Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Podłączenie piana do PC - interface, software, itp.
10.02.2025, 14:07,
Podłączenie piana do PC - interface, software, itp.
Witam Forumowiczów,

Zamierzam nagrywać podkłady oraz jakąś swoją muzykę (tylko piano). Do tej pory podłączałem piano bezpośrednio do komputera (line-in) i przechwytywałem audio. Niestety latencja zabija cały efekt, walczę, kombinuję, ale całkowicie nie umiem się jej pozbyć.

Pomyślałem więc, że kupię jakiś zewnętrzny interface (M Audio M-Track Duo?) i może to pomoże. Ostatnio doszedł jeszcze jeden problem, ponieważ muszę nagrać ten sam podkład w kilku różnych tonacjach. Stąd już krótka droga do przerzucania się z opóźnionego latencją audio, na midi (nie wiem czy to dobry kierunek, ale wydaje się chyba najrozsądniejszy). W związku z tym postanowiłem zrewidować całą drogę dźwięku, od piana do efektu końcowego:

1. czy możecie polecić (o ile jest konieczny) jakiś interface, najlepiej obsługujący zarówno audio (w celu zredukowania latencji o ile najdzie mnie ochota na nagrywanie audio), jak i midi.

2. software (znów najlepiej, o ile istnieje) przechwytujący zarówno midi jak i audio. Jeśli uda mi się nagrać dobrze w audio, to super, jeśli nie, to w midi zawsze mogę wyprostować pojedyncze kiksy. Nie potrzebuję kilku-GB kombajnu do zaawansowanej obróbki dźwięku z milionem funkcji, ale raczej czegoś lżejszego.

3. Skoro mowa o midi, to może od razu jakaś wtyczka (o ile jest potrzebna), która urealni to pianko na tyle, aby brzmiało w miarę dobrze. Jeśli taka istnieje, to może całkiem zrezygnuję z nagrywania audio na rzecz midi.

Dziękuję z góry za wszelkie wskazówki!

Odpowiedz
10.02.2025, 20:41,
RE: Podłączenie piana do PC - interface, software, itp.
(10.02.2025, 14:07)Kwintyliusz napisał(a): Witam Forumowiczów,

Zamierzam nagrywać podkłady oraz jakąś swoją muzykę (tylko piano). Do tej pory podłączałem piano bezpośrednio do komputera (line-in) i przechwytywałem audio. Niestety latencja zabija cały efekt, walczę, kombinuję, ale całkowicie nie umiem się jej pozbyć.

Pomyślałem więc, że kupię jakiś zewnętrzny interface (M Audio M-Track Duo?) i może to pomoże. Ostatnio doszedł jeszcze jeden problem, ponieważ muszę nagrać ten sam podkład w kilku różnych tonacjach. Stąd już krótka droga do przerzucania się z opóźnionego latencją audio, na midi (nie wiem czy to dobry kierunek, ale wydaje się chyba najrozsądniejszy). W związku z tym postanowiłem zrewidować całą drogę dźwięku, od piana do efektu końcowego:

1. czy możecie polecić (o ile jest konieczny) jakiś interface, najlepiej obsługujący zarówno audio (w celu zredukowania latencji o ile najdzie mnie ochota na nagrywanie audio), jak i midi.

2. software (znów najlepiej, o ile istnieje) przechwytujący zarówno midi jak i audio. Jeśli uda mi się nagrać dobrze w audio, to super, jeśli nie, to w midi zawsze mogę wyprostować pojedyncze kiksy. Nie potrzebuję kilku-GB kombajnu do zaawansowanej obróbki dźwięku z milionem funkcji, ale raczej czegoś lżejszego.

3. Skoro mowa o midi, to może od razu jakaś wtyczka (o ile jest potrzebna), która urealni to pianko na tyle, aby brzmiało w miarę dobrze. Jeśli taka istnieje, to może całkiem zrezygnuję z nagrywania audio na rzecz midi.

Dziękuję z góry za wszelkie wskazówki!

Witaj. Szkoda że nie podałeś jakie masz pianino bo tak to nie wiem czy ma w ogóle MIDI i jakie posiada wyjścia audio itp ale pomijając ten fakt na pozostałe aspekty postaram się odpowiedzieć.

Ad.1 Bardzo mało producentów kart (prawie wszyscy) nie informuje o jednym z najważniejszych parametrów jakim jest latencja interfejsu audio. Jest to szczególnie śliski temat w segmencie tanich interfejsów. Nie wiem czy wymieniony przez ciebie interfejs zapewni ci wystarczającą niską latencję, bo go nie znam ale na pewno będzie o wiele mniejsza latencja jak przy zintegrowanej karcie jaką masz w komputerze. Pamiętaj że wydajność twojego komputera, a szczególnie procesora CPU, jest kluczowa dla zapewnienia niskich latencji w interfejsach audio, bo dzięki temu im szybszy komputer (procesor) tym niższą latencje możesz ustawić w interfejsie audio a procesor będzie w stanie podołać tym nastawom (czytaj: nie będzie zacięć i trzasków które się pojawiają jeśli procesor nie wyrabia ustawień karty).
Trzeba więc w ustawieniach interfejsu audio znaleźć kompromis między nastawom parametrów interfejsu wpływających na latencje a wydajnością twojego procesora CPU.
Jak wspominałem nie miałem do czynienia z M Audio M-Track Duo dlatego nie będę go polecał ale z informacji w profesjonalnym artykule, który znajdziesz poniżej w linku wynika że jest dość szybki i powinien ci wystarczyć ale ma poważną wadę dla ciebie, bo nie ma złączy MIDI więc musiał byś dodatkowo zainwestować w interfejs MIDI, który podłączysz do komputera, a do niego swoje pianino (jeśli ma MIDI).
https://www.soundonsound.com/reviews/m-a...k-solo-duo

Alternatywnie mogę polecić Arturia MiniFuse2 którą znam i wiem że jest szybka, a do tego zawiera złącza MIDI i jest w przystępnej cenie jak na to co oferuje (oprogramowanie jakie do niej dostaniesz gratis załatwia wszystkie twoje pomysły o których piszesz czyli posiada programowy DAW i procesory efektów).
https://www.arturia.com/products/audio/m.../minifuse2

Pamiętaj że skoro już masz zamiar wydać pieniądze na interfejs audio to może warto rozważyć czy nie kupić interfejsu z 4 wejściami zamiast 2 bo może teraz ci to nie potrzebne ale za jakiś czas się wkręcisz w tzw domowe studio i będziesz się chciał wspólnie nagrać na żywo z np gitarą albo wokalem do twojego akompaniamentu albo oba na raz a wtedy będzie trzeba znowu zmieniać interfejs jeśli kupisz z tylko dwoma wejściami.

