Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(Niezbędny hardware i ustawienia w Motif ES. Proszę o podpowiedzi.
23.03.2017, 13:36, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.03.2017, 13:43 przez wasylu1.)
(Niezbędny hardware i ustawienia w Motif ES. Proszę o podpowiedzi.
Witam Serdecznie Smile

Jak w temacie już zaznaczyłem, jestem nowy w Motifie, raczej obracałem się w korgach, ale trafiła się okazja i sprawiłem sobie Yamaszkę, która okazała się caaałkiem dziarska. Szaleję teraz z instrukcją obsługi, którą też zdobyłem krwawicą, ale jakoś sobie radzę.

Moje pytania są raczej natury niekoniecznie zawartej w instrukcji.
Wersja, ktorą kupiłem, jest niestety bardzo okrojona, nie ma nawet ramu, ale to tak jak z PeCetem, powolutku i "bedzie pan zadowolony"

W związku z czym poszukuję kilku rzeczy:
1) Ramu działajacego w Motif ES i najlepiej, zeby to był jakiś odpowiednik, bo jak zobaczyłem ceny polecanych RAMów przez Yamahę, to przeżegnałem się lewym kolanem stojąc na głowie, a z tego co wyczytałem np na Motifatorze, to kilka innych ramów ze starych pecetów pasuje. Chciałbym wiedzieć jakie niezbędne warunki musi spełniać taki RAM oprócz 168 pinów, 256MB na sztukę i parzystości doboru kości, gdzie można znaleźć coś takiego i czy może ktoś z Was ma taki ramik po przystępnej cenie?

2)Koniecznie w następnej kolejności potrzebuję też mLan, vocoder i może jakieś rozszerzenia dźwięków, najlepiej synthów, najlepiej z instrukcjami, ale znając siebie wciągnę co możliwe, żeby instrument był jak najlepiej wyposażony do rzeczy, które mnie interesują.

Najważniejsza jest dla mnie gra na żywo (z zywym bandem, jak i solo) przy wykorzystywaniu vocodera, tradycyjnego syntezatora ze wszystkimi możliwymi bajerami oraz tworzenie muzyki w domowym studio.
Do gry na żywo bardzo chciałbym przystosować instrument tworząc odpowiednie presety, z czym też sobie jakoś powoli radzę, ale interesuje mnie taki cwancyk:

a) jako drugiego klawisza używam głównie Novation X-station 49, a szykuję się na coś innego (bo mam okazję wymienić go na "w miarę" dobre monitory studyjne), mam też w domu Rolanda GW8 i Korga N1 i zawsze któryś sobie biorę na wykony. Interesuje mnie opcja (o ile jest taka w ogóle możliwość) stosowania np.technologii MIDI do sterowania obydwoma instrumentami na raz, czyli np. ustawiam Preset w Motifie (lub urządzeniu sterującym), a inne instrumenty same dobierają (wcześniej zaprogramowane) presety, lub chociaż barwy w swoich systemach.

Nie chcę grać tylko brzmieniami jednego instrumentu (bo to wiem, że to akurat można ustawić korzystając z klawiatury sterującej), a raczej wykorzystywać różnice brzmieniowe między instrumentami.

4) Zdaję sobie sprawę, ze może nawet nie jest to możliwe i będę skazany na przestawianie każdego instrumentu między numerami, ale zapytać można, a chociażby z szacunku do odbiorców i zespołu, chciałbym mocno ograniczyć grzebanie w klawiszu w tak ważnych (i niekoniecznie niezbędnych) chwilach.
W związku z czym nasuwa mi się następne pytanie:

Czy istnieje możliwość połączenia ze sobą instrumentów tak, żeby zmieniając ustawienia w jednym samoczynnie zmieniały się one w innym?
(Niedawno jakoś niechcący udało mi się zmieniać Presety Motifa z poziomu X-Station, ale w jaki sposób to się odbyło to nie wiem, no i wolałbym jednak robić to z poziomu Motifa)

Ewentualnie: czy istnieją jakieś sterowniki (np nożne - podobne do gitarowych-MIDI) które po zaprogramowaniu robiły by to?

6) Wazna też sprawa: Czy pendrive, lub karta SD (ja używam pena) może być większy niż 512MB? ... po wielu próbach musiałem 2GB pena "okroic" z pamięci do 512MB i sformatować na FAT16...

7) Czy Reason4 (pytam, bo mam) będzie dobrze działał z MotifemES, a może ktoś zna inny ciekawy, łatwy i w miarę tani, lub najlepiej darmowy program typu LMMS, który będzie sobie radził z Motifem?

W swojej bardzo skromnej "wiedzy" na temat nagrywania i realizacji dźwięku jestem raczej starej daty analogowcem, czyli nagrywanie tradycyjne wielościeżkowe (kilkukrotne czasem - pamietam jeszcze taśmy wielośladowe) ale chciałbym wykorzystywać zalety obróbki cyfrowej jednak Wink

Będę baaardzo wdzięczny za , choć częściową, pomoc w tematach.

ps. Z pewnością to nie ostatnie tematy o które pytam, proszę więc o cierpliwość i wyrozumiałość, a także wskazówki dotyczące samej formy i treści pytań.

Dziękuję Smile

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
(Niezbędny hardware i ustawienia w Motif ES. Proszę o podpowiedzi. - przez wasylu1 - 23.03.2017, 13:36