|
[Początkująca] Syntezator - jaki i czy w ogóle warto?
|
|
02.07.2017, 21:25,
|
||||
|
RE: [Początkująca] Syntezator - jaki i czy w ogóle warto?
Dzięki za wszystkie wskazówki i informacje.
![]() Zabieram się za samodzielną naukę teorii i gry, może coś z tego wyjdzie. Bawiłam się ostatnio tym, co już mam - keyboardem Yamaha PSR-E253, niestety bez dynamicznej klawiatury (a to zdaniem wielu absolutna podstawa). Zagrałam nawet kilka razy wspomniane "Dla Elizy". Jedną z najtrudniejszych rzeczy dla osoby początkującej jest prawidłowe ułożenie palców na klawiaturze - wbudowany system edukacyjny pokazuje mi, które klawisze po kolei należy naciskać, ale dobór odpowiedniego palca należy do mnie. Przejrzałam na razie spis treści i fragmenty książki "Teoria muzyki dla bystrzaków" - nie wiedziałam, że jest tego aż tyle. ![]() Poczytałam też inne tematy na tym forum. Widzę, że część z Was nie traktuje poważnie syntezatorów z klawiaturą mini: (02.07.2017, 12:07)Valtari napisał(a): Za to widać nacisk w segment Stage Piano ( nowy RD2000) oraz ( nie tylko u Rolanda ) w 3, 4 oktawowe "zabawki" często z miniaturowymi klawiszami ! To chyba odpowiedź na nieumiejących grać "muzyków" tworzących "nutę"Wg mnie - jako totalnej amatorki - niektóre z nich prezentują naprawdę ciekawe brzmienie. Ogrywałam ostatnio model Yamaha Reface CS (ciągle mnie korci, bo jest tani i opinie ma dobre). Często zdarzało mi się nie trafić w pożądany klawisz albo wcisnęłam przy okazji również klawisz sąsiedni. Nie wiem, czy to wynika z ogólnego braku obycia z klawiaturą, bo nie gram na co dzień, czy profesjonaliści również mają kłopoty z szybką grą na takiej klawiaturze. Zauważyłam też, że często wspominacie o syntezatorach Yamaha MOXF, Motif itp., a - co mnie zaskoczyło, bo zawsze KORGa uważałam za ścisłą czołówkę - odradzacie syntezatory tej firmy, kiedy dochodzi do porównania KORG (np. Kross) vs. Yamaha/Roland. Katarzyna |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| używane czy nowe pianino cyfrowe | Krzysztof6654 | 0 | 226 |
14.05.2026, 08:49 Ostatni post: Krzysztof6654 |
|
| Korg G1B Air, Kawai CN301 czy Roland PR701 | Arek-S | 0 | 609 |
27.12.2025, 15:11 Ostatni post: Arek-S |
|