Ad.2 Są oczywiści proste programy albo do nagrywania audio albo do nagrywania MIDI ale jak ma być to i to razem, to raczej trzeba myśleć o programach typu DAW a one już są bardziej skomplikowane ale wszystko jest do opanowania (każdy kiedyś zaczynał nie wiedząc nic)
Programy DAW są również w wersjach darmowych mimo ze są całkiem profesjonalne i ja na pewno zawsze mogę polecić program Cakewalk firmy Bendlab do pobrania tu: https://www.bandlab.com/products/cakewalk
Inne DAW możesz sobie znaleźć w sieci.
Z reguły kupując interfejs w komplecie dostajesz jakąś okrojona wersję wersję jakiegoś DAW oraz inne dodatki w komplecie (tak jest w przypadku ww. interfejsów Arturi i M-Audio)

Ad.3. Nie wiem co chcesz urealniać nagrywając realne pianino które posiadasz Wink  MIDI odegra nagraną partię twojego pianina głosem twojego pianina. Zakłam że trochę niezręcznie zadałeś pytanie, a pewnie chodzi ci o to aby nagrać MIDI, a odtwarzać to np barwą wirtualnego pianina ( VST w DAW) o lepszej barwie jak twoje pianino albo po porostu i innej barwie. Nie będę się w tym temacie rozpisywał, bo nie jestem pewien o co ci do końca chodzi)

Hardware: Kurzweil PC3K8,  Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6,  Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne...
VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne.
Odpowiedz
11.02.2025, 00:04,
do "bestspec"
Widze ze ogarniasz tez kwestie podlaczen, to moze bys pomogl w jednej sprawie.
Czytajac ten watek, skojarzylem, ze kuzyn ma stara yamaszke mo8, ktora chcial podlaczyc do pc. Wiele razy prosil, abym mu pomogl, bo nie jest zbyt techniczny. Zaczalem troche zglebiac temat w necie ale jedynie do czego dotarlem to ze jest to okrojona wersja motifa es.
Moglbys jakos zerknac fachowym okiem na ten sprzet i powiedzial czy nadawalby sie on jako klawiatura sterujaca midi do DAW-ow. Jak to wogole podlaczyc do komputera aby kuzyn mogl pobawic sie vsti w jakims programie.

Odpowiedz
11.02.2025, 00:30,
(11.02.2025, 00:04)krajewski26 napisał(a): do "bestspec"
Widze ze ogarniasz tez kwestie podlaczen, to moze bys pomogl w jednej sprawie.
Czytajac ten watek, skojarzylem, ze kuzyn ma stara yamaszke mo8, ktora chcial podlaczyc do pc. Wiele razy prosil, abym mu pomogl, bo nie jest zbyt techniczny. Zaczalem troche zglebiac temat w necie ale jedynie do czego dotarlem to ze jest to okrojona wersja motifa es.
Moglbys jakos zerknac fachowym okiem na ten sprzet i powiedzial czy nadawalby sie on jako klawiatura sterujaca midi do DAW-ow. Jak to wogole podlaczyc do komputera aby kuzyn mogl pobawic sie vsti w jakims programie.

Mo8 ma dwa typy złącz MIDI realizowane za pomocą tradycyjnych gniazd typu DIN5 oraz przez USB. Zatem wystarczy tylko kupić kabel usb jak do drukarki czyli na jednym końcu wtyczka USB-A (drukarkowe) a na drugim USB-B (zwykła wtyczka usb) i podłączyc MO8 z komputerem za pomocą tego kabla. Na komputerze trzeba zainstalować sterownik USB Yamahy który znajdziesz tu: https://usa.yamaha.com/support/updates/i...tion&k=MO6
Po instalacji sterownika i podłączeniu MO8 do komputera, MO8 będzie widoczna jako klawiatura sterująca dla wszystkich programów muzycznych wykorzystujących MIDI (DAW czy wirtualne syntezatory VST).
To wszystko.

Hardware: Kurzweil PC3K8,  Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6,  Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne...
VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne.
Odpowiedz
11.02.2025, 00:51,
No wlasnie chyba tak kiedys z kuzynem robilismy i nic nie wykrylo. Czy mozliwe jest, ze procesor w jego komputerze nie
wspiera zestawow instrukcji AVX2. Bo czytalem sobie teraz wpisy na jakims forum o tej nowej wtyczce vst do Montage i tam ktos ostrzegal przed brakiem wsparcia przez cpu dla Avx, ze sporo wtyczek ma z tym problem

Odpowiedz
11.02.2025, 01:13,
(11.02.2025, 00:51)krajewski26 napisał(a): No wlasnie chyba tak kiedys z kuzynem robilismy i nic nie wykrylo. Czy mozliwe jest, ze  procesor w jego komputerze nie
wspiera zestawow instrukcji AVX2. Bo czytalem sobie teraz wpisy na jakims forum o tej nowej wtyczce vst do Montage i tam ktos ostrzegal przed brakiem wsparcia przez cpu dla Avx, ze sporo wtyczek ma z tym problem

Avx2 oraz czyjeś problemy z Montage VST nie ma absolutnie nic wspólnego z działaniem MIDI w jakimkolwiek połączeniu komputera z klawiaturą obojętnie jaką.

AVX2 wprowadzono w 2013 roku i każdy nowszy procesor od 2013 do dziś ma te instrukcje obsługiwane więc jeśli ktoś ma dziś aż tak stary procesor i w sumie cały komputer, to gratulacje jeśli chce korzystać z tak wymagających programów jak Montage VST i myśli że mus się to uda. Druga sprawa to nie znalazłem żadnej oficjalnej informacji że to VST wymaga AVX2 bo raczej jest to określane od jakiego modelu procesora w górę można uruchomić ten program

Odpowiedz
11.02.2025, 01:19, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.02.2025, 01:47 przez krajewski26.)
czyli to rodzaj uzytej wtyczki vst ( jej kolejnej generacji) , w przypadku Montage to vst3 determinuje rodzaj/ generacje cpu
, ktora poradzi sobie z obciazeniem najnowszych instrumentow vst.

Ok. a wg ciebie co moglo byc przyczyna, ze po instalacji sterownikow i podlaczenia kabla usb, komputer (z 2019 albo 2020) nie wykrywal instrumentu

bestspec
Widze, jak duza wiedze posiadasz (dziekuje za wszystko).
Mam troche inne pytanie.
Czy istnieje mozliwosc zaimplementowania do dowolnego Daw - wszystkich bankow/zestawow dzwiekow
z dowolnej fizycznej Yamahy np. jakiejs PSR , Tak aby mozna bylo pracowac nad plikiem midi w Daw, ale wykorzystujac tylko instrumenty z tej PSR. Jak to zrealizowac

Odpowiedz
11.02.2025, 01:38,
(11.02.2025, 01:19)krajewski26 napisał(a): Ok. a wg ciebie co moglo byc przyczyna, ze po instalacji sterownikow i podlaczenia kabla usb, komputer (z 2019 albo 2020) nie wykrywal instrumentu

Mógł bym ci odpowiedzieć jak byś opisał w jaki sposób sprawdzałeś czy komputer widzi instrument. Na podstawie czego to stwierdziłeś?

