|
Jakie monitory do klawisza?
|
|
20.07.2016, 13:07,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.07.2016, 16:37 przez pawelsz.)
|
||||
|
RE: Jakie monitory do klawisza?
Odświeżę nieco temat, zastanawiam się w przyszłości nad jakimiś niedużymi monitorami do mojego Rolanda FP-80 (tak, wiem, że ma nagłośnienie wbudowane, ale mimo że to 4 głośniki i dumnie brzmiące Acoustic Projection, to nie jest to też żaden cud, ale w razie czego są bez podpinania dodatkowych gratów).
Obecnie wspomagam je niezbyt dużymi głośniczkami komputerowymi Genius SP-HF1201A http://www.geniusnet.com/Genius/wSite/ct...ctNode=148 , woofer 4", rozkręcone tak do 1/2 - 2/3 dodają miękkości w dole, nastawione głośniej zaczynają harczeć przy głośnym graniu. I ogólnie grają dość cicho z instrumentem. Oczywiście nie wyłączam głośników wbudowanych. Głośność w instrumencie nastawiona na ok. połowę. Z monitorami chciałbym już wyłączyć te wbudowane. Postanowiłem dłużej nie czytać forów poświęconym stricte monitorom i technice studyjnej, bo tam wszyscy mówią, że to szajs i polecają drogie zestawy. Próbki piana brzmią cudnie na słuchawkach (AKG K271 MKII, nie są przesadnie basowe, odpowiadają mi), a na głośniczkach wbudowanych już nie tak. Bas jest dla mnie ważny, ale nie aż tak jak czytelny nie mulący środek pasma. Tak więc szukam czegoś opartego o głośnik nisko-średniotonowy w zakresie 5" - 6" nie więcej. Raczej 5" gdyż zależy mi na kompaktowości. Aha, pokój w żaden sposób nie przystosowany akustycznie, ok 18 m2, monitory byłyby ustawiony na szafce i na biurku pomiędzy którymi stoi piano, prawy blisko rogu pokoju. Jak na razie moimi typami są: - KRK Rokit Powered 5 G3 - Behringer NEKKST K5 - M-Audio BX5 D2 lub wersja Carbon Co myślicie? Z barw używam głównie fortepianów, ale także organów elektromechanicznych, pian elektrycznych, czasem smyczków i delikatnych padów, dwie ostatnie kategorie lubię gdy brzmią dość "potężnie" z ładnym dołem. Co myślicie? KRK wypadają dobrze w tych testach: http://prosound.ixbt.com/hardsoft/krk-rp5.shtml 5 cali chyba G1 http://prosound.ixbt.com/hardsoft/krk-rp8g2.shtml 8 cali G2 Dodam, że kiedyś miałem piecyk Peavey KB3 i z barwą rolanda sobie nie radził. A tam są głośniki 12" + tweeter 1" a więc na pewno kiepsko z wyższym środkiem. Od razu mówię, że nie chcę wzmacniacza + kolumn pasywnych, zależy mi na kompaktowości. Nie chcę też subwoofera. Pozdrawiam
Nord Electro 6D 73; Yamaha CK61, YC88
|
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Jakie pianino cyfrowe wybrać? | Remind | 1 | 1,540 |
30.04.2025, 01:53 Ostatni post: bestspec |
|
| Jakie pianino cyfrowe wybrać? Wcześniej było pianino akustyczne | chakalakao | 6 | 4,338 |
10.12.2024, 13:15 Ostatni post: malumalu |
|
|
|
Jakie wymagania sprzętowe komputera do klawiatury midi | komodo83 | 11 | 10,667 |
14.10.2024, 23:29 Ostatni post: bestspec |
| jakie pianino estradowe | chomont | 9 | 6,733 |
19.06.2024, 20:41 Ostatni post: pawelsz |
|
| Jakie panini cyfrowe? | spadohroniaz | 8 | 7,770 |
11.04.2023, 17:55 Ostatni post: spadohroniaz |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości