|
[Początkujący] Pianino cyfrowe do 3500/4000
|
|
09.09.2017, 07:45,
|
||||
|
RE: [Początkujący] Pianino cyfrowe do 3500/4000
Witam, pozwólcie że podłączę się do tematu.
Stoję przed podobnym wyborem i budżetem. Forum przetrzepałem, odwiedziłem bloga ELPIANO, byłem w kilku sklepach, od miesiąca nie oglądałem TV, za to znam chyba wszystkie filmiki o pianinach cyfrowych - zaliczyłem całą ścieżkę poszukiwacza pianina. No i co? I nic. Głównym przeznaczeniem instrumentu będzie nauka gry przez córkę, która chodzi do I klasy szkoły muzycznej. Nauczyciele nie doradzają nic poza prawdziwym akustykiem - w sumie rozumiem. F1 to F1 i żadna E formuła tego nie zastąpi. Niestety ze względów lokalowych (mieszkanie w bloku) nie mogę skazać sąsiadów na przymusową edukację muzyczną w wykonaniu córki (a może i ja zacznę coś poplumkiwać). Dwa - nikt w moim najbliższym otoczeniu nie jest muzykiem i nie jestem pewien czy odróżniłbym kiedy pianino stroi a kiedy nie. Jeśli nadejdzie taka chwila że córka powie, że zamierza iść w tym kierunku poważnie i potrzebuje + ma umiejętności by dobrać instrument wtedy pewnie zdecyduję się na akustyka. Do tego czasu będzie musiała zadowolić się cyfrówką. W swoich rozważaniach doszedłem już do ściany, przed którą stoi Roland F140 lub 130. Dla mnie jako laika brzmienie jest OK w zestawieniu z Yamahą CLP 635, YDP 163/ 143 czy CASIO PX-760 czy AP260. Co do pracy klawiatury nie jestem w stanie odczuć różnicy między tymi modelami, a jak wiadomo sprzedawcy nie zawsze kierują się interesem klienta. Modele Casio raczej odpadają - nie przemawia do mnie ich jakość wykonania - obudowa naprawdę rozczarowuje, a jeśli to jest na niskim poziomie to z resztą może być różnie. Yamaha zyskuje moje uznanie (bardziej na podstawie opinii niż własnych doznań) za klawiaturę (GH3/x) w grę wchodzi YDP 163 lub jakiś powystawowy CLP 635/625. Na korzyść Rolanda przemawiają - przyzwoite brzmienia fortepianu - spora ilość pozostałych brzmień (gość w MXMusic naprawdę fajnie wymiatał podczas prezentacji. PS nie jestem ich pracownikiem )- mocno kompaktowa obudowa ( niestety jest to dla mnie także istotne) - ma chyba wszystkie porty (2 USB, line IN/OUT, x2 słuchawkowe) - trochę innych bajerów typu akompaniament/rytmy etc. które może pomogą córce w chwilach nudy podczas ćwiczeń. W kilku komentarzach natknąłem się na opinię, że klawiatura Rolanda jest zbyt twarda i bywa "ospała" powodując zmianę techniki nacisku na klawisze. Mimo to wielu określa ją jako dobrą lub bardzo dobrą. Pytanie brzmi: - czy początkujący użytkownik jest w stanie zrobić sobie krzywdę takim mankamentem (jeśli pianino miałby być tylko dla mnie to nie zaprzątałbym Wam głowy bo wirtuozem już nie będę, ale martwię się że córka będzie miała problem z przeskoczenia na szkolnego akustyka)? - Czy klawiatura GH3X z CLP635 jest na tyle lepsza od rolandowej PHA4 by wybulić 2 tysiaki więcej (mocno wykraczam poza budżet, ale czego się nie robi dla dzieci), ewentualnie 1 tysiak więcej na GH3 z YDP 163? - Czy ową twardość klawiatury można jakoś zniwelować ustawieniami (podobno ma 5 poziomów) Bardzo bym prosił o opinię osób które grały na w/w instrumentach. Sam złapałem się że chciałem coś napisać o danym modelu na podstawie wiedzy z forów czy YT, ale to przecież nie mam o tym bladego pojęcia. Uściślę że chodzi mi o mebelek, a nie stage piano. Reasumując to proszę Was o odwiedzenie mnie od zakupu Rolanda na rzecz którejś z w/w Yamah .
|
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Pianino cyfrowe do 2000 zł | safenka | 1 | 242 |
23.05.2026, 09:17 Ostatni post: bestspec |
|
| używane czy nowe pianino cyfrowe | Krzysztof6654 | 0 | 226 |
14.05.2026, 08:49 Ostatni post: Krzysztof6654 |
|
| Pianino do 4000 max 5000 | Asia | 3 | 1,489 |
21.11.2025, 16:53 Ostatni post: Asia |
|
| Pierwsze pianino cyfrowe dla osoby dorosłej ~5tyś zł - | Justyna | 24 | 10,350 |
19.10.2025, 12:09 Ostatni post: Valtari |
|
| Pianino na początek dla dziecka lat 7 | Zooja22 | 6 | 4,266 |
18.10.2025, 17:12 Ostatni post: Valtari |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

)