Odpowiedz
11.02.2025, 01:51,
O ile pamietam to po instalacji sterownikow ze strony yamaha, podlaczylem ja normalnie kablem usb do pc.
Niestety zaden program jej nie widzial, nawet ten do edycji barw przeznaczony do tego instrumentu

Odpowiedz
11.02.2025, 06:53,
@bestspec, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, na prawę sporo aktualnej wiedzy w jednym wpisie!

1. Przepraszam, jasne że garść technikaliów na pewno będzie pomocna. Komputer to nie żaden mocarz do pracy studyjnej, zwykła biurwa na Win 10 :-) Intel Core i9-13900, 128GB RAM, płyta główna B760M DS3H DDR4 z wbudowaną kartą dźwiękową. Natomiast piano to Korg SV1 w wersji 88 klawiszy. Z tego co się orientowałem, to w nim wyjście midi jest. Pomysł z innym rodzajem interfejsu jest jak najbardziej godzien rozpatrzenia. Mam wokalistkę która sporadycznie będzie realizować się u siebie do podkładów które nagram i wtedy będę próbował składać to w całość. Ale czasem pewnie będziemy razem pracować u mnie - wtedy większa ilość wejść ma sens.

2. Cakewalk był pierwszym, który przyszedł mi do głowy więc cieszę się, że też go zaproponowałeś :-) Myślę, że będzie dość łatwo nauczyć się go na tyle, żeby ogarnąć moje potrzeby "realizatorskie".

3. Moja ostatnia przygoda z midi skończyła się na wgrywaniu dzwonków na telefon we wczesnych latach '2000 :-) Sądziłem, że nieważne z czego nagram midi, komputer odtworzy plik najbardziej zbliżoną barwą, jednak pewnie daleką od brzmienia piana. Stąd było moje pytanie o wtyczkę która poprawiła by barwę podkładu na wyjściu aby uzyskać efekt jak najbardziej zbliżony do nagrania audio. Nie dążę tu oczywiście do brzmienia Yamahy C7 ale do próby pozbycia się "kanciastości" midi oraz ogólnej poprawy głębi. Jeśli jednak mówisz, że zapisany podkład będzie brzmiał tak jak z piana, to będę jak najbardziej usatysfakcjonowany.

Podsumowując: 1. Arturia MiniFuse2 jako interface (wyjścia zarówno midi jak i audio); 2. Cakewalk (bo również przechwytuje oba formaty dźwieku); 3. olać sprawę, dźwięk z piana załatwi robotę.

Zgadza się?

Odpowiedz
11.02.2025, 10:19,
(11.02.2025, 06:53)Kwintyliusz napisał(a): @bestspec, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, na prawę sporo aktualnej wiedzy w jednym wpisie!

1. Przepraszam, jasne że garść technikaliów na pewno będzie pomocna. Komputer to nie żaden mocarz do pracy studyjnej, zwykła biurwa na Win 10 :-) Intel Core i9-13900, 128GB RAM, płyta główna B760M DS3H DDR4 z wbudowaną kartą dźwiękową. Natomiast piano to Korg SV1 w wersji 88 klawiszy. Z tego co się orientowałem, to w nim wyjście midi jest. Pomysł z innym rodzajem interfejsu jest jak najbardziej godzien rozpatrzenia. Mam wokalistkę która sporadycznie będzie realizować się u siebie do podkładów które nagram i wtedy będę próbował składać to w całość. Ale czasem pewnie będziemy razem pracować u mnie - wtedy większa ilość wejść ma sens.

2. Cakewalk był pierwszym, który przyszedł mi do głowy więc cieszę się, że też go zaproponowałeś :-) Myślę, że będzie dość łatwo nauczyć się go na tyle, żeby ogarnąć moje potrzeby "realizatorskie".

3. Moja ostatnia przygoda z midi skończyła się na wgrywaniu dzwonków na telefon we wczesnych latach '2000 :-) Sądziłem, że nieważne z czego nagram midi, komputer odtworzy plik najbardziej zbliżoną barwą, jednak pewnie daleką od brzmienia piana. Stąd było moje pytanie o wtyczkę która poprawiła by barwę podkładu na wyjściu aby uzyskać efekt jak najbardziej zbliżony do nagrania audio. Nie dążę tu oczywiście do brzmienia Yamahy C7 ale do próby pozbycia się "kanciastości" midi oraz ogólnej poprawy głębi. Jeśli jednak mówisz, że zapisany podkład będzie brzmiał tak jak z piana, to będę jak najbardziej usatysfakcjonowany.

Podsumowując: 1. Arturia MiniFuse2 jako interface (wyjścia zarówno midi jak i audio); 2. Cakewalk (bo również przechwytuje oba formaty dźwieku); 3. olać sprawę, dźwięk z piana załatwi robotę.

Zgadza się?

Masz szybszy procesor od tego który ja mam w moim muzycznym laptopie więc wydajnościowo na pewno ci zapewni bardzo niską latencję z interfejsami audio o których mowa. Twój Korg ma wyjścia/wejścia MIDI tradycyjnymi gniazdami DIN5 jak i przez USB.

1. Jeśli jednak jak sam piszesz czasem może będziesz chciał nagrywać wspólnie z wokalistką to większa ilość wejść potrzebna więc Arturia Minifuse4 (alternatywnie Behringer UMC404HD, Motu M4, Focusrite Scarlet 4i4)
2. Dasz radę z Cakewalk i zainteresuj się nim w pierwszej kolejności ale zainteresuj się też oprogramowaniem dołączanym gratis do interfejsów audio bo jeśli kupisz Audiofuse do w komplecie dostajesz Abloton Live Lite który w zupełności ci wystarczy i ma też tryb DAW i porócz tego pełni tez funkcję Groovebox (czego nie ma w Cakewalk ale pewnie ci to niepotrzebne będzie) i wiele innych przydatnych dla ciebie programów.
https://www.arturia.com/products/audio/m.../minifuse4
Jeśli Ableton ci nie podejdzie to oczywiście Cakewalk jest super wyborem, bo jest bardzo intuicyjny (na pewno bardziej niż Abloton), a jak już opanujesz podstawy Cakewalk to poradzisz sobie z każdym innym DAW jak np Cubase itp, bo wszystkie działają w podobny sposób i na podobnych zasadach (choć oczywiście różnice są)
3. Jeśli zagrasz coś na korgu jednoczenie nagrywając twoje granie przez MIDI to odtwarzając to MIDI odegra ci to twoim głosem Korga więc usłyszysz to identycznie jak zagrałeś (midi nagrywa wciśnięcia i puszczenia klawiszy, dynamikę uderzeń, wciśnięcia i puszczenia pedałów itp i puszczając/odtwarzając to midi te komunikaty wyzwalają dźwięk z modułu dźwiękowego twojego korga czyli słyszysz dokładnie to samo co sam zagrałeś). Wypróbujesz to zobaczysz bo ciężko wytłumaczyć Wink

Odpowiedz
11.02.2025, 11:11,
Super, no to mamy chyba wszystko! :-)

1. Arturia jest nieco ponad mój budżet ale dźwigniemy i to. Myślę że warto.

2. Cakewalk jest w dwóch wersjach (Next oraz Sonar) i też w dość przystępnej cenie. Ableton w moich uszach obrósł legendą jako dość nieintuicyjny i zaawansowany (ale to bardzo subiektywne podejście jednego znajomego, który dopiero uczył się jego obsługi) więc nie wykluczam sprawdzenia i jego w przyszłości.

