|
Roland RD-2000, co o nim sądzicie?
|
|
11.07.2017, 16:04,
|
||||
|
Roland RD-2000, co o nim sądzicie?
Wczoraj w sklepie ogrywałem RD-2000 i co od razu mnie zaskoczyło (może to kwesta egzemplarza), to klawiatura. PHA-50 miałem już kiedyś okazję mieć pod palcami w FP-90 i tego albo nie zauważyłem, ale tego nie było. Chodzi mi o delikatny klik (i nawet słyszalny) podczas wciskania klawiszy, co prawda idzie się do tego przyzwyczaić, ale pierwszy moment był dla mnie irytujący.
Jeśli chodzi o brzmienia to miałem dziwny efekt, że brzmienia piano, które wydawałoby się, że powinny być identyczne jak u mnie w FA 08 brzmiały wyraźnie gorzej w RD-2000 (chodzi mi o supernatural). V-piano zabrzmiało tylko odrobinę lepiej niż u mnie SN. Było delikatnie łagodniejsze i precyzyjniejsze. O co chodzi? Zastanawiałem się czy to nie wina słuchawek na których słuchałem, ale słuchawki były ok (AKG K271). Hammondy zagrały dokładnie tak samo jak u mnie, smyki też. Z wyglądu RD-2000 na youtubie robiło na mnie wrażenie, z bliska powiało tandetą, szczególnie suwaki - takie po kosztach. Gałeczki ze skokiem też mi nie przypadły do gustu. Efekt końcowy był taki, że ucieszyłem się, że mam taki dobry sprzęt i cały zachwyt nad RD-2000 przeszedł mi.
Hardware: Roland FA 08, Kurzweil PC361, Yamaha DGX-670, Arturia Beatstep, Focusrite Scarlett Studio 2nd Gen., SSL 2, Universal Audio Volt 276, Behringer XR18, Native Instruments Komplete Audio 6, JBL LSR 306p
Software: Native Instruments Komplete 13, Arturia V Collection 8, IK Multimedia Total Studio 3.5 Max, Hauptwerk, Yoshimi, ZynAddSubFX, Addictive Keys Studio Grand |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Roland RD 88 | sami | 1 | 2,292 |
27.09.2021, 16:35 Ostatni post: pawelsz |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości