Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rendering Audio z DAW - problemy !!
25.10.2015, 19:47, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25.10.2015, 20:00 przez Ralph1983.)
Rendering Audio z DAW - problemy !!
Witam ludziskaSmile

Zwracam się do Was z zapytaniem, co może być przyczyną powstawania dziwnych "przydźwięków", "clickow" etc wynalazków w pliku audio. który został wyeksportowany z DAW, w moim przypadku Reason 7.
Odkąd przesiadłem się z PC na Maca, to zauważyłem takie dziwadła jak odsłuchuje mix na słuchawkach. te "wynalazki" losowo się pojawiają w pliku audio. Jak na razie ratuje się tym, że eksportuje dany utwór kilka razy, i później na zasadzie, cut & copy usuwam miejsca gdzie są problemy i wklejam "zdrowy" fragmentSmile
Na monitorach aktywnych czy innych kolumnach tego nie da się wychwycić, jedynie na słuchawkach. Poszperałem w necie na ten temat i dużo ludzi ma z tym problemy w różnych DAW. Wysyłałem kiedyś do supportu Propellerhead próbkę, ale nic nie odpisali i tyle było pomocy z ich strony.
Pracuję na Mac Pro 2009 ( Intel Xeon 5500 Quad Core 2,66, 4GB Ram, dysk 500gb 64 mb cache, drugi taki sam na audio, do tego interfejs TC Impact Twin).
Zrobiłem taki test porównawczy - wyeksportowałem ten sam utwór po kilka razy zarówno na zintegrowanej karcie muzycznej jak i na interfejsie, no i jedynie co zauważyłem to iż te clicki trzaski są wyraźniejsze kiedy używałem interfejsu.
Zastanawiam się czy może to dlatego iż moje aranże liczą przeważnie 40-60 ścieżek Tonguem sama perkusja to ok 20 ;-) no i czasem te clicki brzmią jak jakiś hi hat lub trzask płyty winylowej.
Próbowałem z buforem, ustawiałem różne rodzaje próbkowania od 44 do 192, eksportowałem zarówno 16bit jak i 24 z ditheringiem i bez.. kombinacji było multum.
Pierwsze co pomyślałem, że może coś jest w aranżu, no bo jak odsłuchuję w Reasonie to bardzo rzadko są jakieś trzaski. Reason lubi czasem dodawać coś od siebie po eksporcie na jakiś fragment (np głośna nuta czy za duży flanger etc). Więc zrobiłem tak, wyeksportowałem cały utwór na osobne ślady, i wczytałem do nowego dokumentu w Reasonie i pokroiłem wszystko na klocki i zacząłem układać od nowa wszystko, mało tego zrobiłem tak iż np w drugim refrenie wrzuciłem te same audio clipy, które były w pierwszym i analogicznie tak zrobiłem z całą resztą. Jak odsłuchuje finalny projekt (waży ok 5gb) to jest ok a po eksporcie znowu kicha...
Zrobiłem też tak że odpaliłem program do nagrywania "what you hear" i puściłem play w Reasonie i nagrywałem w czasie rzeczywistym, niestety nic nie pomogło.. Ręce opadają

Mam też pytanie do użytkowników Maców, a mianowicie czy u Was też słychać z gniazd firewire ledwo słyszalny pisk, przypominający bardzo wysoki dźwięk leada kiedy macie wpięty do firewire jakieś urządzenie??
Mój interfejs zasilany przez firewire i wystarczy, że uruchomię kompa, i po chwili słychać ten pisk, zaznaczam, że interfejs nie jest włączony w pozycji "on", wystarczy, że wypnę kabel z portu i znika ten pisk, a gdy ponownie podepnę to pojawia się znów. No masakra jakaś ;-)
Na Snow Leopardzie były takie akcje, ale Apple udostępniło łatkę i było ok, aktualnie siedzę na Mavericku i niestety lipa ;-(, na Lion i Mountain Lion było tak samo ;-(

Sorry, że tak się rozpisałem, ale jakiś kryzys mnie dopadł i musiałem się wyżalić haha. Będę wdzięczny za każdą pomoc ;-)

Roland Juno-Stage, Roland Jupiter 80, Roland Xp-80, Korg M1, Korg KingKorg, Yamaha HS 80M, Mac Pro, Logic Pro 9, Propellerhead Reason 7,
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Rendering Audio z DAW - problemy !! - przez Ralph1983 - 25.10.2015, 19:47