Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Yamaha MODX M
14.10.2025, 19:44,
Yamaha MODX M
Minęło już sporo czasu od premiery Montage M i powinien się już powoli pojawiać na horyzoncie jej tańszy odpowiednik czyli MODX M jak to miało poprzednio miejsce.
Czy załączone zdjęcie to Fake czy jest coś jednak na rzeczy? Wink

[Obrazek: Yamaha_MODX_M6.jpg]

Nie wierzę żeby ktoś mógł zaprojektować tak brzydkie i dziwaczne koło zmiany danych Wink Wink no chyba że AI Wink

Hardware: Kurzweil PC3K8,  Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6,  Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne...
VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne.
Odpowiedz
14.10.2025, 20:26,
RE: Yamaha MODX M
Troche przebajerowany ten panel Big Grin ale co do koła dial to wszystko jest możliwe (patrz Kurzweil K2061/2088 ) Smile

Odpowiedz
14.10.2025, 21:27,
Najbardziej bez sensu wydaje się układ 8 przycisków Scene a nad nimi tylko 4 gałki do edycji parametrów. Każdy kto zna MODX wie że to by było bez sensu.

Hardware: Kurzweil PC3K8,  Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6,  Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne...
VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne.
Odpowiedz
14.10.2025, 21:40,
Wydaje mi sie że panel powinien wyglądać jak okrojone Montage M. Analogicznie jak to było w poprzednich wersjach.
Fajnie że zacząłeś ten temat, zajrzałem pobieżnie na różne zagraniczne fora i jest ruch w tym temacie Smile
Wspominają o wyprzedaży MODX+.
Pytanie czy Modx M dostałby wszystko od Montage M. Na przykład An-x

Odpowiedz
15.10.2025, 00:08,
(14.10.2025, 21:40)Valtari napisał(a): Wydaje mi sie że panel powinien wyglądać jak okrojone Montage M. Analogicznie jak to było w poprzednich wersjach.
Fajnie że zacząłeś ten temat, zajrzałem pobieżnie na różne zagraniczne fora i jest ruch w tym temacie Smile
Wspominają o wyprzedaży MODX+.
Pytanie czy Modx M dostałby wszystko od Montage M. Na przykład An-x

Chyba wszyscy liczymy że będzie jak poprzednio i MODX M co do syntezy będzie identyczne jam Montage M (i będzie pełna zgodność co do wgrywania barw między Modx M i Montage M), a jedynie ograniczą interfejs, polifonie i pamięć na sample. Oby nic więcej nie odejmowali.

Odpowiedz
15.10.2025, 05:31,
https://pl.yamaha.com/pl/products/music_...index.html

Nord Electro 6D 73; Yamaha CK61, YC88
Odpowiedz
15.10.2025, 13:37,
(15.10.2025, 05:31)pawelsz napisał(a): https://pl.yamaha.com/pl/products/music_...index.html

Tak. Wczoraj jeszcze plotka mało realna, a dziś już rzeczywistość Wink
Zdjęcie okazało się prawdziwe. 
Są już nawet ceny 
https://klawiszowe.pl/yamaha-modx-m8-p-6157.html
https://klawiszowe.pl/yamaha-modx-m6-p-6155.html

Ceny są moim zdaniem OK, bo nie wiele się różnią w górę od tego w jakich cenach wychodziła poprzednia wersja MODX (około 5500 zł za MODX 6 było) a kilka lat minęło a wiadomo co zrobiła inflacja.
Na ta chwile z braku czasu nie odniosę się do tego co mamy w MODX M ale wieczorem zapoznam się z produktem.

