Kawai mp7se - alternatywa
|
01.08.2021, 08:18,
|
||||
|
RE: Kawai mp7se - alternatywa
(01.08.2021, 06:38)wulisu napisał(a): No i stało się, kupiłem tego Rolanda FP60 . Udało mi się go kupić w dobrej cenie taniej niż używane FP30 /30x . Dodatkowo statyw I oryginalny pokrowiec Rolanda. Dowód zakupu . Użyty może kilka razy. Mógłbym tak czekać w nieskończoność. Teraz przynajmniej co chwilę podchodzę i gram. Posiadanie wbudowanych głośników ma swoje zalety, nie trzeba włączać audio interfejsu i monitorów. Robię to tylko kiedy odpalam NI zeby odpalić lepsze fortepiany. I Bluetooth też się przydaje , w ciągu dnia jak pracuję w tle leci sobie muzyka przez głośniki. Podsumowując za te pieniądze jestem zadowolony. Teraz spokojnie mogę czekać na kolejną super okazję tylko poza yamaha p515 czy kawai mp7se w którym klawiatura trochę głośna przy powrocie klawisza na górę, nie ma specjalnie niczego na rynku dla mnie. Chciałbym mieć klawisz z kontrolerami na pokładzie, pitch band , usb audio i lepszą klawiaturę. Myślę że będzie trzeba poczekać na następcę korga D1 albo yamaha p515. Może Yamaha wypuści coś tańszego z lepszą klawiaturą. Teraz mogę spokojnie czekać muszę poczytać o ustawieniach tych klawiszy PHA4 . Wiadomo że są lepsze klawisze ale muszę uczciwie stwierdzić że nie ma tragedii i mam przyjemność z grania. Może jakbym miał kilkuletnie doświadczenie i ogranie, bardziej kręcił bym nosem. Ciekawe czy dałoby się włożyć klawiaturę od FP90 to ta sama obudowa . Dziękuję za wszelkie cenne informacje. Pozdrawiam Gratulacje! Oczywiście, że Bluetooth jest bardzo fajny, jeszcze parę lat temu pomyślałbym "a po co mi to" . Żeby kupić coś co będzie miało jednocześnie dobre piano z porządną młoteczkową klawiaturą, dużo kontrolerów, pitchbend, usb audio, to niestety ale takie są topowe workstation za kilkanaście tysięcy. Piana cyfrowe generalnie nie mają pitchbendera i wielu innych kontrolerów. W FP-60 i tak masz suwaki od equalizera i 2 warstw. Z ustawień klawiatury masz tylko czułość na dynamikę gry, ale za to 100 poziomów regulacji czyli można powiedzieć płynnie. Generalnie Roland PHA-4 Standard, jak na tę "gorszą" klawiaturę (od PHA-50 czy "dużych" PHA-4 Premium/Concert) jest świetna. Inne marki takie jak Yamaha czy Kawai w niższych modelach mają klawiatury jak dla mnie bardziej odbiegające od modeli topowych (porównując np. P-515 i P-125). Od FP-90 raczej Ci nie wejdzie, obudowa nie jest ta sama, 90tka jest głębsza (przód-tył).
P-515, PC4-7, CK61
|
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|