|
[Początkująca] Syntezator - jaki i czy w ogóle warto?
|
|
03.07.2017, 13:02,
|
||||
|
RE: [Początkująca] Syntezator - jaki i czy w ogóle warto?
(02.07.2017, 22:47)Azzorek napisał(a): Jak się uparłaś na tego reface to kup. Bylebyś grała i rozwijała się muzycznie . Jednak w mojej ocenie robisz sobie krzywdę taką klawiaturą. To dobre dla ludzi, którzy mają duże doświadczenie w grze i wiedzą jak za markować na takich klawiszkach. (03.07.2017, 00:25)Rychubil napisał(a): Jeśli chodzi o te małe, mini klawiatury, to dla mnie również jest oczywiste, że pełnowymiarowa klawiatura zawsze będzie najlepsza ale czasem nie ma wyboru. Czemu robi się takie klawiatury? Może trendy hip-hopowe to wyznaczają albo konieczność miniaturyzacji dla muzyka, który musi zmieścić na scenie, wokół siebie wiele klawiatur? - nie wiem. Ja bym nie chciał takiej klawiatury ale jeśli byłaby do ogarnięcia a brzmienia by mi w pełni odpowiadały, to próbowałbym się do niej przyzwyczaić, jednak musiałaby mocno przebić konkurencyjne modele z pełnowymiarową klawiaturą, żebym musiał pójść na taki kompromis. Tutaj Azzorek ma rację - możesz sobie zrobić trochę krzywdę. Rozważam jeszcze jedno wyjście. Skoro chcę grać głównie (i jeszcze przez długi czas: jedynie) w domu i mam na laptopie kilkanaście różnych instrumentów VST, spośród których część brzmi naprawdę świetnie (jak mój ulubiony i ceniony przez wielu Synth1 czy wtyczki od polskiego Elektrostudio), to może - zamiast kupować syntezator z małą liczbą małych klawiszy - lepiej zainwestować te 1500-2000 zł w klawiaturę sterującą? To nie to samo + za każdym razem będę musiała korzystać z komputera, ale może to jest dobry kompromis? Tutaj dochodzą nowe pytania - jaka będzie latencja, czy do takiej zabawy wystarczy standardowy laptop, jaki jest rekomendowany program do korzystania z VST i klawiatur sterujących? Obecnie mam niewielki i darmowy VSTHost, "brzdąkam" sobie na klawiaturze od laptopa. Wciąż dużo pytań.Chcę się nauczyć prawidłowej, dobrej gry. Jeżeli klawisze mini nie cieszą się w środowisku dobrą opinią, to sobie je odpuszczam. Pozostając w temacie nówek, to najtańsze syntezatory z 61 klawiszami standardowej wielkości - Roland Juno DS, KORG KROSS, Yamaha MX 61 raczej nie cieszą się tu dobrą opinią (w wypadku MX 61 wyczytałam tu o takich mankamentach: mały rozmiar próbek, średnie brzmienie, ubogie możliwości edycji). Jest jeszcze opcja kupna syntezatora z mini klawiszami i podpięcia go do pełnowymiarowej klawiatury sterującej, ale moim zdaniem to jest bez sensu. Kupując instrument, płacę też za klawiaturę. Jeżeli nie będę jej używać, to są to pieniądze wyrzucone w błoto.Szkoda, że producenci sprzętu tak postępują. Może to celowe działanie - zrobimy całkiem fajnie brzmiący syntezator z klawiaturą mini. Rasowy muzyk nie będzie chciał na czymś takim grać, więc wyda kolejne pieniądze na klawiaturę sterującą = wciśniemy mu 2 produkty zamiast jednego. Katarzyna |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| używane czy nowe pianino cyfrowe | Krzysztof6654 | 0 | 228 |
14.05.2026, 08:49 Ostatni post: Krzysztof6654 |
|
| Korg G1B Air, Kawai CN301 czy Roland PR701 | Arek-S | 0 | 611 |
27.12.2025, 15:11 Ostatni post: Arek-S |
|
| Yamaha CLP825 / 835 czy Korg E1 AIR? | Maciej Uk | 8 | 2,932 |
24.11.2025, 19:31 Ostatni post: Maciej Uk |
|
| Roland RP-107 czy Kawai KDP75 ??? | accordiola | 8 | 7,083 |
19.10.2025, 10:50 Ostatni post: Bieska |
|
| Jaki statyw do Casio | deduss | 2 | 1,288 |
13.10.2025, 21:17 Ostatni post: bestspec |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Wciąż dużo pytań.
Kupując instrument, płacę też za klawiaturę. Jeżeli nie będę jej używać, to są to pieniądze wyrzucone w błoto.