3. Myślę, że wiem o co Ci chodzi i faktycznie łatwiej jest to zademonstrować niż opisać :-) Moja wiedza na midi utkwiła w miejscu, kiedy w żaden sposób nie były rejestrowane zmiany dynamiczne, sustain, itp. - stąd też moje początkowe obawy o jakość dźwięku i pytanie o wtyczkę która doda "naturalności". Jeśli jednak wszystko co wyrzucę z Korga będzie zbierane praktycznie 1:1, to już się nie mogę doczekać prób.

Teraz tylko "to wszystko" trzeba podłączyć tak, żeby się widziało i słyszało.

Dzięki wielki jeszcze raz za kompleksową odpowiedź!:-)
Myślę że temat do zamknięcia.

Odpowiedz
11.02.2025, 11:28,
bestspec
Moglbys zerknac na moje pytania 5 postow wczesniej i odpowiedziec

2 sprawa. Skoro zostal juz poruszony temat interfejsow audio. Jak dobre masz w nich rozeznanie.
Czy da sie kupic interfejs w ok.2-3tys do ktorego mozna jednoczesnie podlaczyc 3 klawisze (tak aby pidczas gry mozna bylo z nich wszystkich jednoczesnie korzystac, tzn. na jednym puscic jakis drum pattern, na innym grac barwe a z innego dac np pady, tak aby to tworzylo spojna calosc) oraz aby mozna bylo nagrywac dzwiek/samplowac o bardzo dobrej jakosci.

Odpowiedz
11.02.2025, 23:05,
(11.02.2025, 11:28)krajewski26 napisał(a): bestspec
Moglbys zerknac na moje pytania 5 postow wczesniej i odpowiedziec

Nie bardzo wiem o które pytania ci chodzi te o PSR? Najlepiej je przytocz ponownie.

(11.02.2025, 11:28)krajewski26 napisał(a): 2 sprawa. Skoro zostal juz poruszony temat interfejsow audio. Jak dobre masz w nich rozeznanie.

Myśle że dobrzeWink

(11.02.2025, 11:28)krajewski26 napisał(a): Czy da sie kupic interfejs w ok.2-3tys do ktorego mozna jednoczesnie podlaczyc 3 klawisze (tak aby pidczas gry mozna bylo z nich wszystkich jednoczesnie korzystac, tzn. na jednym puscic jakis drum pattern, na innym grac barwe a z innego dac np pady, tak aby to tworzylo spojna calosc) oraz aby mozna bylo nagrywac dzwiek/samplowac o bardzo dobrej jakosci.

Pewnie że się da (czego się dziś nie daWink ). Musisz kupić interfejs który ma 8 wejść (3 instrumenty stereo to 6 kanałów więc 2 kanały zostają ci na podłączenie czwartego klawisza w przyszłości albo dwóch urządzeń mono jak mikrofon czy gitara). Mało jest interfejsów z sześcioma wejściami, a że lepiej zawsze mieć zapas, to proponuje interfejs z ośmioma wejściami.
Oto kilka propozycji dla Ciebie:

Focusrite Scarlett 18i20 4th Gen (może pracować w trybie Standalone czyli bez podłączonego komputera co się czasem może przydać jeśli chcemy sobie tylko pograć na podłączonym do interfejsu sprzęcie/instrumentach i ma dośc rozbudowany przedni panel co sie tez przyda)
Motu UltraLite Mk5 (zapewnia niższą latencję (jest szybsza) jak oba modele Focusrite i Behringer (więc lepszy wybór pod kątem korzystania z wirtualnych syntezatorów i procesorów choć różnica jest nie duża) i działa również w trybie Standalone (jej mikserem można zarządzać zdalnie dedykowaną aplikacją na iPad ale nie wiem czy też w trybie Standalone)
Focusrite Scarlett 18i16 4th Gen (bardzo podobna do Scarlett 18i20 czyli zapewnia Standalone i taka samą latencję ale ma mniej rozbudowany przedni panel)
Behringer UMC1820 (najtańsza ale nie nie ma trybu Standalone ale jeśli komuś na tym nie zależy, to całkiem dobry wybór (dobry stosunek ceny do możliwości)). Nie miałem z nią do czynienia ale mam kolegę który ja ma i jest zadowolony a ma wiele instrumentów klawiszowych i dużo korzysta też z wirtualnych syntezatorów (więc zakładam ze jest dla niego wystarczająco szybka i zapewnia mu akceptowalna latencję)

Tak na marginesie:
Moim zdaniem zwłaszcza dla klawiszowców (szczególnie z dużą ilością instrumentów) najlepszym interfejsem na rynku w cenie do 5000 zł jest Arturi Audifuse 16Rig (nabyłem za 4200zł). Rewelacyjnie szybka (bardzo niska latencja więc super do wirtualnych syntezatorów), bardzo duża ilość wejść i wyjść, mega duże możliwości konfiguracyjne, niespotykane w tym przedziale cenowym rozwiązania, może działać w trybie standalone (bez podłączonego komputera) i w tym trybie może służyć jako pełnowartościowy mikser dla wszystkich wejść i wyjść i do tego z panela przedniego w tym trybie standalone mogę robić prawie wszystko (regulować głośności poszczególnych kanałów, mutować, włączać "solo", wgrywać różne konfiguracje miksera i wiele więcej). W innych interfejsach w tej półce cenowej które mogą działać w trybie standalone czyli samodzielnie bez komputera nie wiele da się regulować w tym trybie (najczęściej ustawiasz konfigurację miksera w komputerze i zapisujesz do pamięci i po odłączeniu od komputera juz nie masz jak zmienić poszczególnych parametrów jeśli panel przedni interfejsu na to nie pozwala) a w 16Rig jest po prostu poezja.

https://www.youtube.com/watch?v=HmOvt1ecwGA
https://www.youtube.com/watch?v=gLtwgH0GMiM

Odpowiedz
11.02.2025, 23:54, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.02.2025, 00:04 przez krajewski26.)
Generalnie myslalem nad tym - Focusrite Scarlett 18i16 4th Gen ( a czy ten bardziej rozbudowany panel przedni w stosunku do 18i20 daje wiecej mozliwosci czy tylko lepszy dostep do funkcji )

Ten wspomniany przez ciebie Audifuse 16Rig  to faktycznie dzielo sztuki, tylko ta cena ...
A czy on moglby jakos, zastapic mikser cyfrowy bo myslalem o oddzielnym Behringer air x18.