Odpowiedz
15.10.2025, 16:05,
Troche ucieli polifonie w AN-X w porównaniu do Montage M. Z 16 na 12 ale to i tak nie źle, bo obawiałem sie że bedzie połowa. Ceny spoko, dla mnie jedynie kłopot z klawiaturą FSB. Nie jestem w stanie jej zaakceptować ale z drugiej strony też nie liczyłem że wsadzą coś innego

Odpowiedz
15.10.2025, 16:29,
Tutaj film omawiający różnice w stosunku do Montage M.
Klawiatura jednak nie jest taka sama, została zmodyfikowana i to zarówno FSB jak i GHS. Ciekawe, trzeba wypróbować
https://youtu.be/FR04HJgnjuk?si=OzDLjMj1yhUZjjrK

Odpowiedz
15.10.2025, 17:07,
A tutaj można posłuchać różnicy w przetwornikach.

https://youtu.be/WhUd1PzpzIg?si=am-59JhNIAJ3Je0z

Odpowiedz
15.10.2025, 20:47,
(15.10.2025, 16:29)Valtari napisał(a): Tutaj film omawiający różnice w stosunku do Montage M.
Klawiatura jednak nie jest taka sama, została zmodyfikowana i to zarówno FSB  jak i GHS. Ciekawe, trzeba wypróbować
https://youtu.be/FR04HJgnjuk?si=OzDLjMj1yhUZjjrK

Cieszy fakt że różnice między Montage M a Modx M są wyraźnie mniejsze jak to miało miejsce za pierwszym razem między pierwszym Montage i pierwszym MODX.
Tym bardziej sprzęt kusi swoją cena i chyba dni mojego Modx 6 są już policzone Wink  ale chyba bym poszedł teraz w Modx M7 aby mi się z boku po prawej stronie zmieściło Roli Seaboard Block tak jak to widać na filmie, bo jakiś czas temu zainwestowałem Roli Seaboard Rise 2 i jestem teraz wielkim fanem tego sterownika (tych środków ekspresji które można na tym osiągnąć) Wink

(15.10.2025, 17:07)Valtari napisał(a): A tutaj można posłuchać różnicy w przetwornikach.

https://youtu.be/WhUd1PzpzIg?si=am-59JhNIAJ3Je0z

Różnica jest trochę słyszalna jak na moje ucho głównie odsłuch z Montage jest jak by bardziej przestrzenny ale to samo miało miejsce w przypadku pierwszych Montage i Modx.
Generalnie w miksie to na 100% zginie.

Odpowiedz
15.10.2025, 21:50,
No słychać różnice, na jednych barwach bardziej a na innych prawie wcale. Ale jeszcze większa różnica jest w cenie Smile
Również sie skłaniam za wersją M7, bo na 5 oktawach często sie nie mieszczę.

Odpowiedz
20.10.2025, 16:06,
Dziwne zasady sprzedaży wprowadziła Yamaha. Dzwoniłem do Music Center Poznań czy mają już dostępną MODX M. Akurat do nich bo kupowałem już u nich MODX8. Sprzedawca powiedział że nie mają i nie będą mieć, bo Yamaha wprowadziła model sprzedaży w systemie agencyjnym i na tą chwile chyba tylko 5 sklepów w Polsce będzie tak handlowało. A więc MODX M dostępny będzie w Pasji w Warszawie, Klawiszowe.pl czyli Wieluń i Łódź i jeszcze jakieś dwa sklepy.

Odpowiedz
21.10.2025, 14:24,
A to ciekawe. Bo w Pasji mi powiedzieli z kolei, że nie będą sprzedawać Korga Kronosa. Jakiś dziwny podział sprzedażowy będzie czy co?
A dostępność MODX M to zdaje się od stycznia 2026, tak?

Odpowiedz
21.10.2025, 15:20,
Już mają w Pasji. M7 i M8

Odpowiedz
22.10.2025, 09:53,
Pięknie. To lecim ograć.

Odpowiedz
22.10.2025, 13:33,
Troche daleko dla mnie na taką wyprawę, ale będę bardzo wdzięczny za opinie na temat zmodernizowanych klawiatur FSB i GHS !

