|
Pierwsze pianino cyfrowe do 3500zł
|
|
12.09.2015, 20:20,
|
||||
|
Pierwsze pianino cyfrowe do 3500zł
Cześć
Chciałbym się nauczyć gry na pianinie i szukam pianina cyfrowego, które byłoby do tego odpowiednie w cenie do 3500zł (ewntualnie mogę jeszcze trochę dopłacić). Nie będę się tu rozpisywał na czym mi to nie zależy, bo wiem, że każde pianino cyfrowe, a szczególnie w tym przedziale cenowym obok prawdziwego pianina nawet nie stało. Po prostu chciałbym coś co posłuży mi parę lat i z czego mógłbym bez większych problemów w przyszłości przesiąść się na akustyczne pianino. Nie zamierzam zostawać profesjonalnym pianistą i jechać na konkurs Chopinowski (chociaż kto wie co będzie dalej ), gram po prostu dla własnej przyjemności.Poszperałem trochę w internecie i wybrałem kilka modeli, które na różnych forach i stronach były polecane: 1. Kawai CL26 + najtańsze z wszystkich + dużo osób pisze, że bardzo dobry mechanizm klawiatury (ale też czytałem, że jest to najprostszy z tych stosowanych w pianinach cyfrowych Kawai) + wszystko jest w zestawie +/- przenośność - czytałem, że można rozkręcić na części, ale nie wiem czy za takie coś nie traci się gwarancji - klawiatura podobno plastikowa - gram obecnie na zwyczajnym keyboardzie Yamahy i już mnie wkurza ślizganie się palców po plastikowych klawiszach i ich głośny dźwięk 2. Casio PX-150 + na powierzchni klawiszy jest atrapa kości słoniowej i może nie będzie wyżej wymienionych problemów ![]() + z opisu producenta wynika, że mechanizm klawiatury jest znacznie bardziej zaawansowany niż w przypadku tego z Kawai + jest przenośne i lekkie + można sie nagrać + ma wyjście USB - trzeba dokupić pedał i stojak 3. Kawai ES100 + przenośne + podobno ma nowszego i dużo lepszego chipa w środku, przez co dźwięk jest lepszy niż w CL26 + można się nagrać + pedał w zestawie - klawiatura ta sama co w CL26, a więc plastik - trzeba dokupić stojak 4. Casio PX-750 + wszystkie plusy PX-150 oprócz przenośności + wszystko w zestawie + z wszystkich wymienionych pewnie oferuje najlepszy dźwięk i najsolidniej wygląda - drogie - nieprzenośne Wszystkie plusy i minusy wysunąłem na podstawie opinii z internetu - tak wiem, najlepiej odwiedzić sklep i sprawdzić na żywo. Zamierzam to zrobić w wolnym czasie, którego mam mało, w dodatku nie wiem czy w sklepach w mojej okolicy (Bytom, Katowice) będę miał okazję przetestować modele Kawai. Zresztą też nie mam do czego porównać mechanizmów klawiatur bo nigdy nie grałem na prawdziwym pianinie. Dlatego jeśli ktoś posiada któryś z tych sprzętów to może potwierdzić albo zaprzeczyć temu co napisałem. Jeśli macie jakieś propozycję to jak najbardziej piszcie, wiem, że jeszcze w tym przedziale cenowym jest Yamaha, Roland i Kurzweil itd., ale wyczytałem, że ich mechanizmy klawiatury są gorsze od Casia i Kawai. Pojawiła się także kwestia przenośności. Nie zamierzam podróżować z sprzętem, raczej będzie stał cały czas w mieszkaniu, ale że jestem studentem i prawdopodobnie za miesiąć lub dwa będę się przenosił do miasta, gdzie mam uczelnię to chciałbym żeby z przenoszeniem pianina było jak najmniej problemów. Nie jest to oczywiście najważniejsze. Nie potrzebuję również żadnych dodatkowych dźwięków, obecnie na keyboardzie jedyny dodatkowy dźwięk jaki używałem to klawesyn (bo fajnie się na tym gra Mozarta i Beethovena ), a z "bajerów" to używałem głównie metronomu.Trochę się rozpisałem, ale jeśli ktoś dotrwał i może w jakiś sposób pomóc to z góry dziękuję ![]() Pozdrawiam |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Pianino cyfrowe do 2000 zł | safenka | 1 | 248 |
23.05.2026, 09:17 Ostatni post: bestspec |
|
| używane czy nowe pianino cyfrowe | Krzysztof6654 | 0 | 228 |
14.05.2026, 08:49 Ostatni post: Krzysztof6654 |
|
| Pianino do 4000 max 5000 | Asia | 3 | 1,495 |
21.11.2025, 16:53 Ostatni post: Asia |
|
| Pierwsze pianino cyfrowe dla osoby dorosłej ~5tyś zł - | Justyna | 24 | 10,358 |
19.10.2025, 12:09 Ostatni post: Valtari |
|
| Pianino na początek dla dziecka lat 7 | Zooja22 | 6 | 4,281 |
18.10.2025, 17:12 Ostatni post: Valtari |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości

), gram po prostu dla własnej przyjemności.