No i kwestia samplingu. Ktory by sie interfejs nadawal do zgrywania czystego dzwieku, z insgrumentow fizycznych albo vsti, wykorzystujac np. SampleRobot (ty @bestspec chyba korzystasz z tego programu wiec powiedz prosze cos o jego skutecznosci w tworzeniu multisampli  oraz,czy ten soft dziala lokalnie na komputerze czy musi  byc online podlaczony przez internet do chmury)

A teraz przytocze 2 pyt. ktore zadalem pare wpisow wyzej:

"@bestspec, Widze, jak duza wiedze posiadasz (dziekuje za wszystko) (...)
Czy istnieje mozliwosc zaimplementowania do dowolnego Daw - wszystkich bankow/zestawow dzwiekow
z dowolnej fizycznej Yamahy np. jakiejs PSR , Tak aby mozna bylo pracowac nad plikiem midi w Daw, ale wykorzystujac tylko instrumenty z tej PSR. Jak to zrealizowac"

Odpowiedz
12.02.2025, 01:18,
(11.02.2025, 23:54)krajewski26 napisał(a): Generalnie myslalem nad tym - Focusrite Scarlett 18i16 4th Gen ( a czy ten bardziej rozbudowany panel przedni w stosunku do 18i20 daje wiecej mozliwosci czy tylko lepszy dostep do funkcji )

Jeśli mówimy o samym panelu to większy dostęp do funkcji = więcej możliwości (np wygodna obsługa i może coś więcej w trybie Standalone)
Druga sprawa to obejrzyj sobie oba interfejsy z przodu i z tyłu i będziesz widział różnice fizyczne więc i różnice w możliwościach.

(11.02.2025, 23:54)krajewski26 napisał(a): Ten wspomniany przez ciebie Audifuse 16Rig  to faktycznie dzielo sztuki, tylko ta cena ...
A czy on moglby jakos, zastapic mikser cyfrowy bo myslalem o oddzielnym Behringer air x18.

Miksera cyfrowego nie zastąpi w pełni, bo wymieniony mikser cyfrowy ma też wbudowanie equalizery i procesory efektów. 16Rig jest mikserem samych sygnałów bez korekcji equalizerów, bez kompresorów czy innych procesorów efektów. To wszystko w Rig16 zastępuje mi DAW z odpowiednimi VST.

(11.02.2025, 23:54)krajewski26 napisał(a): No i kwestia samplingu. Ktory by sie interfejs nadawal do zgrywania czystego dzwieku, z insgrumentow fizycznych albo vsti, wykorzystujac np. SampleRobot (ty @bestspec chyba korzystasz z tego programu wiec powiedz prosze cos o jego skutecznosci w tworzeniu multisampli  oraz,czy ten soft dziala lokalnie na komputerze czy musi  byc online podlaczony przez internet do chmury)

Wszystkie wymienione interfejsy audio nadają się do tego wszystkiego o co wyżej pytasz w tak samo dobry sposób.
Co ty z ta chmurą tak ciągle wyjeżdżaszWink Chmury w domowym studiu muzycznym nie są do niczego potrzebne.
Sample robot działa lokalnie. Jest stworzony do robienia sampli i multisampli i zapisywania tego do różnych formatów instrumentów jakie moga wczytywac sample i multisample np do formatu Yamahy MODX/Montage i Montage M i wiele innych (sprawdź na stronie producenta do jakich formatów zapisuje). Może samplować ręcznie lub automatycznie (ręcznie czyli ty wciskasz przycisk nagrywania i zatrzymania itp).
Nie znam innego lepszego programu do robienia sampli i multisampli w szybszy i łatwiejszy sposób.

(11.02.2025, 23:54)krajewski26 napisał(a): Czy istnieje mozliwosc zaimplementowania do dowolnego Daw - wszystkich bankow/zestawow dzwiekow
z dowolnej fizycznej Yamahy np. jakiejs PSR , Tak aby mozna bylo pracowac nad plikiem midi w Daw, ale wykorzystujac tylko instrumenty z tej PSR. Jak to zrealizowac"
Niestety do póki nie wejdziesz na wyższy poziom wiedzy czym się różni nagrywanie MIDI od nagrywania Audio (chyba coś co nazywasz zestawem dźwięków) nie jestem ci w stanie odpowiedzieć na tak zagmatfane pytanie gdzie mylone są pojęcia nie rozpisując sie na 10 stron A4Wink. Midi to komunikaty, a nie fizyczny dźwięk czy barwa. Nagrywając midi nie nagrywasz dźwięku swojego pianina tylko komunikaty o wciśniętych i puszczonych klawiszach na osi czasu (oraz inne komunikaty jak siła uderzenia klawisza itp)
Odgrywając to nagranie midi można w uproszczeniu dla zobrazowania powiedzieć że MIDI odtwarzając te komunikaty i wysyłając je do twojego pianina odegra za ciebie głosem twojego pianina to co nagrałeś.

Dla zobrazowania obejrzyj ten film: https://www.youtube.com/watch?v=n_NaV6qNEV4
Można powiedzieć że Midi to na tym filmie ten bęben z rolką dziurawego papieru i jak widać to odtwarza nagrany (podziurowany) utwór głosem tego fizycznego pianina a nikt tego nie nagrałWink

Poczytaj trochę o midi (pooglądaj filmy) to ci szybciej pójdzie opanowanie pracy z komputerem z DAW itp.

Odpowiedz
12.02.2025, 02:28,
1.Znasz jakis tanszy zamiennik dla Audiofuse 16Rig, bo np. taki focusritte 18i16 czy nawet 20 jest jednak 2 x tanszy a czytajac opis Audiofuse jest troche funkcji z ktorych bym raczej nie skorzystal. Poza tym interfejs musze miec nowy, wiec musze Audiofuse odpuscic, mimo ze cholernie mi sie podoba.