Odpowiedz
27.10.2025, 11:40,
Valtari,
Niestety krótki MODX M nie był wystawiony, więc o FSB się nie wypowiem. GHS (którą kiedyś miałem) jest poprawiona moim zdaniem. Trudno to opisać, ale nie ma takiego klekotania i "rozchwiania". Bardzo przyjemna. Napisz na priv lub zadzwoń to będę mógł poetycko się wypowiedzieć Smile. Czarne klawisze są takie zmatowione i to od razu robi robotę bo paluchy się tak nie ślizgają. No cóż, oby okazała się trwała, w co raczej wierzę bo Yamaha jakość trzyma i nawet ta klekocąca klawiatura w poprzedniku jednak lata wytrzymuje.
Co ciekawe MODX M8 był dokładnie nad MONTAGE M8, i we flagowcu ta klawiatura jest zupełnie, ale to zupełnie inna.

Odpowiedz
27.10.2025, 15:39,
Dzięki za info, napisałem na priv Smile

Odpowiedz
27.10.2025, 20:44,
(27.10.2025, 11:40)garit napisał(a): Co ciekawe MODX M8 był dokładnie nad MONTAGE M8, i we flagowcu ta klawiatura jest zupełnie, ale to zupełnie inna.

Montage 8x posiada dedykowaną klawiaturę którą zaprojektowali specjalnie dla tego modelu. To GEX z Polifonicznym Aftertouch i występuje tylko w tym instrumencie.
Tu jest dość dogłębnie rozkminiona: https://sandsoftwaresound.net/montage-m8x-key-notes/

Jak na razie są o niej głównie dobre opinie jeśli chodzi o kulturę pracy (nie znalazłem wpisu aby ktoś narzekał a raczej głównie chwalą).

Odpowiedz
28.10.2025, 10:24,
Tak, ta w Montage M8 wydaje się rewelacyjna, czarne klawisze nie tyle, że są zmatowione, ale mają widoczną strukturę drewna, wygląda to super. W czuciu pod palcami też super. Może to przez tą indukcję elektromagnetyczną jest taki wyczuwalny próg oporu, po którym jest wyczuwalne takie kliknięcie jakby. Przy tym wydaje się być szybka (akcja klawiszy raczej płytka) i uniwersalna, nadająca się do różnych brzmień. To już ta w MODX 8M wydała mi się bardziej wymagająca, głębsza, klawisze jakby były zanurzene w masełku, z równomiernym oporem Smile Dobra chyba odpłynąłem za bardzo.

Odpowiedz
28.10.2025, 23:20,
(28.10.2025, 10:24)garit napisał(a): Tak, ta w Montage M8 wydaje się rewelacyjna, czarne klawisze nie tyle, że są zmatowione, ale mają widoczną strukturę drewna, wygląda to super. W czuciu pod palcami też super. Może to przez tą indukcję elektromagnetyczną jest taki wyczuwalny próg oporu, po którym jest wyczuwalne takie kliknięcie jakby. Przy tym wydaje się być szybka (akcja klawiszy raczej płytka) i uniwersalna, nadająca się do różnych brzmień. To już ta w MODX 8M wydała mi się bardziej wymagająca, głębsza, klawisze jakby były zanurzene w masełku, z równomiernym oporem Smile Dobra chyba odpłynąłem za bardzo.

Właśnie przez tą klawiaturę w Montage M8 cały czas się waham czy sprzedać MODX i zastąpić je MODX M, czy jednak doskładać i sprzedać MODX wraz z Kurzweilem PC3K8 i zastąpić to Montage M8 Wink
Kusi mnie nie tylko mechanizm ale głównie fakt, że ma ona Polifoniczny Aftertouch, co się praktycznie nie zdarza w klawiaturach fortepianowych z mechanizmem młotkowym i prócz Montage M8 jest jeszcze tylko w NI Kontrol S88 Mk3 (nie kojarzę innych klawiatur a pamiętam że NI Kontrol S88 Mk3 reklamowano jako pierwsza klawiatura z mechanizmem młotkowym i polifonicznym aftertouch i od tamtego czasu kojarzę że tylko Montage M8 sie ukazało z Poly AT).

Odpowiedz