Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Początkująca] Syntezator - jaki i czy w ogóle warto?
18.06.2017, 12:53, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.06.2017, 12:54 przez pawelsz.)
RE: [Początkująca] Syntezator - jaki i czy w ogóle warto?
"Ogród Króla Świtu" całkiem fajna płyta...

Cytat:Exodus, SBB..hmmm... na pewno masz 23 lata Smile
Ja mam 22 i też znam te rzeczy i cenię, choć tak stricte w tych klimatach nie siedzę Wink.

Cytat:P.S. Do mojej wczesnej kolekcji dodam jeszcze album "Józefina" Józefa Skrzeka (już bez SBB).
O, to, to, to! Wink

Cytat:Moi rodzice przed laty uznali, że nie ma sensu inwestować w instrument ani w naukę gry, jeżeli to ma być tylko hobby i nie będzie z tego w przyszłości zysków.
Inwestując w instrument często można zyskać właśnie to, czego kupić się nie da.

Cytat:Czy do zabawy w domu wystarczą mi najzwyklejsze słuchawki za kilka dych albo głośniki komputerowe? Czy lepiej jest podłączyć instrument do laptopa (kabel MIDI - USB?) i wtedy za głośniki służą te wbudowane w laptopie?
Głośniki wbudowane w laptop stanowczo nie. Przy niewielkim budżecie zdecydowanie lepiej skierować się w stronę słuchawek, które mogą służyć także no "zwykłego" słuchania muzyki. Tu jest kopalnia wiedzy na ten temat: http://www.audiofanatyk.pl/ . Kiedyś też szukałem, poradziłem się na tamtejszym forum i jestem bardzo zadowolony (w moim przypadku padło na AKG K271 MkII, ale można zacząć od czegoś tańszego).

Cytat:2 lata temu podczas wizyty w sklepie muzycznym sprzedawca z dużym doświadczeniem (sam świetnie gra) przekonywał mnie, że nie można zaczynać przygody z muzyką od kupna syntezatora. Wg niego: keyboard z dynamiczną klawiaturą i porządnym brzmieniem fortepianu i pianina - opanowanie tego instrumentu do perfekcji, nauka nut, akordów itd. i dopiero wtedy należy myśleć o syntezatorze.
Jest sporo instrumentów, które łączą w sobie cechy syntezatorów z barwami "keyboardowymi" - akustycznymi pianinami i innymi instrumentami. A czy to w keyboardzie czy w syntezatorze klawiatura zwykle i tak nie będzie pianistyczna, chyba, że w drogich modelach "wszystko mających" (syntezatory i stacje robocze zwykle z 88 klawiszami).

Cytat:Szukam czegoś więcej - kreowania własnych brzmień, testowania różnych przebiegów fal, korzystania z LFO, sekwencera, arpeggiatora itd.

Najlepszy dowód na to, że nie interesuje Cię typowy keyboard z brzmieniami ustawionymi "na sztywno". Chyba nie każdy syntezator posiada sekwencer.

W wyborze konkretnego syntezatora raczej nie pomogę, bo na co dzień używam zupełnie innych brzmień. Nigdy nie interesowały mnie także instrumenty mające mniej niż 61 klawiszy, osobiście to dla mnie takie absolutne minimum, a komfort zaczyna się przy 73-76, zależy jeszcze do jakiego grania.

Nord Electro 6D 73; Yamaha CK61, YC88
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: [Początkująca] Syntezator - jaki i czy w ogóle warto? - przez pawelsz - 18.06.2017, 12:53