam się w stronę Alesis SR18. Może jednak odwiedziecie mnie od tego wyboru ? Smile

Pozdrawiam i czekam na jakieś typy lub chociaż dyskusję.

Azz

Kurzweil PC3K8+Kore64||Yamaha AN1X, CS1X||Waldorf Rocket, Streichfett, Pulse 2||Roland Juno-X, SH-4D, JV-1010+SR_98||KORG R3, Wavestate, 05/RW, X5DR, Monotron+Delay+Duo||Alesis SR18 i AirFX||KAWAI Q80||Novation Bass Station II ||Strymon BigSky||VSTi(KORG Legacy, Spectrasonics Omnisphere,Alpha-Ray)||Apple MacMini+Logic 9 Pro||PC+Cubase 12 Pro.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Który automat perkusyjny: Alesis SR18, Akai XR20 i BOSS DR-880? - przez Azzorek - 16.11.2014, 01:05