|
[Początkująca] Syntezator - jaki i czy w ogóle warto?
|
|
23.06.2017, 19:23,
|
||||
|
RE: [Początkująca] Syntezator - jaki i czy w ogóle warto?
Wczoraj wreszcie miałam trochę wolnego czasu, wybrałam się do pewnego sklepu muzycznego z nadzieją, że będzie tam Novation UltraNova i sprzedawca mi ją odpowiednio zaprezentuje. Tymczasem po wizycie mam mętlik w głowie
1. Nie mieli na stanie interesującego mnie syntezatora. 2. Sprzedawca zapytał, jakich brzmień szukam, czego słucham i powiedział, że jego zdaniem powinnam szukać syntezatora analogowego, ewentualnie wirtualnego analoga. Nic odkrywczego, wiem o tym ![]() 3. Jego zdaniem kupowanie przez osobę początkującą syntezatora mającego fabrycznie wgrane pressety na wstępie zabija kreatywność, bo nie skupisz się na tworzeniu i szukaniu unikalnych brzmień, tylko będziesz chciała odtworzyć (sama wykręcić) te wgrane. Stwierdził, że jak ktoś chce mieć gotowe brzmienia, to niech szuka lepszego keyboarda a nie syntezatora, bo tu to Ty masz być kreatorem brzmienia. Bardzo mnie ciekawi, co Wy na to. Podzielacie to zdanie? Ja chcę sama kręcić, ale ciekawi mnie, czy w praktyce gotowe pressety ułatwiają czy przeszkadzają. 4. Po kilku minutach rozmowy o ulubionych wykonawcach, budżecie, oczekiwaniach sprzedawca powiedział, że ma coś dla mnie - podłączył Yamaha Reface CS. Hm... Na pierwszy rzut oka pomyślałam, że to chyba jakaś zabawka, bo wygląd instrumentu jest niepozorny. No i powiem Wam, że się bardzo zdziwiłam, bo to "maluch z dość sporym wnętrzem". Pograłam chwilę, pobawiłam się suwakami i wyszło kilka ciekawych brzmień. Instrument nadaje się nie tylko do basów - jak większość monofonicznych analogów z tej półki cenowej (chyba że większość dem na YT jest stworzona przez kiepskich kreatorów brzmień i na MicroBrucie czy Novation Bass Station II można wykręcić bardziej delikatne brzmienia, leady, stringi, pady, dźwięki imitujące perkusję, flet itd.). Obejrzałam później w domu to demo i... jestem zachwycona. Urządzenie nie ma pamięci, w której można zapisać wykręcone brzmienie, ale jest ciekawy serwis Soundmondo - wystarczy podpiąć urządzenie kablem USB do laptopa, tabletu. Tylko pytanie, czy ten serwis będzie dostępny za 5-10-15 lat ![]() 5. Czytając o Reface CS i oglądając demka, postanowiłam sprawdzić inne modele z tej serii i... usłyszałam DX. Ten syntezator ma rodzaj/tor (?) syntezy FM i oferuje mnóstwo ciekawych brzmień. Moje zamiłowanie do analogowych dźwięków skłania mnie ku CS, ale na tym DX też można uzyskać ciekawe efekty. Gdybyście mieli wybierać - CS czy DX, to który i dlaczego? :-) 6. Kiedy wspomniałam o Józefie Skrzeku i Marku Bilińskim, sprzedawca zasugerował mi syntezatory firmy MOOG - ale nie z takim budżetem. Poprosił, żebym poczytała o i posłuchała co nieco KORGa MS 20 MiniNo i posłuchałam... Co sądzicie o tym modelu? 7. Teraz mój dylemat jest taki: Yamaha Reface CS (cena OK, 3 oktawy, niewielkie rozmiary i masa, można "wysunąć" - no bo są suwaki a nie pokrętła - piękne brzmienia, Soundmondo pomoże zapisać własne pressety i załadować czyjeś), KORG MS 20 Mini (zdaje się, że KORG to bardzo szanowany producent syntezatorów, remake legendarnego modelu, 3 oktawy, przypomina mi MOOGa, piękne brzmienia, ALE: czy nowicjuszka poradzi sobie z patchowaniem, czy tutaj można w jakikolwiek sposób zapisać uzyskane brzmienia - a nawet nie tyle brzmienia, co także ustawienia, dzięki którym je uzyskaliśmy? Cena przekracza budżet, ale tylko trochę.), no i Yamaha Reface DX (Zalety jak przy CS, ale czy bawić się w syntezę FM? No i jednak gdzieś tam mi brakuje w tym modelu pokręteł, suwaków. Są przyciski, a mi się to z keyboardami kojarzy )Koniec elaboratu. Będzie mi miło, jeśli ktoś przeczyta i zechce odpowiedzieć. Katarzyna
|
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| używane czy nowe pianino cyfrowe | Krzysztof6654 | 0 | 229 |
14.05.2026, 08:49 Ostatni post: Krzysztof6654 |
|
| Korg G1B Air, Kawai CN301 czy Roland PR701 | Arek-S | 0 | 611 |
27.12.2025, 15:11 Ostatni post: Arek-S |