2. Jak dobrze zrozumialem to aby w pelni edytowac (eq,efekty itd.) wszystkie sciezki to musze:
a) zestawic interfejs audio + mikserr cyfrowy np. focusrite 18i20 + behringer x18
b) albo zakupic sam interfejs audio a reszte zrobic juz oprogramowaniem czyli daw+ wtyczki
Ktora opcja, a czy b jest lepsza w kwesti mozliwosci do ceny

3. Spokojnie rozumiem roznice miedzy audio a midi. Midi to tylko szablon z ustawieniami, a audio to juz gotowy dzwiek wygenerowany na podstawie tego szablonu. Troche zle opisalem pytanie to teraz wyjasnie lepiej.
Mam instrument fizyczny z bankami dzwiekow wgranymi przez producenta  (to ta Yamaha MO8 od kuzyna. Pozbyl sie jej bo zabierala mu miejsce na strychu.). Juz go troche obczailem fizycznie z instrukcja. To okrojony motif es. Niestety kiepsko bedzie na nim zbudowac jakis utwor. Dlatego wpadlem na taki pomysl.
Chcialym w jakims DAW-e stworzyc pliki midi i kazda sciezke przypisac do barwy z tej Yamahy MO8 a nawet przypisac efekty typu chorus, reverb, panorame itp zgodne z tym co w MO8. Nastepnie nagrac taki plik midi na pendrive i zaimportowac go do do tej Yamahy. Dlatego pytalem czy barwy z tej Yamahy da sie jakos przeniesc do DAW aby na komputerze stworzyc dedykowany plik na ta Yamahe. Pliki midi mimo ze to szablony, ktore dopiero brzmia wygenerowane przez dany modul dzwiekowy to czesto tworzone sa w oparciu o banki brzmien tworcy. Ci z kolei nie trzymaja sie standardow GM i wgrane do jakiegos innego instrumentu  wykrzaczaja sie, np. na wszystkuch sciezkach pojawia sie piano, albo piano zastepuje bas, perkusje albo leady i wtedy brzmi to okropnie.

Odpowiedz
12.02.2025, 09:10,
(12.02.2025, 02:28), krajewski26 napisał(a): 1.Znasz jakis tanszy zamiennik dla Audiofuse 16Rig, bo np. taki focusritte 18i16 czy nawet 20 jest jednak 2 x tanszy a czytajac opis Audiofuse jest troche funkcji z ktorych bym raczej nie skorzystal. Poza tym interfejs musze miec nowy, wiec musze Audiofuse odpuscic, mimo ze cholernie mi sie podoba.

2. Jak dobrze zrozumialem to aby w pelni edytowac (eq,efekty itd.) wszystkie sciezki to musze:
a) zestawic interfejs audio + mikserr cyfrowy np. focusrite 18i20 + behringer x18
b) albo zakupic sam interfejs audio a reszte zrobic juz oprogramowaniem czyli daw+ wtyczki
Ktora opcja, a czy b jest lepsza w kwesti mozliwosci do ceny

3. Spokojnie rozumiem roznice miedzy audio a midi. Midi to tylko szablon z ustawieniami, a audio to juz gotowy dzwiek wygenerowany na podstawie tego szablonu. Troche zle opisalem pytanie to teraz wyjasnie lepiej.
Mam instrument fizyczny z bankami dzwiekow wgranymi przez producenta  (to ta Yamaha MO8 od kuzyna. Pozbyl sie jej bo zabierala mu miejsce na strychu.). Juz go troche obczailem fizycznie z instrukcja. To okrojony motif es. Niestety kiepsko bedzie na nim zbudowac jakis utwor. Dlatego wpadlem na taki pomysl.
Chcialym w jakims DAW-e stworzyc pliki midi i kazda sciezke przypisac do barwy z tej Yamahy MO8 a nawet przypisac efekty typu chorus, reverb, panorame itp zgodne z tym co w MO8. Nastepnie nagrac taki plik midi na pendrive i zaimportowac go do do tej Yamahy. Dlatego pytalem czy barwy z tej Yamahy da sie jakos przeniesc do DAW aby na komputerze stworzyc dedykowany plik na ta Yamahe. Pliki midi mimo ze to szablony, ktore dopiero brzmia wygenerowane przez dany modul dzwiekowy to czesto tworzone sa w oparciu o banki brzmien tworcy. Ci z kolei nie trzymaja sie standardow GM i wgrane do jakiegos innego instrumentu  wykrzaczaja sie, np. na wszystkuch sciezkach pojawia sie piano, albo piano zastepuje bas, perkusje albo leady i wtedy brzmi to okropnie.

Ad.1 Audiofuse 16Rig nie ma zamiennika (zamiennik musiał by mieć to samo albo prawie to samo i być tańszy) Oba modele Focusrite ci w zupełności wystarcza z tym ze ja raczej bym sugerował 18i20 (bliżej 16Rig jeśli chodzi o ogólne możliwości).
Ad.2 Coś pokręciłeś bo w zestawie a) bo Focusrite to nie mikser cyfrowy. Wiesz jak nie wiem czy ty chcesz wszystko obrabiać w mikserze cyfrowym (ma ograniczona niewielka ilość efektów itp) i nie używać komputera, czy obrabiac wszystko w komputerze w kótrym możesz mieć co chcesz i ile chcesz efektów. Myślę że mikser cyfrowy jest ci zbędny i wszystko będziesz robił w DAW.
Ad.3 Odgrywając pliki midi nie musisz korzystać z barw GM możesz korzystać z barw które sam stworzysz w Mo8. Musisz tylko na MIDI nagrać też komunikaty która ścieżka ma mieć przyporządkowaną którą barwę z twojej MO8 i bedzie tak jak piszesz że obrobisz sobie MIDI w DAW bo wygodniej i przeniesiesz przez usb do Mo8 i jak odtworzysz to MIDI w Mo8 to będziesz miał właściwe barwy. Przypadek że plik midi odgrywa niewłaściwie przyporządkowane barwy świadczy tylko o tym że ktoś go opracował nieprofesjonalnie albo zrobił to świadomie bez wykorzystania barw GM aby inny użytkownik sam przyporządkował sobie barwy bo mi inny instrument..

Odpowiedz
12.02.2025, 14:03,
ad.1 odp.) mialem na mysli interfejs zblizony troche do mozliwosci/jakosci Audiofuse ale znacznie tanszy, np.bez pewnych funkcji, z ktorych nie skorzystam bo sa np. zarezerwowane do sredniej wielkosci studia, nagrywania wielu instrumentow, routingu itd a nie do home recordingu. Mysle ze sa jakies posrednie urzadzenia miedzy takim Focusrite 18i16/20 a tym Audiofuse.

ad.2 odp.) Tak wiem, ze Focusrite to nie mixer cyfrowy, stawialem bardziej na Audiofuse, ze ma wiecej mozliwosci mixera.
Rozumiem, ze mikser cyfrowy byl by mi potrzebny w sytuacji, gdybym podlaczyl np 2 czy 3 klawisze, grooveboxy, automaty jakies itp. do interfejsu audio i odrazu wyszedl z tym na glosniki (bez uzywania komputera). Wtedy mixer dalby mi duza korekcje sygnalu. Inaczej puszczam wszystko przez oprogramowanie w komputerze i nie musze ponosic dodatkowych kosztow na mixer

ad.2 odp.) No wlasnie tylko jak tworzac midi w DAW-e przyporzadkowac mu instrumenty/efekty/ustawienia panoramy itp. z tej Yamahy, tak aby po wgraniu wszystko pasowalo. Niezbyt rozumiem tego zdania:
"Musisz tylko na MIDI nagrać też komunikaty która ścieżka ma mieć przyporządkowaną którą barwę z twojej MO8"
Skad DAW ma wiedziec jakie instrumenty ma MO8 i na jakich samplach jest to zbudowane.
Chcialbym miec mozliwosc odsluchiwania tego pliku midi w DAW barwami z MO8, inaczej po kazdej poprawce w PC wgrywac plik do MO i sprawdzac.
Przeciez do DAW mozna chyba wgrywac rozne banki brzmien

