|
polifonia
|
|
03.02.2016, 16:12,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.02.2016, 16:16 przez Azzorek.)
|
||||
|
RE: polifonia
Dodatkowo sprawa się bardziej komplikuje jeśli rozbudowujesz efekty FX na danych brzmieniach/warstwach. One również zabierają wolne głosy polifonii i ludzie często o tym zapominają. Ja kiedyś sprzedałem Korga M50 właśnie dlatego, że w trybie combi na rozbudowanych brzmieniach po prostu mi ucinał pogłos, albo skracał dźwięki, a miał 96 głosów polifonii. Nawet 128 głosów polifonii można zużyć w całości jak się postara
. Dlatego swego czasu kupiłem Kurzweila PC3 a później PC3K, bo ta firma ma własny autorski silnik syntezy VAST, który inaczej zarządza polifonią. Dzięki temu w tym syntezatorze można mieć do dyspozycji jakby więcej niż 128 głosów, bo efekty FX inaczej są implementowane w tor syntezy. Jeśli grasz jednym brzmieniem, nawet bardzo rozbudowanym to przeważnie 24 głosów jest wystarczające. Jeśli dorzucisz kolejne brzmienia do gry w tym samym czasie i nałożysz za dużo efektów, to szybko polifonię zredukujesz.Przykład: Jeśli syntezator ma cztery głosy polifonii, to bez efektów dane brzmienie można zagrać na raz czterema klawiszami klawiatury, czyli np. akord (3 klawisze) + solówka na pojedynczych klawiszach (w danej chwili tylko jeden klawisz, bez interwałów). Aby sobie ułatwić życie, można zrezygnować z efektów na danym brzmieniu oszczędzając tym głosy polifonii i nałożyć efekt fx z zewnątrz na wyjściu audio z syntezatora (np. w mikserze, interfejsie audio lub kamerze fx). Kiedyś tylko tak nadawano np. pogłos brzmieniom z syntezatorów analogowych, monofonicznych. Profesjonaliści do dziś używają zewnętrznych, sprzętowych efektów FX. Pozdrawiam, Azz
Kurzweil PC3K8+Kore64||Yamaha AN1X, CS1X||Waldorf Rocket, Streichfett, Pulse 2||Roland Juno-X, SH-4D, JV-1010+SR_98||KORG R3, Wavestate, 05/RW, X5DR, Monotron+Delay+Duo||Alesis SR18 i AirFX||KAWAI Q80||Novation Bass Station II ||Strymon BigSky||VSTi(KORG Legacy, Spectrasonics Omnisphere,Alpha-Ray)||Apple MacMini+Logic 9 Pro||PC+Cubase 12 Pro.
|
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Wiadomości w tym wątku |
|
RE: polifonia - przez Rychubil - 31.01.2016, 23:56
RE: polifonia - przez Azzorek - 03.02.2016, 16:12
RE: polifonia - przez Radi - 03.02.2016, 17:57
RE: polifonia - przez Azzorek - 03.02.2016, 23:35
RE: polifonia - przez Radi - 03.02.2016, 23:51
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

. Dlatego swego czasu kupiłem Kurzweila PC3 a później PC3K, bo ta firma ma własny autorski silnik syntezy VAST, który inaczej zarządza polifonią. Dzięki temu w tym syntezatorze można mieć do dyspozycji jakby więcej niż 128 głosów, bo efekty FX inaczej są implementowane w tor syntezy. Jeśli grasz jednym brzmieniem, nawet bardzo rozbudowanym to przeważnie 24 głosów jest wystarczające. Jeśli dorzucisz kolejne brzmienia do gry w tym samym czasie i nałożysz za dużo efektów, to szybko polifonię zredukujesz.