Odpowiedz
12.02.2025, 15:17,
(12.02.2025, 14:03)krajewski26 napisał(a): ad.1 odp.) mialem na mysli interfejs zblizony troche do mozliwosci/jakosci Audiofuse ale znacznie tanszy, np.bez pewnych funkcji, z ktorych nie skorzystam bo sa np. zarezerwowane do sredniej wielkosci studia, nagrywania wielu instrumentow, routingu itd a nie do home recordingu. Mysle ze sa jakies posrednie urzadzenia miedzy takim Focusrite 18i16/20 a tym Audiofuse.

ad.2 odp.) Tak wiem, ze Focusrite to nie mixer cyfrowy, stawialem bardziej na Audiofuse, ze ma wiecej mozliwosci mixera.
Rozumiem, ze mikser cyfrowy byl by mi potrzebny w sytuacji, gdybym podlaczyl np 2 czy 3 klawisze, grooveboxy, automaty jakies itp. do interfejsu audio i odrazu wyszedl z tym na glosniki (bez uzywania komputera). Wtedy mixer dalby mi duza korekcje sygnalu. Inaczej puszczam wszystko przez oprogramowanie w komputerze i nie musze ponosic dodatkowych kosztow na mixer

ad.2 odp.) No wlasnie tylko jak tworzac midi w DAW-e przyporzadkowac mu instrumenty/efekty/ustawienia panoramy itp. z tej Yamahy, tak aby po wgraniu wszystko pasowalo. Niezbyt rozumiem tego zdania:
"Musisz tylko na MIDI nagrać też komunikaty która ścieżka ma mieć przyporządkowaną którą barwę z twojej MO8"
Skad DAW ma wiedziec jakie instrumenty ma MO8 i na jakich samplach jest to zbudowane.
Chcialbym miec mozliwosc odsluchiwania tego pliku midi w DAW barwami z MO8, inaczej po kazdej poprawce w PC wgrywac plik do MO i sprawdzac.
Przeciez do DAW mozna chyba wgrywac rozne banki brzmien

Ad1. Jeśli ci Focusrite 18i20 nie wystarcza to nie ma nic pośredniego (są inne odpowiedniki dla 18i20) właśnie dlatego co ci już pisałem, że Rig16 ma tak ogromne możliwości w tej cenie jak o wiele droższe modele interfejsów innych firm. Przykładowo Motu 828 ma w miarę zbliżone możliwości, a jest droższy od Rig16. Tak jak podobne interfejsy RME fireface 802 FS który jest prawie dwa razy droższy a jest w miarę porównywalny z Rig16 i tylko ma kilka procesorów FX wmontowane czego nie ma w Rig16.

Ad2. Jeśli podłączysz wszystkie instrumenty do miksera cyfrowego Behringer i ten mikser do nagłośnienia bez używania komputera to interfejs audio nie jest ci do niczego potrzebny. Sumowaniem sygnałów equalizacją i nałożeniem efektów (tylko kilku dostępnych) i wysłaniem tego na nagłośnienie zajmuje się mikser. Jeśli zaś chcesz chcesz obróbkę sygnału czyli sumowanie, EQ, nakładanie efektów VST (np w DAW) chcesz robić w komputerze (o wiele więcej efektów i nie tylko) to potrzebujesz interfejsu audio którego musisz nagłośnić i nie potrzebujesz miksera. Oczywiście można w drugim wariancie dodac mikser Behringer ale po co? Gdyby Behringer X18 jednocześnie posiadał wbudowany interfejs audio (chyba nie posiada bo nie ma o tym nic na stronie tego produktu) a sa takie miksery które mają wbudowanie interfejsy audio bo byś upiekł dwie pieczenie na jednym ogniu. Inną sprawą jest fakt że interfejsy wbudowane miksery nie sa bogami w dziedzinie niskich latencji i jestem więcej jak pewien że każdy będzie wolniejszy od Rig16 czy Motu Ultralite mk5 więc wszystko zależy tez od tego na ile wazna jest dla ciebie niska latencja w kontekście wirtualnych syntezatorów ale też nagrywania sygnałów audio i ich powrotu na nagłośnienie (tu tez jest ważna niska latencja). Musisz wybrać jakiś kompromis.

Ad.3. Do DAW nie wgrywa się banków brzmień bo to nie instrument tylko rozbudowany sekwencer midi i audio plus VST. Skoro nie wierzysz że to jest możliwe albo nie rozumiesz jak, to niestety jest za skomplikowana sprawa do opisywania i nie będę tu pisał instrukcji na dziesiątki stron. Każdy DAW ma instrukcje, jest mnóstwo poradników i filmów pokazujących krok po kroku jak coś zrobić więc musisz trochę się sam zaangażować.

Odpowiedz
12.02.2025, 16:15,
ad.1+2) czyli najlepszym kompromisem miedzy mozliwosci/koszty bedzie zakup dobrego interfejsu audio.
Podlaczy sie go wtedy, kiedy zajdzie potrzebna zaawansowanej edycja sygnalow (soft-DAW) na komputerze.

ad.2) pytam bo szukalem odp. Ale chyba sam juz odkrylem ta odp.
W DAW robie same operacje na ustawieniach midi czyli taki szablon a podlaczony do komputera MO8 odtwarza mi to swoimi barwami przez wew.modul dzwiekowy. W ten sposob zadnych sampli nie wgrywam do DAW, jedynie chyba tylko listy z nazwami brzmien dla konkretnego instrumentu fizycznego w postaci pliku txt.
Tak to dziala ?

Odpowiedz
12.02.2025, 16:56,
(12.02.2025, 16:15)krajewski26 napisał(a): ad.1+2) czyli najlepszym kompromisem miedzy mozliwosci/koszty bedzie zakup dobrego interfejsu audio.
Podlaczy sie go wtedy, kiedy zajdzie potrzebna zaawansowanej edycja sygnalow (soft-DAW) na komputerze.

ad.2) pytam bo szukalem odp. Ale chyba sam juz odkrylem ta odp.
W DAW robie same operacje na ustawieniach midi czyli taki szablon a podlaczony do komputera MO8 odtwarza mi to swoimi barwami przez wew.modul dzwiekowy. W ten sposob zadnych sampli nie wgrywam do DAW, jedynie chyba tylko listy z nazwami brzmien dla konkretnego instrumentu fizycznego w postaci pliku txt.
Tak to dziala ?

Ad.1 Tak myślę że to najlepsze rozwiązanie na początek ale interfejs myśle ze warto aby miał funkcję Standalone.

Ad.2 Dokładnie tak jak piszesz ale bez plików txt. Midi ma wiele komunikatów, które możesz nagrać lub przypisać ręcznie i wysłać do MO8 w tym komunikaty o numerze banku brzmień w module i numerze barwy w tym banku (nazwa do niczego nie potrzebna wystarczy informacja że jest to barwa nr 1 z banku nr 5 itp) dla danej ścieżki oraz głośności i wiele wiele innych. Dzięki temu możesz uzyskać efekt że na jednej ze ścieżek w trakcie utworu zmieni się barwa na inną, zmieni się głośność dla tej barwy itp.
Czego nie da się zrobić podstawowymi komunikatami, a jest ich dużo, to można przejść do bardziej zaawansowanej metody zarządzania ustawieniami instrumentu (modułu brzmieniowego) które się zapisuje i wysyła w midi jaką jest tzw System Exclusive. Tu jedynym ograniczeniem jest sam instrument bo przykładowo dużo zależy ile takie Mo8 jest w stanie odebrać i zareagować (typowe komunikaty MIDI na pewno wszystkie lub prawie wszystkie, a ile dodatkowo więcej można zrobić przy użyciu System Exclusive tego nie wiem (powinno być w instrukcji na końcu) i różnie z tym bywa w różnych instrumentach)

Odpowiedz
12.02.2025, 17:26,
ad.1 odp.) Czyli obydwa Focusrite 18i16 / 18i20 beda sie nadawac, dzialaja bez PC.
A wg twojej wiedzy uwazasz ze sa one porzadnym sprzetem. Czy moze np. cos od Steinberg , Motu itp. firm
Jakiej klasy musialbym miec interfejs aby dobrze wspolpracowal z SampleRobot ( multisample byly jak najblizsze orginalowi)

ad.2 odp.) Znasz jakies programy, ktore upraszczaja poslugiwanie sie komunikatami midi: podstawowymi i SysEx.
Ktore generuja gotowe ustawienia przez wyklikanie roznych opcji (cos jak dos w Pc a dzis Windows), tak aby mizna bylo to wstawic w odpowiednia sciezke. Bo inaczej podejrzewam, ze trzeba bylo znac wszystkie komunikaty z parametrami

Odpowiedz
12.02.2025, 22:03,
aha jesli zameczylem cie pytaniami to sory i daj znac, to odpuszcze, nie bede prosil juz o odp.
Dzieki za wszystko

Odpowiedz
12.02.2025, 23:55,
(12.02.2025, 22:03)krajewski26 napisał(a): aha jesli zameczylem cie pytaniami to sory i daj znac, to odpuszcze, nie bede prosil juz o odp.
Dzieki za wszystko

Nie męczy mnie to że pytasz tylko to, że nie czytasz co do ciebie piszę. Przeczytaj moją odpowiedź w poście #14 tego wątku i zastanów się czy nie odpowiedziałem ci już na twoje ostatnie pytanie czy czy te Focustirte działają bez komputera i pisałem też że się nadają.
Proszę zanim zadasz kolejne pytanie upewnij się czy już o to raz nie pytałeś i czy nie ma już odpowiedzi na twoje pytanie.

Odpowiedz
13.02.2025, 00:02,
(12.02.2025, 17:26)krajewski26 napisał(a): Znasz jakies programy, ktore upraszczaja poslugiwanie sie komunikatami midi: podstawowymi i SysEx.
Ktore generuja gotowe ustawienia przez wyklikanie roznych opcji (cos jak dos w Pc a dzis Windows), tak aby mizna bylo to wstawic w odpowiednia sciezke. Bo inaczej podejrzewam, ze trzeba bylo znac wszystkie komunikaty z parametrami

Rozwiązania upraszające posługiwaniem się MIDI są już w dużym stopniu wmontowane w DAW. To wszystko nie jest trudne aby musiały do tego powstawać jakieś dodatkowe narzędzia tylko najpierw spróbuj i zacznij się uczyć zanim stwierdzisz, że potrzeba ci dodatkowych ułatwień.

Odpowiedz
13.02.2025, 02:46,
dzieki

I czytam, czytam wszystko.
a co do interfejsu audio pytalem czy sa moze jakim innych firm w podobnej cenie jak te 18i16 oraz 18i20
czy poprostu brac focusrite i nie ogladac sie na inne w tej cenie

Odpowiedz
13.02.2025, 10:10,
(13.02.2025, 02:46)krajewski26 napisał(a): dzieki

I czytam, czytam  wszystko.
a co do interfejsu audio pytalem czy sa moze jakim innych firm w podobnej cenie jak te 18i16 oraz 18i20
czy poprostu brac focusrite i nie ogladac sie na inne w tej cenie

Pewnie coś znajdziesz podobnego u innych więc szukaj, a ja o nich nie piszę, bo nie mam na ich temat zdania.

Odpowiedz
13.02.2025, 11:28,
To jeszcze jedna rzecz, na ktora w sumie odp. byla zachowawcza.

Jakbys ocenil jakosc, mozliwosci, dobre odzwierciedlenie ralnych instrumentow w pakiecie Arturia V Collection.
Ogladalem filmiki ale to nie to samo, jak ty na zywo to uzytkujesz.

Odpowiedz
13.02.2025, 13:52,
(13.02.2025, 11:28)krajewski26 napisał(a): To jeszcze  jedna rzecz, na ktora w sumie odp. byla zachowawcza.

Jakbys ocenil jakosc, mozliwosci, dobre odzwierciedlenie ralnych instrumentow w pakiecie Arturia V Collection.
Ogladalem filmiki ale to nie to samo, jak ty na zywo to uzytkujesz.

Arturia jako pierwsza wyniosła na najwyższy poziom realizm emulacji brzmienia starych znanych analogów i do dziś trzyma ten wysoko poziom. Przez te wiele lat pojawiły się inne firmy które robią to równie dobrze (stawka się wyrównała) i mamy dziś taką sytuację że mamy np emulację Rolanda Jupiter 8 i jedni będą uważać że Roland swoja wersję zrobił najlepiej, inni że Arturia, a jeszcze inni że jakaś inna firma. Ja uważam że warto mieć V Collection bo choć jest to drogi pakiet to dostajesz bardzo dużo instrumentów a z kolei pojedyncze instrumenty u Arturii są za drogie (generalnie Arturia jest droga). Wartą uwagi firmą która robi nie gorsze emulacje od Arturii (dla mnie) jest Cherry Audio która sprzedaje swoje instrumenty trzy a nawet cztery razy taniej (i też zakupiłem ich kilka instrumentów).
Tak więc zdecyduj czy potrzebujesz całego pakietu V Collection (ja jestem zadowolony) ale na pewno warto mieć Pigments (to moim zdaniem jeden z tzw "must have") którego nie ma w V Collection.

Odpowiedz